Image default

7 bevált tipp a tökéletes kocsonyához

Megosztó étel, egyesek imádják, mások ki nem állhatják – az viszont biztos, hogy a karácsonyi időszak elmaradhatatlan kiegészítője a kocsonya. Tippeket adunk, hogyan lesz tökéletes az ünnepre!

A kocsonya a téli disznótorhoz, a téli hónapok ünnepeihez is köthető, egyes vidékeken pedig része a karácsonyi és szilveszteri asztalnak,de előszeretettel fogyasztották vízkeresztkor és farsang idején is. A kocsonya hagyományosan téli étel.

Tradicionálisan télen vannak a disznóvágások, amikor rendelkezésre állnak az ízletes, friss kocsonya alapanyagok, a „kocsonyahúsok” . A jó kocsonya alapja a csülök, a köröm, fül, farok és a bőrke, mert ezek hiányában bizony csak húslevest főzhetünk, kocsonyát nem. Egyes vidékeken a tél vége felé füstölt hozzávalókból, kocsonyahúsokból főzik, gyöngyözve, lassan, óvatosan, nagy gondossággal.

A kocsonyafőzésnek minden változatban egy és ugyanaz a lényege: legyen bőséggel kötőszövet és ezzel kollagén is a hozzávalók közt, különben nem lesz kocsonyás.

Ez is érdekelheti

Van, aki zöldséget, répát, petrezselyemgyökeret is tesz bele. Bárhogy is készül, zöldséggel vagy anélkül, a vöröshagyma és fokhagyma elengedhetetlen kellék.

A főzés a kocsonyahúsok előkészítésével kezdődik.

A bőrös felületeket láng felett megperzseljük, lekaparjuk, majd a többi hússal alaposan, gondosan hideg vízben megmossuk. Alapszabály, hogy hideg vízben tegyük fel a húsokat főni, de csak lassú lángon, és a képződő habot folyamatosan távolítsuk el. A kocsonyát mindig gyöngyözve, fedetlenül főzzük, mert az erős forrástól zavarossá válik. Elkészítéséhez türelem kell, hiszen lassan, órákon át kell főzni. Fűszerezése sokféleképpen történhet. A legegyszerűbb, ha sóval, egész borssal, vörös- és fokhagymával ízesítjük, de tehetünk bele szárított csöves paprikát, borsot, köményt és babérlevelet. Magyarországon általában kisebb, egy-két adagos tálakban kerül asztalra, déli szomszédainknál, a horvátoknál pedig nagy, akár nyolc-tíz személyre szabott tálban dermesztik. A kocsonya a leggyakrabban disznóhúsból készül, de borjú, marha, birka lába és feje, liba, tyúk is keveredhet közé, sőt a disznó akár el is maradhat. A felolvadt kocsonya már nem fogyasztható.

Tudtad -e?

A kocsonyalé különösen jó táptalaj a szennyeződéssel belekerült baktériumoknak, ezért a tálak elkészítésénél, szűrésnél különösen figyeljünk a kéz és az eszközök, munkafelületek tisztaságára, az elkészült tálak mielőbbi hidegre helyezésére.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk