Még Franciaországban sem volt általánosan ismert a pezsgő gyártás „titka”, amikor Magyarországon már itt-ott próbálkoztak pezsgő készítéssel. Ugyan nem hazai eljárással készült, de csakis magyar borok kerültek a nemesek asztalára.
Pezsgő szavunk Gróf Széchenyi István nevéhez fűződik. Hitel című munkájában, elsőként nevezi a franciák híres champagniere-t pezsgőnek. A palackból gyöngyöző buborékokkal gyorsan távozó, szisszenő hanggal kiáramló italnak pezsgő szóval kifejezése igazán jól érzékelteti a pezsgést, a lüktető gyorsaságot. Az életről kifejező pezsgés, pezsdítő szavaink pozitív érzetet keltenek. De nem csak az ital neve köthető, Gróf Széchenyi Istvánhoz, hanem a címkék is, amik az első pezsgőkön szerepeltek, ugyanis ezeket az ő címere díszítette.
Pezsgő akkor és most! Hogyan változnak a trendek? Korábbi cikkünkből kiderül!
Forrás: Niszkács Miklós: A pezsgő