A búzafinomliszt a magyar háztartások egyik legalapvetőbb élelmiszere. Cikkünkből kiderül, pontosan melyek a búzafinomliszttel (BL-55) szembeni követelmények.
A gabona malmi feldolgozása során különböző fajtájú és típusú liszteket állítanak elő. A malomipari termékek típusait, minőségi és tisztasági követelményeit a Magyar Élelmiszerkönyv 2-201 számú irányelve határozza meg.
BL 55? RL 90? A „liszt kód” megfejtéséről itt olvashat!
A búzafinomliszt az élelmezési búza (Triticum aestivum) finomszemcsés, tiszta vagy alacsony korpatartalmú őrleménye.
Ez is érdekelheti
A búzafinomliszteknek konkrét fizikai és kémiai tulajdonságoknak kell megfelelniük a Magyar Élelmiszerkönyv alapján.
A búzafinomliszt külső megjelenését tekintve megfelelő szemcseméretű és korpázottságú, továbbá búzamagbelsőre jellemző színű legyen. Illatának és ízének a termékre jellemző, minden kedvezőtlen, idegen szagtól, valamint idegen íztől mentesnek kell lennie. Állománya finomszemcsés őrleményű legyen, héjrészt gyakorlatilag ne tartalmazzon. Fontos, hogy ne legyen csomós, sem összetapadó.