Image default

Lisztre fel!

Vannak termékkörök, amelyek az év minden időszakában éppolyan fontosak számunkra, hiszen háztartásaink alapkellékeinek számítanak ünneptől, évszaktól, szokásoktól függetlenül. Ebbe a csoportba tartoznak a különböző lisztek, melyek közül ezúttal a búzafinomliszteket ellenőriztük!

Gondolhatnánk, hogy a liszt igazán egyszerű élelmiszer, hiszen alapja csak az élelmezési búza, nincsen sok összetevője. Mi gond lehet vele?! Nos, a teszt kezdetekor mi is ezt hittük, de sajnos mégis akadt kifogásolnivaló.

Csak, hogy már most elejét vegyük a riogatásnak, élelmiszerbiztonsági probléma nem volt a termékekkel! Valamilyen hibát viszont a vizsgált termékek negyedénél találtunk.

A lisztek ellenőrzése során ismét számos laboratóriumi vizsgálatot végeztünk. Mindenekelőtt vonjunk egy gyors mérleget!

Az alábbiakat vizsgáltuk…
 • penészgomba,
 • mikotoxinok,
 • növényvédőszer maradék,
 • sütőipari érték (sütőipari értékcsoport),
 • nedvessikér-tartalom,
 • hamutartalom,
 • nedvességtartalom
 • folsav (1 termék esetében), valamint
 • a termékek jelölésének jogszabályi megfelelősége.
… és a következő problémákat találtuk.

Technológiai hiányosság:

 • 2 termék penésztartalma meghaladta az elvárható értéket

Minőségi hiba:

 • 3 termék hamutartalma nem felelt meg a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának
 • 1 termék nem tartalmazta a feltüntetett vitamintartalmat

Jelölési probléma:

 • néhány termék csomagolásán találtunk kisebb jelölési hiányosságot.

Összesen 5 termék esetében indult hatósági eljárás minőségi és/vagy jelölési hibák miatt.

És most lássuk közelebbről a vizsgálatokat és azzal együtt a hiányosságokat.

Biztonságos lisztek

Minden terméktesztünk alapja, hogy megvizsgáljuk, megfelelőek-e élelmiszerbiztonsági szempontból az általunk ellenőrzött termékek. A liszt esetében is így tettünk. Ezért vizsgáltuk a mikotoxinok és növényvédőszerek jelenlétét.

A mért eredmények alapján kiderült, hogy a mikotoxinok (Aflatoxinok, DON, F2-toxin (zearalenon), Fumonizin (B1+B2), Ochratoxin-A) mennyisége minden esetben a kimutatási határ alatt volt.

A növényvédőszer-maradék mérése során lisztenként mintegy 380 különböző hatóanyagot és azok bomlástermékét vizsgáltuk. A 24 termék megnyugtató módon nem tartalmazott kimutatható mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

Penészgomba, mint a liszt egyik technológiai higiéniai kritériuma

A malomipari termékeket előállító üzemeknek is meg kell felelniük bizonyos kritériumoknak. Ha a búzát nem megfelelő páratartalmú raktárban tárolják, a lisztben is – mint a búza feldolgozott termékében – elszaporodhat a penészgomba.

A penészgomba mennyiségét azért vizsgáltuk a termékekben, hogy meggyőződjünk arról, hogy az előállítók maradéktalanul betartották a technológiai-higiéniai előírásokat. A vizsgált 24 búzalisztből 2 terméknél magasabb penészgombaszámot mutatott ki a laboratórium. Ezekről az eltérésekről a Nébih tájékoztatta a két érintett előállítót, és elrendelte a teljes előállítási folyamat felülvizsgálatát.

A technológiai higiéniai kritérium „olyan kritérium, amely a gyártástechnológia elfogadható működését jelzi. Az ilyen kritérium nem vonatkozik a forgalomba hozott termékekre. A kritérium egy indikatív szennyezettségi értéket határoz meg, amely felett helyesbítő intézkedések szükségesek ahhoz, hogy a technológiai higiénia megfeleljen az élelmiszerjogi előírásoknak”.

Fontos megjegyezni, hogy mivel a lisztet nyers formában jellemzően nem fogyasztjuk, azt mindenképpen hőkezelés alá vetjük a fogyasztást megelőzően, így ez a típusú és mértékű penészgomba szennyezettség az emberi egészségre ártalmatlan.

Ez is érdekelheti

Minőségi megfelelés

A Magyar Élelmiszerkönyvben is előírt paraméterek közül megvizsgáltuk a lisztek sütőipari értékét, a nedvessikér-tartalmát, a hamutartalmát és a nedvességtartalmát.

A lisztek minőségellenőrző vizsgálatairól még többet olvashat előző írásunkból!

21 termék minden paraméter tekintetében – a mérési bizonytalanság figyelembevételével – megfelelt a minőségi előírásoknak.

3 búzafinomliszt esetében azonban magasabb hamutartalmat mért a laboratórium, mint az előírt érték. A minőségi hiba miatt az érintett élelmiszeripari gyártók ellen a Nébih hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírság került kiszabásra.

A hamutartalom azt az ásványianyag-tartalmat jelöli, amely 2 órás, speciális kemencében, 900°C-os égetés után a lisztben marad. A lisztek rövidítésére is használatos „kódban” feltüntetett szám (pl. búzafinomliszteknél BL55) a hamutartalom mennyiségének jelölésére szolgál. A finomliszt hamujában foszfor, magnézium, kalcium, kálium, mangán, réz, valamint kisebb mennyiségben cink és vas is van.
Kíváncsi, hogyan szabályozza a Magyar Élelmiszerkönyv a búzafinomlisztet? Olvassa el korábbi cikkünket!
Vitaminnal dúsított?

A vizsgált 24 termék közül egy vitaminnal dúsított termék „búzaliszt” néven került kereskedelmi forgalomba. A Magyar Élelmiszerkönyvben foglaltak értelmében ugyanis „búzafinomliszt” néven forgalomba hozott termék a búzaőrleményen kívül egyéb összetevőt nem tartalmazhat. A „dúsított termék” a jelölése alapján 250 µg/100 g hozzáadott folsavat is tartalmaz a búzaőrleményen kívül.

A vizsgált tétel folsav tartalma azonban a kimutatási határérték alatt volt. A Nébih az előállítóval szemben hatósági eljárást indított és élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabott ki, valamint kötelezte az előállítót a jogsértés megszüntetésére.

A folsav, más néven B9-vitamin, egy olyan vízben oldódó vitamin, amely fontos szerepet játszik a várandós nők vitamin ellátásában, ezért magzatvédő-vitaminként is emlegetik, mivel – többek között – a sejtek osztódásában nélkülözhetetlen szerepe van.
Visszatérő probléma

A jelölés ellenőrzése során csak kisebb jelentőségű jelölési hibákat találtunk. Egy termék előállítójával szemben a termék jelölésén szereplő tápértéktáblázatban feltüntetett nem megfelelő energiaértékek, valamint a hibásan jelölt rosttartalom miatt volt szükséges eljárást indítani. Az eljárás során élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására került sor, mivel – ugyanezen termékének ugyanezen hibái miatt – egyszer már figyelmeztetésben részesült az élelmiszer-előállító.

Az átlagosnál jobb?

Egy terméket „Általánosan felhasználható, magas minőségű búzafinomliszt“ jelöléssel láttak el. Ez az átlagosnál jobb, magas minőségre utaló jelző csak akkor tüntethető fel, ha a termék rendelkezik olyan jellemzővel, ami igazolja a megkülönböztető, jobb, különleges minőséget a Magyarországon forgalmazott és hasonló termékek kínálatával összehasonlítva.

Ez a búzafinomliszt mind sütőipari érték, mind nedvessikér tartalom tekintetében valóban jobb minőséget mutatott a legtöbb vizsgált búzafinomlisztnél. Az viszont érdekességként megemlíthető, hogy ezen kívül volt néhány hasonlóan jó minőségű búzafinomliszt is a magas minőségű búzafinomlisztekre utaló jelző nélkül.

A Nébih összesen 5 termék esetében indított hatósági eljárást a termékek előállítóival szemben – 1 folsav tartalom, 1 jelölési probléma és 3 hamutartalom probléma miatt –, melyek alapján összesen mintegy 800.000,- Ft élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki a szakemberek.

A lisztek és a minőség kérdésköre

De miben nyilvánul meg a különbség liszt és liszt között? Tehető fel jogosan a kérdés. Nos, a liszt minőségét számos tényező befolyásolhatja. Kiemelkedően fontos – többek között – a nedvessikér- és a hamutartalom, továbbá a magyar minőségi értékszám is sokatmondó lehet.

A Szupermenta tesztek hagyományaival ellentétben ezúttal nem rangsoroltuk a liszteket, hanem csoportosítottuk. A magyar minőségi értékszám alapján sütőipari értékcsoportba sorolhatóak a búzafinomlisztek. A Magyar Élelmiszerkönyv egyik előírása, hogy csak az A1, A2 vagy B1, B2 csoportba sorolható termékek viselhetik a „búzafinomliszt” megnevezést. Ennek valamennyi általunk vizsgált liszt megfelelt.

A vizsgálat részletes eredményei elérhetőek letölthető táblázatunkban!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk