Image default

A „liszt kód” megfejtése

Csigatészta terméktesztünk kapcsán úgy gondoltuk, érdemes közelebbről szemügyre venni a száraztészták alapanyagául szolgáló lisztek csomagolását. Hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie a különböző liszteknek, azt a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. De nézzük, pontosan mit jelentenek azok a betűk és számok a lisztek csomagolásán!

Kezdjük az alapoknál

A lisztek a gabona őrlésével előállított, nagyobb részt a mag belső emészthető részeit tartalmazó apró szemcseméretű termékek. A legfontosabb jellemzőjük, hogy miféle gabonából készülnek, a gabonát milyen szemcseméretre őrlik, mennyi maghéjat hagynak benne, mekkora  nedvesség- és fehérje (sikér) tartalmuk van.

Mi a sikér?

A sikér (más néven: glutén) a gabonafélékben előforduló fehérjék, egész pontosan a gliadin és glutenin 1:1 arányú keveréke.  A sikér minőség és sikér-tartalom nagymértékben befolyásolja a búzaliszt sütőipari feldolgozhatóságát, mivel minél nagyobb a liszt sikértartalma, valamint minél jobb minőségű a sikér maga, annál több gázt képes magában tartani a tészta, így teszi lehetővé a laza, lyukacsos szerkezet kialakulását.

Ez is érdekelheti

A lisztek jelölése, avagy a „LISZT KÓD” jelentése

Az első betű a gabona típusát jelöli:

B: búza
R: rozs
D: durumbúza
T: tönkölybúza

A második betű a szemcseméretet és az őrlés módját jelöli:

L: Liszt (apró szemcseméret)
D: Dara
F: Fogós (nagyobb szemcsenagyság)
FF: Kétszer fogós (tapintásra érdesebb, nagyobb szemcseméret)
FFF: Háromszor fogós (durva szemcseméret)
G: graham

Na és mik azok a számok?

A hamutartalom jelölésére szolgálnak. A hamutartalom a visszamaradt ásványi anyagok arányát jelentik. Minél nagyobb értékű, annál több korpa található a lisztben.

Lássunk néhány példát:

BL 80: A jól ismert fehér kenyérhez használják.
BL 112: Félbarna kenyérhez használják.
BTL 50: Tésztaipari búzaliszt
BFF 55: Fogós lisztek, rétes- vagy grízes liszt. Száraztészták, vajas tészták, rétestészták előállítására alkalmas.
BL 55: Finomtészták, sütemények, élesztős tészták, omlós tészták, kekszek, ostyák, galuskák előállítására alkalmas.
BGL, GL 200: Búza Graham liszt
RL: Rozsliszt
RL 90: Világos rozsliszt
RL 125: Sötét rozsliszt
TBL: Tönkölybúzaliszt
DSL: Durum simaliszt
BTKL: Teljes kiőrlésű búzaliszt

Mindezek mellett rengeteg más gabonaőrleményt is készítenek a malomiparban. Például kukoricalisztet, rizslisztet, árpalisztet, zablisztet, étkezési búzadarát és búzakorpát, valamint burgonyalisztet is.

Csigatészta terméktesztünkön vizsgáltuk a termékek tojástartalmát, és tartósítószer jelenlétét is. Az eredményeket korábbi írásunkban találja!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk