Image default

Lisztfajták, liszttípusok

Bevásárlóközpontokban a polc előtt állva, számtalan lisztfajta közül válogathatunk. De milyen típusai vannak pontosan? Megmutatjuk!

A liszt jellemzően gabonából előállított finom őrlemény.

A gabona feldolgozásától függően különböző fajtájú és típusú liszteket különíthetünk el. A sütőipar döntően búza és rozs őrleményeket dolgoz fel. A két növény többféle őrleményt eredményezhet, melyek minőségi tulajdonságait a  Magyar Élelmiszerkönyv 2-201 számú irányelve szabályozza.

Búzaőrlemények

A búzaőrlemények között különbséget tehetünk a szín, szemcseméret és héjrész tartalom által.Nevükből is adódóan valamennyi alapja az élelmezési búza.

 • Búzafinomliszt: Finom szemcsés őrlemény, búzamagbelsőre jellemző színű, héjrészt gyakorlatilag nem tartalmaz. (BL 55)
 • Búzakenyérliszt, fehér: Finom szemcsés őrlemény, színe a búzamagbelső és a héj arányától függ, típusnak megfelelő mértékű, finom szemcsés héjrészt tartalmaz.  (BL 80)
 • Búzakenyérliszt, félfehér: Az élelmezési búza finomszemcsés őrleménye, amely viszonylag több héjrészt tartalmaz. A liszt színe, világossága a búzamagbelső árnyalatától, a jelen lévő héjrész mennyiségétől, továbbá a búza alapszínétől függ. (BL 112)
 • Étkezési búzadara: Az élelmezési búza magbelsőjének nagyszemcsés őrleménye, amely fehéres krémszínű, és kismértékben a daraszemcsére tapadó héjat is tartalmaz. (BD)
 • Búzarétesliszt: Az élelmezési búza finomlisztnél érdesebb tapintású, durvább szemcséjű búzaőrleménye. (BFF 55)
 • Tésztaipari búzaliszt: Az élelmezési búza magbelsőjére jellemző árnyalatú, meghatározott szemcseméreteloszlású, a búzaréteslisztnél kissé „fogósabb” őrlemény. (BTL 50)

Ez is érdekelheti

 • Búza Graham-liszt A malmi előkészítés során csak a külső, szennyezett, vékony héjréteget távolítják el az élelmezési búzáról. Megközelítően teljes kiőrlésű, széles szemcseméret-tartományban tartalmaz lisztet, továbbá nagyobb szemcseméretű héjrészeket; a gabonaszem összes alkotórészét tartalmazza (beleértve a csírát és a korpát is). (BGL)
 • Teljes kiőrlésű búzaliszt: Az élelmezési búzára jellemző színű, megközelítően teljes kiőrlésű, finomszemcsés őrlemény, ami a gabonaszem összes alkotórészét tartalmazza (beleértve a csírát és a korpát is). A Graham-liszttől szemcseméretben tér el. (BTKL)
 • Étkezési búzakorpa: Az élelmezési búza őrlésekor keletkező melléktermék. Leginkább terméshéj- (pericarpium-) és csírarészekből, aleuronszemcsékből (a raktározószövetekben előforduló fehérjeszemecske) és az ezekhez tapadt lisztből áll. (BK)
 • Tésztaipari durumbúzadara: Az élelmezési durumbúza finomszemcsés őrleménye, amelyet tésztagyártáshoz használnak fel; a búzamagbelsőre (endospermiumra) jellemző színű, héjrészt gyakorlatilag nem tartalmaz. (DTD)
 • Durumbúza simaliszt: Az élelmezési durumbúza finomszemcsés őrleménye, amely a búzamagbelsőre (endospermiumra) jellemző, sárgás színű, héjrészt gyakorlatilag nem tartalmaz. A közönséges és a durumbúza lisztjei és darái közötti jellegzetes különbség az, hogy a durumbúza őrleményei egyenletesen sárgás alapszínűek. (DSL)
Rozsőrlemények

A rozsőrlemények között különbség a szín, magbelső és héjrész aránya, és a korpázottság mértékében fedezhető fel. Az összes típus, az élelmezési rozs (Secale cereale L.) szemterméséből előállított őrlemény.

 • Fehér rozsliszt (rozslángliszt) (RL 60)
 • Világos rozsliszt (RL 90)
 • Sötét rozsliszt (RL 125)
 • Teljes kiőrlésű rozsliszt (RTKL)
Kíváncsi a búzafinomliszttel szembeni alapkövetelményekre? Olvassa el korábbi cikkünket!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk