Vásárlás előtt többekben felmerülhet a kérdés: milyen különbség lehet gin és gin között? Cikkünkben ennek járunk utána. Ha kíváncsi a válaszra, olvasson tovább!
Gin
A gin egy olyan borókaízesítésű szeszes ital, amelyet úgy állítanak elő, hogy érzékszervileg megfelelő mezőgazdasági eredetű etil-alkoholt ízesítenek borókabogyóval és más fűszerekkel. A minimális alkoholtartalom a ginek esetében 37,5 térfogatszázalék. Előállításkor kizárólag a hatályos jogszabályban meghatározott természetes és/vagy természetazonos aromaanyagok és/vagy aromakészítmények használhatóak fel úgy, hogy az ízében a boróka íze domináljon.
Desztillált gin
A desztillált gin olyan borókaízesítésű szeszes ital, amelyet kizárólag az érzékszervileg megfelelő, borókabogyóval és más természetes növényekkel már ízesített, eredetileg legalább 96% (V/V) alkoholtartalmú és megfelelő minőségű mezőgazdasági etil-alkohollal való újradesztillálás során nyernek. Itt is a borókaíznek kell dominálni.
Tudta?
Kisüsti rendszer alatt azt az eljárást értjük, amikor a szeszes ital 1000 liter űrtartalmúnál kisebb, rézfelületet is tartalmazó lepárló berendezésben, legalább kétszeri szakaszos lepárlással készül el. Forrás: 2008. évi LXXIII. törvény
A desztillált gin ízesítése során természetes és/vagy természetazonos aromaanyagok és/vagy aromakészítmények is használhatóak. A desztillált gin minimális alkoholtartalma 37,5 térfogatszázalék.
Tudta?
Azok a ginek, melyeket úgy állítanak elő, hogy esszenciákhoz vagy aromákhoz a mezőgazdasági etil-alkoholt csak egyszerűen hozzáadják, nem tekinthetőek desztillált ginnek.
London gin
A London gin a desztillált gin egyik fajtája. Minden London gin desztillált gin is, de nem minden desztillált gin London gin. Kizárólag mezőgazdasági eredetű etil-alkoholból nyerik ki, amelynek maximális metanoltartalma nem haladja meg az 5 g/hektolitert abszolút alkoholra vonatkoztatva. Az ízét az etil-alkohollal macerált természetes növények, újradesztillálásával nyerik el. Az így keletkezett desztillátum legalább 70 térfogatszázalékos alkoholtartalommal rendelkezik. A végtermék nem tartalmazhat hozzáadott édesítőt, valamint színezőanyagokat sem, cukortartalma literenként maximum 0,1 grammnyi lehet.
Forrás: EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS (EU) 2019/787 RENDELETE