A gin esetében jellemző, hogy sokan nem magában, hanem változatos variációkban fogyasztják. Gyakran adnak hozzá tonikot, de koktélt is kevernek belőle. Cikkünkből kiderül, hogy melyek a legnépszerűbb ginfogyasztási trendek.
Gin-tonik
A legklasszikusabb ginből készült nyári frissítő és sokak kedvence a gin-tonik. Elkészítése roppant egyszerű. A nagy mennyiségű jégkockára ráöntjük először a gint, majd tetszőleges arányban a tonikot (legkedveltebb az egy a négyhez gin-tonik arány). Az elkészült italt díszíthetjük citrommal, naranccsal vagy lime-mal. Ha szeretnénk feldobni kicsit a klasszikus receptet, kiegészíthetjük italunkat uborkaszeletekkel és borókabogyóval is.
Gin-szörp
Klasszikus gin-tonik az alapja ennek az italnak is, ám lehet játszadozni az ízesítéssel gyümölcsszörp hozzáadásával. Kifejezetten akkor lehet jó választás, ha valaki az édesebb ízeket kedveli. A szörp ízlés szerint lehet bodzás, citrusos, almás vagy akár pirosgyümölcsös.
Gin-limonádé
Nyáron hűsítőként sokan szívesen fogyasztanak limonádét. Manapság a limonádék ízesítéseit tekintve szinte végtelen a kínálat: a klasszikus citromos limonádé mellett találkozhatunk zöldalmás, bodzás, epres, pirosbogyós, kivis, de akár barackos ízesítésűvel is. Az igazán bátrak megkóstolhatják a gin-limonádét is. Ezt úgy kell elképzelni, hogy az általunk kiválasztott ízesített limonádéba kerül még néhány centiliter gin is.
Koktélok
A Martini az egyik legikonikusabb ginkoktél, melyet leggyakrabban olívabogyóval és citromhéjjal díszítenek, de elkészítése ízlés szerint változtatható.
A Negroni szintén egy ginalapú koktél, amit édes vermuttal és naranccsal ízesítenek.
Ismert koktél a Gimlet is, melynek frissességét a ginhez adott limelé adja.
A koktélok elkészítésével sokféle, izgalmas módon kísérletezhetünk, alkoholt azonban csak mértékkel és felelősségteljesen tanácsos fogyasztani!
Forrás: Aaron Knoll, Gin: A lepárlás művészete, kóstolás, koktélkészítés, HVG Könyvek, Budapest, 2021; diffordsguide.com