Image default

A csemege debreceni minőségének titka

A csemege debreceni egy hagyományos magyar élelmiszer, amit megannyi háztartásban szívesen fogyasztanak. Ha Önt is érdekeli, milyen minőségi követelmények vonatkoznak erre a népszerű eleségre, érdemes elmélyednie alábbi cikkünkben.

A csemege debreceni 22-32 mm átmérőjű, sertésvékonybélbe vagy emészthető műbélbe töltött húspépet* (prádot), valamint 6-8 mm szemcseméretűre aprított marha-, illetve sertéshúst és szalonnát, vagy baromfihúst és szalonnát tartalmazó termék. Hosszúsága legfeljebb 15 cm, tartósítását pedig füstöléssel és főzéssel végzik.

A késztermék hústartalma** legalább 55%. Ezen felül a csontokról mechanikusan lefejtett hús (MSM)*** mennyisége, szintén a késztermékre vonatkoztatva, legfeljebb 10% lehet.

A minőséget természetesen (más élelmiszerekhez hasonlóan) a csemege debreceni esetében is a kémiai és érzékszervi jellemzők együtt határozzák meg. Előbbi paraméterek (mint például a zsírtartalom vagy a víztartalom) laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrizhetőek. Ezek mértékét a Magyar Élelmiszerkönyvben található előírások pontosan szabályozzák.

Ez is érdekelheti

A fogyasztók számára biztos támpontot az érzékszervi jellemzők nyújtanak. Ha igazán jót szeretnénk enni, akkor figyeljünk arra, hogy a csemege debreceni egyenletes vastagságú, ép burkolatú, tömötten rugalmas tapintású legyen! Lényeges, hogy a terméket felvágva, a metszéslapján 6-8 mm nagyságú hús- és szalonnaszemcsék láthatók a húspépbe ágyazva. Színe vörösesbarna, illata kellemesen füstös és fűszeres, melyben a kömény érezhető. Ízhatása, a felhasznált fűszereknek megfelelően, harmonikus összbenyomást kelt.

*Húspép (prád): az adott terméknek megfelelően aprított friss hús, víz és engedélyezett élelmiszer-adalékanyag felhasználásával készült kötőanyag

**Hús: a jelölési rendelet szerinti  hústartalomba csak a vázizomzat számítható bele!

*** Csontokról mechanikusan lefejtett hús: Emberi fogyasztásra alkalmas, de alacsonyabb minőségű termék, hiszen a színhús lefejtését követően a csontokon maradt húsmaradványokból, zsírból és kötőszövetből áll.

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk