Image default

Csemege debreceni, Debreceni páros kolbász

De mi a különbség?

A boltok polcain keresgélve csemege debrecenivel és Debreceni páros kolbásszal egyaránt találkozhatunk. Hasonló megnevezésük megtévesztő lehet, de valójában két különböző termékről van szó. Cikkünk segítségével ismerkedjen meg a különbségekkel!

A csemege debreceni (mint húskészítmény) minőségi, kémiai és érzékszervi jellemzőit a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza. 22-32 mm átmérőjű sertésvékonybélbe vagy emészthető műbélbe töltött húspépet (prádot), 6-8 mm szemcseméretűre aprított friss húst tartalmazó, legfeljebb 15 cm hosszú termék. A rendelet értelmében előállításához aprított marha- illetve sertéshúst és szalonnát, vagy baromfihúst és szalonnát használnak fel alapanyagként.

Mitől minőségi a csemege debreceni? Korábbi cikkünkből megtudhatja!

Ez is érdekelheti

Debreceni páros kolbász, mint Hungarikum

A Debreceni páros kolbász 2015-ben került be a Hungarikumok Gyűjteményébe. Nemzetközi elterjedtsége miatt a magyar nevével egyenrangú névváltozatnak tekinthetők a Debreziner és Debreciner elnevezésű termékek is.

A csemege debrecenivel szemben a Debreceni páros kolbász 30-32 mm átmérőjű, pározott, 120-140 mm hosszú termék. Több változata is ismert, melyekre hasonló fűszerek, viszont különböző húsok használata és aránya jellemző.

A tradicionális Debreceni páros kolbász 100% marhahúsból készül, míg a kóser változatot kóser eljárással vágott marha húsából, vagy marha- és bárányhús keverékéből készítik.

A standard típusú páros kolbászt körülbelül 30% marha- és 70% sertés- vagy mangalicahúsból, míg a prémium változatot 100% sertés- vagy mangalicahúsból állítják elő.

Forrás: hungarikum.kormany.hukormany.hu

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk