Image default

A jubileumi teszt főszerepében: az instant kakaóitalporok

Megérkeztek a Szupermenta 100. terméktesztjének eredményei!

Vajon mennyi kakaóport, cukrot és vitamint tartalmaznak az instant kakaóitalporok? Az élelmiszer-biztonsági vizsgálatok mellett ezeknek is utánajártunk. Lássuk, a 100. termékteszt részleteit és eredményeit!

A Szupermenta 100. terméktesztjén az instant kakaóitalporok kerültek a középpontba. A boltok polcain többféle termékkel is találkozhatunk, hiszen a gyerekek és a felnőttek körében egyaránt népszerűek. A kínálat felmérését követően, az áruházláncok és a kisebb kereskedelmi egységek polcairól összesen 34 termék került a kosarunkba, melyek közül 18-at vitaminokkal és/vagy ásványi anyagokkal dúsítottak. A tesztelt italporok nagy része, 30 termék hozzáadott cukorral készült, hármat édesítőszerrel, egyet pedig cukor és édesítőszer hozzáadása nélkül állítottak elő. Származásukat tekintve 23 külföldi és 11 magyar előállítású volt, tömegük pedig 15 és 1300 gramm között mozgott.

Laboratóriumi vizsgálatok:
 • cukortartalom (fruktóz, glükóz, laktóz, maltóz, szacharóz)
 • rosttartalom
 • zsírtartalom
 • vitaminok és ásványi anyagok
 • édesítőszerek (szteviol-glikozidok, szukralóz, aceszulfam-K, aszpartam)
 • mikrobiológia (Salmonella spp, Bacillus cereus)
 • gluténtartalom
 • szójatartalom
 • nehézfém-tartalom (ólom és kadmium)
 • növényvédőszer-maradék
 • policiklikus aromás szénhidrogének (PAH)

instant kakaóitalpor

A lényegi összetevő, azaz: a kakaópor-tartalom

Ennél a termékkörnél elengedhetetlen volt, hogy áttekintsük, milyen kakaóport tartalmaznak a termékek, és mekkora mennyiségben fordulnak elő bennük. A tesztben résztvevő kakaóitalporok közül 31 termék zsírszegény kakaóport, két termék kakaóport, egy pedig kakaómasszát, kakaóport és zsírszegény kakaóport is tartalmazott.

Az instant kakaóitalporok csomagolásán feltüntetett információk szerint, a kakaótartalom igen széles skálán mozgott: 8% és 55,6% közötti volt. A legalacsonyabb kakaópor-tartalmú kakaóitalpor előállításához a zsírszegény kakaópor mellett kakaómasszát és kakaóport is felhasználtak, és két termékhez nem zsírszegény kakaóport adtak, hanem a legalább 20%-os kakaóvaj-tartalmú (szárazanyagra számított) kakaóport.

Cukor- és rosttartalom

A tesztelt instant kakaóitalporok cukor- és rosttartalmát is ellenőriztük, és összevetettük a tápértékjelölésen feltüntetett értékekkel. A vizsgálati eredmények értékeléséhez figyelembe vettük az élelmiszerek jelölésén feltüntetett tápértékek tűréshatárának megállapításához használandó uniós útmutatót, amely meghatározott toleranciát engedélyez.

A mérési eredmények alapján elmondható, hogy a cukor és a rost mennyisége megfelelt a tápértékjelölésen feltüntetett értékeknek.

Tudta?

A cukor a mono- és diszacharidokat jelenti, azaz: a fruktóz (gyümölcscukor), a glükóz (dextróz; szőlőcukor), a laktóz (tejcukor), a maltóz (malátacukor) és a szacharóz (cukor, répacukor vagy nádcukor) összmennyiségét értjük alatta.

A 34 tesztelt termék közül 30 cukor hozzáadásával készült, ezek cukortartalma a laboratóriumi eredmények alapján 52,8 és 84,6g/100g között mozgott. Három kakaóitalport édesítőszerrel állítottak elő, egyet pedig cukor és édesítőszer hozzáadása nélkül. A három édesítőszerrel előállított termék mért cukortartalma 2,1 és 5,5g/100g között volt.

instant kakaóitalpor
Édesítőszerek

Az édesítőszereket a termék összetevői listájában és a megnevezésében is szükséges megjeleníteni az uniós jelölési rendelet szerint. A helyes jelölés, ha cukrot nem adnak hozzá: „Édesítőszerrel (édesítőszerekkel)” – ezt a kifejezést az élelmiszer nevéhez kapcsolódóan kell feltüntetni.

Három édesítőszerrel készített kakaóitalport vizsgáltunk. Az egyik kakaóitalpor szteviol glikozidokat és szukralózt tartalmazott, egy másik kakaóitalpor előállításához aceszulfam-K és szukralóz édesítőszert használtak, a harmadik hozzáadott cukrot nem tartalmazó terméket pedig aszpartammal édesítették. A laboratóriumban megmértük ezen termékek édesítőszer-tartalmát, és összehasonlítottuk az adalékanyagokra vonatkozó uniós rendeletben szereplő határértékekkel, melyek az elkészített ital állapotára vonatkoznak.

A laboratóriumi vizsgálat során bebizonyosodott, hogy az édesítőszerek mennyisége mindhárom termékben a határérték alatt volt.

Vitamin- és ásványianyag-tartalom

Ha egy kakaóitalporon például a „vitaminnal, vitamin hozzáadásával, vitaminnal dúsított, vitaminforrás”, stb. állítás szerepel, akkor az uniós rendelet szerint ezen állításoknak a fogyasztásra elkészített élelmiszerre kell vonatkozniuk, tehát jelen esetben a tejjel elkészített kakaóitalra. Az állításban szereplő vitaminnak és ásványi anyagnak jelentős mennyiségben szükséges jelen lennie az elkészített élelmiszerben.

A legtöbb terméken elkészítési javaslatként 20 g kakaóitalpor és 200 ml tej szerepel. Így vitamin, illetve ásványi anyag hozzáadása esetén a tejjel elkészített italnak jelentős mennyiségben kell tartalmaznia a megjelölt vitamint és/vagy az ásványi anyagot.

Három termék esetében az elkészített kakaóital 100 ml-jére számított vitaminok (E-vitamin, C-vitamin és niacin) táplálkozási referenciaértékei nem érték el az előírt minimum 7,5%-ot (= jelentős mennyiség), ezért ezt a három vitamint ilyen kis mennyiségben nem lehet hozzáadni a termékhez.

Ezen három termékkel kapcsolatban a dúsított élelmiszerekre vonatkozó jogszabályi előírások megsértése miatt hatósági eljárás indult, melynek eredményeként az érintett gyártó megemeli a termékek vitamintartalmát.

A jelölés szerint 18 terméket vitaminokkal, illetve ásványi anyagokkal dúsítottak. A-vitamint, B-vitamint (tiamin, riboflavin, niacin, B6-vitamin, folsav, B12-vitamin, biotin, pantoténsav), C-vitamint, D-vitamint, E-vitamint adtak a termékekhez, az ásványi anyagok közül pedig kalciummal, magnéziummal és vassal dúsították azokat.

A laboratóriumi vizsgálatok eredménye valamennyi érintett termék kapcsán – a toleranciákat figyelembe véve – megfelelő eredményt mutatott a vizsgált vitaminok és ásványi anyagok mennyiségének tekintetében. A mért értékek megfeleltek a jelölésen feltüntetett értékeknek.

Kíváncsiak voltunk, hogy vajon azok a termékek tartalmaznak-e vitaminokat, amelyeket nem dúsítottak vitaminnal. Szúrópróbaszerűen kiválasztottunk öt hozzáadott vitamint nem tartalmazó terméket, és elvégeztük a vitaminvizsgálatot. A legtöbb vitamin nem volt kimutatható a termékekből, viszont mind az öt termék minimális mennyiségben tartalmazott B5-vitamint, egy termék pedig B12-vitamint.

Gluténmentes és bio termékek

A 34 termékből 7 instant kakaóitalport jelöltek gluténmentesnek, ezért ellenőriztük ezeknek a gluténtartalmát. Az uniós előírás szerint a gluténmentes termékek gluténtartalma maximum 20 mg/kg lehet.

Ebből a szempontból is megnyugtató eredmények születtek: a termékekben mért gluténtartalom megfelelt az előírásoknak.

Négy instant kakaóitalpor csomagolásán szerepelt a „bio” jelölés, így biztonsági paraméterként megvizsgáltuk, hogy tartalmaznak-e növényvédőszer-maradékot.

A laboratóriumi vizsgálat szerint ez esetben is minden rendben volt, ugyanis mind a négy termék növényvédőszer-maradék tartalma a kimutatási határ alatt volt.

Mikrobiológiai vizsgálatok

Szúrópróbaszerűen 10 terméket kiválasztva Salmonella spp. és Bacillus cereus vizsgálatot is végeztünk.

Ezek a vizsgálatok szintén kedvező eredménnyel zárultak, hiszen mikrobiológiai szempontból mind a 10 termék megfelelőnek bizonyult.

Policiklikus aromás szénhidrogének (PAH)

Az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeit uniós rendelet szabályozza. Négy 25% kakaótartalom feletti termékben laboratóriumi vizsgálattal ellenőriztük a policiklikus aromás szénhidrogének mennyiségét, amelyek elsősorban a kakaóbab pörkölése során keletkezhetnek.

Örömteli eredmény, hogy a vizsgálat során mind a négy termék megfelelt.

Ólom és kadmium nehézfémek

Az élelmiszerekben előforduló nehézfém szennyezők megengedhető mértékét is a fenti uniós rendelet szabályozza. Ellenőriztük, hogy a termékek kadmiumtartalma megfelel-e a kakaó- és csokoládétermékekre vonatkozó határértékeknek. Az italporok ólomtartalmát is megmértük, bár ólomra nem állapítottak meg felső határértéket.

A laboratóriumi vizsgálatok alapján elmondható, hogy a kadmium értékek megfeleltek az előírásoknak.

Az ólom-tartalomra vonatkozó mérések is megnyugtatóak, ugyanis a legtöbb termékben az ólom kimutatási határérték alatt volt.

Jelölési hibák

Az instant kakaóitalporok jelölésvizsgálata során gond merült fel – többek között – a termékek megnevezésével, a tápértékjelöléssel és az összetevők feltüntetésével.

A jelölésvizsgálat részletes eredményeiért kattintson ide!

A 34 termékből összesen 19 esetében indult hatósági eljárás: 16 terméknél jelölési hibák, 3 külföldön gyártott kakaóitalpornál a túl alacsony vitamintartalom miatt. A hatósági felügyelőink az élelmiszer-vállalkozókkal szemben élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, továbbá kötelezik a cégeket, hogy javítsák ki a feltárt hibákat. A bírságok együttes értéke előreláthatólag csaknem 900.000 forint lesz.

Szupermenta-tipp

A kínálatban szereplő instant kakaóitalporok kakaó- és cukortartalma igen széles skálán mozog, emellett találkozhatunk vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított termékekkel is. Tehát vásárláskor érdemes figyelmesen megnézni a csomagoláson feltüntetett információkat, hogy a számunkra legmegfelelőbb kakaóitalport válasszuk.

Kíváncsi, mely termékek kerültek fel a dobogóra? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk