Image default

Kadmium és az allergének – avagy mit miért vizsgáltunk az instant kakaóitalporokban?

Az instant kakaóitalporok tesztje során a Nébih szakemberei számos laboratóriumi vizsgálatnak vetették alá a kiválasztott termékeket. Cikkünkben azt járjuk körbe, hogy miért fontos vizsgálni a nehézfémeket és az allergéneket az élelmiszerekben.

Kadmium

A kadmium egy nehézfém, amelynek nagyobb mennyiségű fogyasztása negatív hatással lehet az emberi egészségre. A kakaótermesztés folyamán a termőtalajból természetes módon kadmium juthat a növénybe, ezáltal a kakaópor is tartalmazni fogja. A kadmium felső határértékét az élelmiszerekben előforduló egyes szennyező anyagok felső határértékeiről szóló 2023/915 rendelet szabályozza, miszerint a végső fogyasztók számára forgalomba hozott kakaópor vagy csokoládépor (csokoládéital) esetén a felső határérték 0,60 mg/kg.

Allergének

A kakaóitalporok allergéneket tartalmazhatnak, melyek közül ‒ a szójalecitin miatt ‒ az egyik leggyakrabban előforduló a szója.

Azokban a termékekben, melyek csomagolásán valamely allergénmentességre utalnak, fontos megvizsgálni, hogy valóban mentesek-e. A termékek csomagolásán az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat az összetevők között kiemelve kötelező jelölni, ezért – azok számára, akiknek fontos bizonyos allergének kerülése – érdemes elolvasni a feltüntetett információkat.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk