Image default

Mit nevezünk alkalizált kakaópornak?

Az instant kakaóitalpor tesztünkön utánajártunk, hogy a vizsgálatban résztvevő termékekhez milyen kakaóport használtak fel az előállítók. A beküldött dokumentumok alapján a legtöbb esetben alkalizált kakaóporral készültek az italporok. Ha kíváncsi, mit is jelent ez pontosan, olvasson tovább!

A nyers kakaóbab pH értéke 5 és 6 között mozog, tehát savas kémhatású. Ez a savasság a kakaó ízében is megjelenik, ami citrusos lecsengést eredményez.

Az alkalizálás során a kakaóbabot lúgos folyadékban, például kálium-karbonát oldatban átmossák, ezáltal 7-es pH-ra semlegesítik a kakaó savasságát. Az eljárástól a kakaó színe vörösesbarnától egészen a sötétbarnáig terjedhet. Az alkalizált kakaópor lágyabb ízű, így gyakran földes, fás jegyekkel társítják.

Az italporok dokumentációjának részeként benyújtott kakaóporok termékspecifikációjában szerepelnek az alkalizáláshoz/lúgosításhoz használt adalékanyagok is. Ezek szerint a lúgos pH kialakításához, beállításához általában kálium-karbonátot és kálium-hidroxidot használtak. A kakaópor előállításakor felhasznált alkalizáló szerek nem technológiai segédanyagok, hanem élelmiszer-adalékanyag funkcióval rendelkeznek a kakaóporokban. A késztermékként értékesítésre szánt kakaóporok jelölésén, az adalékanyagként használt alkalizáló szereket megfelelő csoportnévvel, E-számmal vagy névvel jelölni kell a csomagolóanyagon.

Az alkalizált kakaóporok további feldolgozásakor – például azonnal oldódó cukrozott kakaóitalpor gyártása esetén – az alkalikus vegyületnek ezen végtermékben nincs technológiai szerepe. Vagyis, ha egy összetett élelmiszer összetevőként tartalmaz „alkalizált kakaóport”, akkor az összetevők között már nem szükséges feltüntetni az „alkalizáló” adalékanyagokat.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk