Image default

A legfontosabb tudnivalók a fehérjeporokról

A fehérjeporok igen megosztó termékek. Sokan szükségesnek tartva, rendszeresen fogyasztják azokat, míg mások inkább tartózkodnak tőlük. Bármelyik véleményen is vagyunk, érdemes tájékozódni a témában, ezért cikkünkben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a fehérjeporokról.

A fehérjék olyan biológiai funkciókkal rendelkező vegyületek, amelyek megtalálhatóak az emberi szervezetben. Amellett, hogy jelen vannak testünkben, folyamatosan gondoskodnunk kell a kiegyensúlyozott, jó minőségű fehérjék beviteléről, amelyek elsődlegesen állati és növényi élelmiszerekből származhatnak. Magasabb fizikai aktivitás, mint például a sportolás szükségessé teheti a fokozott fehérjebevitelt, amelyhez segítséget nyújthat fehérjepor fogyasztása is.

Fehérjeporok kínálata

A tejfehérjeporok a tejből kinyert tejsavófehérjéből és kazeinből készülnek. Emészthetőségükben és a fehérje anyagcserére gyakorolt hatásában térnek el egymástól. A tejsavófehérje vízben oldódó és gyors felszívódású, míg a kazein vízben oldhatatlan és lassabb felszívódású.

A boltok polcain széles a kínálat: a tejsavó és a kazein alapú termékek mellett megtalálhatóak az ezek kombinációjából előállított fehérjeporok is. A tejfehérje-allergiában szenvedők részére elérhetőek a marhafehérjéből készült termékek, továbbá a növényi alapú fehérjekészítmények is, amelyek főként borsóból, rizsből vagy szójából készülnek.

Hogyan válasszunk?

Amennyiben fehérjeport szeretnénk fogyasztani, érdemes többféle szempontot is figyelembe véve körültekintően választani. A személyes célok mellett azt is fontos meghatározni, hogy milyen mennyiségű fehérjeforrásra van szüksége a szervezetünknek. Ennek megállapításához ajánlott szakértő dietetikushoz fordulni.

Forrás: Fritz Péter, Mészáros Nikoletta, Ignits Dóra, Katona Sára: Kalauz a fehérjetartalmú étrend-kiegészítők világában, Recreation Magazin (2017)

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk