A dobozos margarinok hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat, melyre februárban került sor. Kíváncsi mely termékek léphettek fel a dobogóra? Cikkünkből kiderül!
Ez is érdekelheti
A kedveltségi vizsgálat során fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben.
Fogyasztói szempontokat figyelembe véve a résztvevők ezúttal 17 féle dobozos margarint kóstolhattak.
A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz nem tudták, mely sorszám melyik márkát takarja.
A résztvevők 4 fő értékelési szempont mentén bírálhatták a margarinokat: külső megjelenés, szín, illat és íz.
- Külső megjelenése kielégítő, ha egyöntetű, foltosodástól, kiválástól mentesség
- Színében elvárható, hogy jellegzetesen tompa fényű, sárgásfehér vagy világossárga színű legyen a termék.
- A margarin illata megfelelő, ha kellemesen savanykás, jellegzetesen aromás, tiszta, idegen szagtól mentes.
- A kóstolók által legfontosabbnak ítélt tulajdonság az íz, ami megfelelő, ha kellemesen savanykás, jellegzetesen zamatos, harmonikus, tiszta, avasodástól és keserű mellékíztől mentes.
A kóstolóink által legfontosabbnak ítélt tulajdonság a margarinok íze, melynek értékelése során a Líra Félzsíros margarin A-, D-, E-vitaminnal végzett az élen. A második legfontosabbnak ítélt jellemző, az illat pontozása során szintén ez a margarin diadalmaskodott.
Az összesített értékelésben is a Líra Félzsíros margarin A-, D-, E-vitaminnal állhatott a dobogó legfelső fokára. A második helyen a Bords Eve Olívaolajjal Csökkentett zsírtartalmú margarin 4% olívaolajjal végzett, míg a dobogó harmadik fokára a Flora Olive 39% zsírtartalmú light margarin olívaolajjal léphetett fel.