Image default

A legkedveltebb gyorsfagyasztott gesztenyekészítmények

A gyorsfagyasztott gesztenyekészítmények hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. Kíváncsi, mely termékek kerültek a dobogóra ebben a kategóriában? Cikkünkből kiderül!

A Szupermenta kedveltségi teszt célja valamennyi terméktípus esetében az, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve egyéb, fogyasztói szempontból releváns információkkal egészítse ki a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.

A kedveltségi vizsgálat során fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben.

Vásárlói szempontokat figyelembe véve a résztvevők 27 darab gyorsfagyasztott gesztenyekészítményt kóstolhattak meg, melyek között 5 db gesztenyemassza és 22 db gesztenyepüré szerepelt.

A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz a tesztelők nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.

Tesztünkben a gesztenyemasszákat és a gesztenyepüréket külön összesítettük, így esetünkben két rangsor, illetve dobogó szerepelt a kiértékelés során.

A résztvevők összesen négy szempont mentén értékelték a gyorsfagyasztott gesztenyekészítményeket.

  • Külső megjelenés szempontjából a friss gesztenyemasszára, gesztenyepürére jellemző, világos sárgásbarna (drapp) színtől egészen a világos szürkésbarnáig változó, egyenletes színű. Megengedett, ha a készítmény kevés sötétebb vöröses vagy barna színű sziklevél- vagy maghéjdarabkát tartalmaz.
  • Az állagot illetően a gesztenyekészítmény homogén állományú, képlékeny massza, ujjak közt sima, jól alakítható, cukorcsomóktól, beszáradt részektől mentes.
  • A termék illata megfelelő, ha a gesztenyére, illetve a felhasznált anyagokra jellemző, tiszta, jól felismerhető illatú, minden idegen szagtól mentes.
  • Íze jellegzetesen gesztenyére emlékeztető. Gesztenyepüré esetében a felhasznált anyagok íze kellemesen érződik és harmonikusan illeszkedik a gesztenye ízéhez. A gesztenyemasszák és a gesztenyepürék minden idegen íztől mentesek.

A kóstolók által legfontosabbnak ítélt tulajdonság az íz volt, ami szerint a gesztenyemasszáknál a „Maroni Natúr gyorsfagyasztott gesztenyemassza cukor és aromák hozzáadása nélkül”, míg a gesztenyepürék esetében a „Fine Life gyorsfagyasztott gesztenyepüré, 72% gesztenyebél tartalommal” végzett a legjobb helyen.

A gyorsfagyasztott gesztenyemasszák rangsorát tekintve, a dobogó legfelső fokára a „Maroni Natúr gyorsfagyasztott gesztenyemassza cukor és aromák hozzáadása nélkül” állhatott, második helyen a „Gyorsfagyasztott Natúr gesztenyemassza” végzett, míg a harmadik helyet a „Culinea gyorsfagyasztott natúr gesztenyemassza” érdemelte ki.

A gyorsfagyasztott gesztenyepüréket illetően, első helyezett lett a „Fine Life gyorsfagyasztott gesztenyepüré, 72% gesztenyebél tartalommal”, a dobogó második fokára léphetett fel a „Finest Bakery gyorsfagyasztott gesztenyepüré”, míg harmadikként a „Spar gyorsfagyasztott gesztenyepüré” zárt a Szupermenta rangsorában.

gesztenyemassza
gesztenyepüré
gesztenyemassza
gesztenyepüré

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk