Image default

Bemutatkozik: A gyümölcsfák óriása, a gesztenye

A szelídgesztenye az egyik leghosszabb életű fa a földön, akár 1000 évig is elél és viszonylag idősen, 15-20 évesen terem először. Nagy termetű fa, akár 30 méter magasra is megnő. Terebélyes koronája metszés nélkül is szép, formás. Gesztenyefa azonban nem terem minden sarkon. Magyarországon a Duna-kanyarban Nagymaros körzetében, a Nyugat-Dunántúlon Zala, Vas és Somogy megyében, valamint Pécs környékén jellemző.

Magyarországon körülbelül 500 hektáron termesztenek gesztenyét, az évi termés 5-6 ezer tonna körül alakul. Ennél azonban lényegesen több gesztenyét dolgoz fel a hazai élelmiszeripar, így a hiányt importból pótolják. Szinte bármennyit el lehet adni belőle a magyar piacon, még úgy is, hogy a gesztenye ára néhány év alatt megduplázódott, 3-4000 forint is lehet kilónként.

A szelídgesztenye virágai június-júliusban nyílnak, majd szeptemberben-novemberben érik meg a termése, amely szúrós, sűrű tüskés, zöldes burokban fejlődik ki. A termés sima vagy bordázott, vöröses-barnás héjú, az egyik oldalon matt színű folttal, úgynevezett pecséttel. A gyümölcsöt egy belső vékony héj is borítja, ez rejti a fehéres, halványsárga színű csemegét.

A szelídgesztenye sokban hasonlít a dióhoz, vagyis jellemzően azok a szemek tekinthetők érettnek, melyeknél a tok, a gubacs már szétnyílt, meghasadt. A gesztenyék közül leginkább azok ideálisak a fogyasztásra, melyek már maguktól leestek, így először mindig a fa alá lepotyogott szemeket gyűjtsük be! A termési idő végén pedig bottal üssük le a fán maradt szemeket.

A gesztenye idehaza alapvetően édességként, sütemények alapanyagaként ismert, a mediterrán országokban viszont alapvetően a sós ételek alkotóeleme.

Ez is érdekelheti

A szelídgesztenyét még véletlenül sem szabad összetévesztenünk a vadgesztenyével. Míg a szelídgesztenye termése piacokon, élelmiszerüzletekben beszerezhető, addig a vadgesztenye mérgező, emberi fogyasztásra teljesen alkalmatlan!

A vadgesztenye balkáni eredetű faféle, mely török közvetítéssel terjedt el Európában. Akár 30-35 méter magasra is megnőhet, parkok, fasorok dísze. Jól bírja a szárazságot, valamint a városi, szennyezettebb levegőt is. Virága tavasszal nyílik, nemes díszfákat megszégyenítő szépségű ilyenkor. Ősszel a lombozata megsárgul, majd barna színű lesz. A vadgesztenye termése nem ehető, semmilyen formában nem fogyasztható. A termés ősszel érik be, a kemény, feszes gesztenyeszemek kiválóan alkalmasak játékra, dekorációra, kreatív ötletek megvalósítására.

vad gesztenyefa

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk