Image default

Menj biztosra! Készíts gesztenyemasszát otthon!

A gesztenyemassza otthoni elkészítéséhez csak három dologra van szükség: gesztenyére, vízre és cukorra. Az elkészítése időigényes munka, de az egyre hosszabb esték remek lehetőséget kínálnak, ráadásul a végeredmény garantáltan a szánk íze szerinti lesz. Persze az ízhatást mindenki kedvére fokozhatja.

Viszonyításképpen 2kg gesztenyéből pucolás után kb. 1,2 kg marad.

A gesztenyemassza készítése mindig a gesztenye feldolgozásával kezdődik. Ha nem jó minőségű a gesztenye, vagy ha nem jön le a héja, akkor minden igyekezetünk kárba vész.

Először a nyers szelídgesztenyéről késsel eltávolítjuk a külső barna héját, majd feltesszük főni annyi vízben, amennyi éppen ellepi. A főzési idő fajtától és mennyiségtől függően 1/2-1 óra. Ha puhára főtt a gesztenye, akkor a belső hártyákat is eltávolítjuk, erre a legjobb módszer, ha egyszerre csak kis mennyiséget veszünk ki a lábasból, a többit pedig fedő alatt melegen tartjuk, ugyanis a hártyaréteg forrón húzható le legkönnyebben a termésről.

Ez is érdekelheti

Végül a teljesen megtisztított gesztenyét egy tálba téve akár kézzel is össze tudjuk törni, nyomni, de aprítógépet is használhatunk a pürésebb állag elérése érdekében.

Ha szeretnénk, itt meg is állhatunk, elcsomagolhatjuk, lefagyaszthatjuk a natúr gesztenyemasszát. A legtöbb recepthez azonban cukrozott pürére van szükség, ezért érdemes rögtön ízesíteni.  Fél kilogramm masszához 5dkg cukrot keverve még natúr ízt kapunk, de rummal és vaníliás cukorral megbolondítva még finomabb lesz.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk