Image default

Vad vagy szelíd

A gesztenyénél sem mindegy!

Több szempontból érdemes most a gesztenyére odafigyelni. A vadgesztenye termése mostanában koppan a fejünkön, illetve a járdán, hogy aztán hazaszállítva gesztenyefigurákat készítsünk belőle. A szelídgesztenye finom étkek alapanyaga, a sült gesztenye illata és íze a hűvös őszi, téli estéket idézi. A szelíd- és vadgesztenyét könnyű összekeverni, hiszen első ránézésre sok a hasonlóság, mégis szinte mindenben különböznek.

Kitűnő mézet és egyéb ínycsiklandó csodákat lehet készíteni a gesztenyéből. Az említett sült gesztenye sokak kedvence a karácsonyi vásárok idején. Liszt is készíthető belőle, amit ráadásul a gluténérzékenyek is kedvükre fogyaszthatnak.

Ez is érdekelheti

Míg a szelídgesztenye finom alapanyag, a vadgesztenye mérgező, ezért fogyasztása tilos!

A vadgesztenyét a 19. században festékként, szennytisztítóként használták, napjainkban a gyógyszeriparban használja fel óriási mennyiségben a virágát, kérgét és levelét. A magban lévő eszcin jótékony hatással van az erekre, különösen a vénákra, éppen ezért gyakran alkalmazzák visszérbántalmak, lábszárfekély és vérkeringési zavarok esetén.

Honnan származik?

A vadgesztenye a görög szigetvilágban, a szelídgesztenye Közép- és Dél-Európában őshonos.

A virága mindent elárul!

A szelídgesztenyefa nyáron hozza barkás virágait, a vadgesztenye hatalmas, fehér fürtvirágzatát pedig mindenki felismeri tavasszal, annyira látványos.

Küllemre is más!

A szelídgesztenyét jóval több, vékonyabb tüske védi, mint a vadgesztenyét. Így lehet a leginkább megkülönböztetni őket, ha gyűjtőútra indulunk.

Mire használhatjuk?

A szelídgesztenyéből desszertek, levesek alapanyaga készül, míg a vadgesztenye csak dísze lehet lakásunknak, esetleg aranyos figurákat készíthetnek belőle a kisebbek, vagy épp az örök gyerekek.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk