A mascarponék hatósági és laboratóriumi ellenőrzése mellett ezúttal sem maradhatott el a kedveltségi vizsgálat. Kíváncsi, mely termékek kerültek a dobogóra ebben a kategóriában? Cikkünkből megtudhatja.
A Szupermenta kedveltségi teszt célja valamennyi terméktípus esetében az, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve egyéb, fogyasztói szempontból releváns információkkal egészítse ki a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait.
A kedveltségi vizsgálat során azért fontos, hogy szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, mert így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben.
Vásárlói szempontokat figyelembe véve a résztvevők ez alkalommal 18 darab mascarponét kóstolhattak meg.
A termékek értékelése most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, azaz a tesztelők nem tudták, mely sorszám, melyik márkát takarja.
A résztvevők összesen négy szempont mentén értékelték a mascarponékat:
- A külső megjelenést, állományt tekintve a mascarpone jellemzően csontfehér színű, egyöntetű, sima felületű. Lékiválástól és szennyeződéstől mentes.
- Az állagot illetően sima, homogén, lágy, krémes, a szájban selymes, jól olvadó.
- A termék illata megfelelő, ha tiszta, jellegzetes, tejszínre emlékeztető, harmonikus. Minden idegen illattól mentes.
- Íze letisztult, tejszínes, enyhén édeskés, harmonikus, kissé semlegesebb ízhatású. Minden idegen íztől és utóíztől mentes.
Az összesített eredmények alapján, a dobogó legfelső fokára a Galbani Mascarpone Érlelés nélkül készült, zsírdús, friss sajt állhatott; második helyen a Milfina Mascarpone Tejszínes, zsírdús, friss krémsajt végzett, míg a harmadik helyet a Kisteleki Mascarpone krém Utóhőkezelt cukrászati és gasztronómiai készítmény terméke érdemelte ki.