Image default

A mascarpone termékek jelölési hibái

Mascarpone terméktesztünkön 4 termék esetében találkoztunk jelölési hibákkal. Kíváncsi melyek voltak ezek? Olvasson tovább!

A jelölés ellenőrzése céljából a hazai gyártású termékek esetében hatósági felügyelőink bekérték a termékek gyártmánylapját, illetve a nem hazai gyártású termékek esetében az első magyarországi forgalomba hozótól a termékre vonatkozó specifikációt. Továbbá az összetevőkre vonatkozó specifikációkat is ellenőriztük, amelyek figyelembevételével és a vonatkozó jogszabályok alapján vizsgáltuk, hogy a jelölés megfelel-e az előírásoknak, többek között az uniós jelölési rendelet előírásainak.

Tudta?

Termékspecifikációnak nevezzük azt a gyártó által kiállított dokumentumot, amely tartalmazza a termék legfontosabb adatait, így például az összetételére vonatkozó információkat és a minőségi paramétereket, a mikrobiológiai tisztaságról szóló követelményeket, valamint egyéb, a termékre jellemző tudnivalókat.

Jelölési hibák

Egy termék esetében a magyar nyelvű jelölésen közölt tápértékjelölésben a zsírtartalom és az energia érték kismértékben eltért a termékspecifikációban és az eredeti jelölésen közölt adatoktól. Ugyanennek a terméknek a magyar nyelvű jelölésén szereplő tápértéktáblázat nem volt megfelelően nyomtatott, egyes részeket sajnos nem lehetett elolvasni.

Hibának számít, ha olyan összetevőt tüntetnek fel az összetételi felsorolásban, amelyet nem használtak fel az előállítás során. Ez egy termék esetében fordult elő, ahol a tej alapanyag részeként jelen levő, a gyártási folyamat során az alapanyagból kiváló tejsavófehérjét hibásan külön összetevőként tüntették fel.

Az élelmiszerek jelölésén kötelezően feltüntetendő adat az élelmiszer csomagoláson belüli mennyisége. A mennyiség jelölésének pontos szabályait az uniós jelölési jogszabály határozza meg, amely szerint a folyékony halmazállapotú élelmiszerek esetében térfogategységben (liter, centiliter, milliliter), más termékek esetében tömegegységben (kilogramm vagy gramm) kell kifejezni az élelmiszer nettó mennyiségét. A tesztben szereplő termékek közül két termék jelölésén azonban milliliterben adták meg a szilárd halmazállapotú termék mennyiségét; tehát tömeg helyett helytelenül térfogatot jelöltek.

Kíváncsi a mascarpone termékteszt további eredményeire? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk