Image default

A tiramisuk királya már a trónján – Itt a mascarpone teszt

Nehéz megmondani, milyen íze van pontosan a mascarpone sajtnak, ettől függetlenül imádjuk. Ezt az olasz eredetű finomságot édes és sós ételekhez is felhasználhatjuk, sokoldalúságához nem fér kétség. A Szupermentán 18 terméket teszteltünk. A friss eredményekért olvasson tovább!

Kíváncsi a mascarpone sokoldalú felhasználására? Kattintson!

Bár a mascarpone, valljuk be, nem egy mindennapi alapanyag a konyhában, mégis szinte már minden élelmiszerbolt hűtőpultjaiban megtalálható. Méltán híres tejtermék, van benne valami különleges. A termékteszten 18 mascarponét vizsgáltunk. Származást tekintve nyolc külföldön gyártott – hat olasz, két osztrák – és tíz hazai előállítású terméket vettünk nagyító alá. Kiszerelést tekintve pedig mindegyik tégelyes, dobozos termék volt, 250 g-tól 2 kg-ig terjedő tömeggel.

Laboratóriumi vizsgálatok
  • Mikrobiológiai vizsgálatok (Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, penészgomba).
  • hamisítás (keményítőtartalom: a jelölés alapján keményítőt vagy keményítőtartalmú alapanyagot nem tartalmazó termékek esetében továbbá növényi zsír-tartalom),
  • tartósítószer: szorbinsav-tartalom,
  • laktóztartalom (a laktóz-mentesként feltüntetett termék esetében),
  • zsírtartalom a szárazanyagban,
  • zsírtartalom,
  • fehérjetartalom,
  • telített zsírsav-tartalom.

mascarpone

A mascarponék előállítása

Fontos beszélni már az elején a mascarponék előállításáról. A Magyar Élelmiszerkönyv tejtermékekre vonatkozó része nem tartalmazza a mascarpone termék előállítási követelményeit, illetve felhasználható összetevőit, így jelenleg sokféle készítési móddal és összetevővel találkozhatunk.

A mascarpone összetevőiről itt olvashat!

A boltok polcain kétféle mascarpone terméktípust találhatunk.

  • Az egyik típus az, amelyet – a hagyományos receptúrát követve – kizárólag tejszínből, tejből készítenek valamilyen alvasztást elősegítő étkezési sav hozzáadásával. A terméktesztben szereplő 18 mascarpone közül 14 termék készült ezzel a módszerrel (12 esetben citromsav és 2 terméknél tejsav felhasználásával), amelyek közül csak két termék esetében használtak sűrítő adalékanyagot, illetve zselatint.
  • A másik típusba tartoznak azok a termékek, amelyek nem sav hozzáadásával készülnek. Ezek a tejszín vagy tej mellett pl. vajat, tejport vagy tejfehérje koncentrátumot is tartalmaznak, és a termék végső konzisztenciáját a hozzáadott módosított kukoricakeményítő, zselatin és/vagy egyéb sűrítő- és stabilizálószerek biztosítják. A tesztben szereplő termékek közül 4 mascarpone tartozott ebbe a csoportba.

Az, hogy előállítást tekintve melyik általunk tesztelt termék melyik csoportba tartozik, az összetevők jól mutatják. Érdekesség, hogy a kedveltségi vizsgálat eredményei alapján a nem sav hozzáadásával készült termékek a rangsor első felében végeztek, így ezek a termékek érzékszervi tulajdonságaik alapján kedveltnek bizonyultak.

Biztonsági és minőségi mutatók

Szakembereink ellenőrizték a termékekben esetlegesen jelen lévő kórokozó mikroorganizmusokat és azokat a paramétereket, amelyek termék hamisítás gyanúját vethetik fel. Továbbá a tartósítószer jelenlétét és a laktózmentesként jelölt termék esetében a laktóztartalmat is vizsgálták.

Jó hír, hogy a termékek mindegyike megfelelt az előírásoknak.

Jönnek a zsíros kérdések – Miért fontos ez?

A mascarpone, mint zsírdús termék egyik fő jellemzője a zsírtartalom. Ezért mind a zsír-, telített zsírsavtartalmat, mind a szárazanyagra vonatkoztatott zsírtartalmat laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőriztük, hogy a kapott eredményeket összevessük a jelölésen feltüntetett információkkal.

Zsírtartalom a szárazanyagban

A friss sajtok – így a mascarpone – esetében is fontos információ a termék szárazanyagra vonatkoztatott zsírtartalma, amit – noha a mascarpone esetében nem kötelező – szintén feltüntettek a csomagoláson. Az értékek 60 m/m % és 85 m/m % között mozogtak.

 A mérési eredmények alapján ezt az értéket megfelelően tüntették fel a gyártók.

Az ún. zsírtartalom a szárazanyagban kifejezés és az ahhoz kapcsolódó érték a már vizet nem tartalmazó termék zsírtartalmát adja meg. Egyes tejtermékek víztartalma folyamatosan változhat – gondoljunk csak a kemény sajtok érésére – ezért a zsír a szárazanyagban történő zsírtartalom meghatározása a zsírtartalom egy biztos formája. Természetesen az eredmények összefüggést mutattak a termékek összetételével, miszerint a hagyományos módon előállított termékek szárazanyagra vonatkoztatott zsírtartalma magasabb volt, mint a tejszínen, tejen és étkezési savon kívül más összetevőket is tartalmazó termékeké.

A tápértékjelölés ellenőrzése

Minden termék esetében megvizsgáltuk a tápértékjelölésben szereplő zsír-, telített zsírsav és fehérjetartalmat is.

A vizsgálatok megfelelő eredménnyel zárultak, a mért értékek minden termék esetében egyeztek a jelölésen feltüntetettekkel!

A mascarpone fő jellemzője, hogy magas zsírtartalommal rendelkezik. A vizsgált termékek zsírtartalma a laboratóriumi eredmények alapján 21,6-50,2% között mozgott. A vizsgálatok során mért zsírtartalom értékeket az alábbi diagramban ábrázoltuk.

mascarpone

Az alacsonyabb zsírtartalmú termékek általában nem a hagyományos módon előállított termékek közül kerültek ki, hanem azok voltak, amelyek esetében a termék textúráját főként egyéb anyagok és adalékanyagok felhasználásával biztosították.

Terméktesztünk további eredményei

A tápértékjelölésen szereplő telített zsírsavtartalom kötelezően feltüntetendő jelölési elem, a tesztben szereplő termékek eredményei az alábbi diagramon megtekinthetőek.

mascarpone

Tudta?

A telített zsírsavakban gazdag táplálkozás növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ezért fontos odafigyelni ezek mennyiségére. Naponta kb. maximum 20 g telített zsírsavnál nem javasolt többet fogyasztani, a fenti ábrán látszik, hogy ezt a mennyiséget néhány termék kivételével már 100 g termék fogyasztásával is elérjük.

Az általunk tesztelt összes terméket bemutató grafikát itt megtekintheti!
GMO-mentes

A termékek közül egy esetben tartalmazott a jelölés GMO-mentes termelésből származó alapanyag felhasználására utaló jelölési elemet és „GMO-mentes termelésből” védjegyet is.

A jelölés használatát szabályozó hazai rendeletben előírt feltételeknek való megfelelés esetén a vállalkozó a csomagoláson feltüntetheti önkéntesen a GMO-mentes termelésre utaló szöveget.

Az Agrárminisztérium jogelődje 2018-ban vezette be a géntechnológiai módosításoktól (GMO) mentes magyar élelmiszerek megkülönböztetésére a „GMO-mentes termelésből” védjegyet.

A GMO-mentes jelölésről bővebben a Nébih cikkében olvashat!

A tesztben szereplő terméknél ellenőriztük a felhasznált alapanyag nyomonkövetési dokumentumait, illetve a GMO-mentes termelést igazoló dokumentumokat, ami alapján a jelölés megfelelt az előírásoknak.

Allergének jelölés

A mascarpone fő összetevője a tej és/vagy a tejszín, amely az allergén anyagok közé tartozik.

A vizsgált termékek mindegyikén a jogszabálynak megfelelően jelölték.

Egyéb jelölési hibákkal azonban találkoztunk

A tápértékjelölés, az összetevők felsorolása és a mennyiségi jelölés tekintetében találtak hibákat szakembereink.

Kíváncsi, melyek voltak ezek a jelölési hibák pontosan? Kattintson! 

A jelölési hibák miatt 4 termék esetében a forgalmazók ellen hatósági eljárás indult, a hatósági felügyelőink élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, amelynek várható összege összesen kb. 150.000 forint lesz.

Szupermenta-tipp

A mascarpone egyik jellemzője a zsírtartalma, a teszten mért laboratóriumi eredmények azt mutatják, hogy a kínálatban ez igen széles skálán mozog, egészen 21,6%-tól 50,2%-ig. Érdemes a csomagoláson a zsírtartalmat vásárlás előtt elolvasni, és ez alapján az ízlésünknek megfelelőt választani.

A mascarponék kedveltségi vizsgálata sem maradt el. Ha kíváncsi, mely termékek állhattak dobogóra, kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk