Nehéz megmondani, milyen íze van pontosan a mascarpone sajtnak, ettől függetlenül imádjuk. Ezt az olasz eredetű finomságot édes és sós ételekhez is felhasználhatjuk, sokoldalúságához nem fér kétség. A Szupermentán 18 terméket teszteltünk. A friss eredményekért olvasson tovább!
Kíváncsi a mascarpone sokoldalú felhasználására? Kattintson!
Bár a mascarpone, valljuk be, nem egy mindennapi alapanyag a konyhában, mégis szinte már minden élelmiszerbolt hűtőpultjaiban megtalálható. Méltán híres tejtermék, van benne valami különleges. A termékteszten 18 mascarponét vizsgáltunk. Származást tekintve nyolc külföldön gyártott – hat olasz, két osztrák – és tíz hazai előállítású terméket vettünk nagyító alá. Kiszerelést tekintve pedig mindegyik tégelyes, dobozos termék volt, 250 g-tól 2 kg-ig terjedő tömeggel.
Laboratóriumi vizsgálatok
- Mikrobiológiai vizsgálatok (Listeria monocytogenes, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, penészgomba).
- hamisítás (keményítőtartalom: a jelölés alapján keményítőt vagy keményítőtartalmú alapanyagot nem tartalmazó termékek esetében továbbá növényi zsír-tartalom),
- tartósítószer: szorbinsav-tartalom,
- laktóztartalom (a laktóz-mentesként feltüntetett termék esetében),
- zsírtartalom a szárazanyagban,
- zsírtartalom,
- fehérjetartalom,
- telített zsírsav-tartalom.
A mascarponék előállítása
Fontos beszélni már az elején a mascarponék előállításáról. A Magyar Élelmiszerkönyv tejtermékekre vonatkozó része nem tartalmazza a mascarpone termék előállítási követelményeit, illetve felhasználható összetevőit, így jelenleg sokféle készítési móddal és összetevővel találkozhatunk.
A mascarpone összetevőiről itt olvashat!
A boltok polcain kétféle mascarpone terméktípust találhatunk.
- Az egyik típus az, amelyet – a hagyományos receptúrát követve – kizárólag tejszínből, tejből készítenek valamilyen alvasztást elősegítő étkezési sav hozzáadásával. A terméktesztben szereplő 18 mascarpone közül 14 termék készült ezzel a módszerrel (12 esetben citromsav és 2 terméknél tejsav felhasználásával), amelyek közül csak két termék esetében használtak sűrítő adalékanyagot, illetve zselatint.
- A másik típusba tartoznak azok a termékek, amelyek nem sav hozzáadásával készülnek. Ezek a tejszín vagy tej mellett pl. vajat, tejport vagy tejfehérje koncentrátumot is tartalmaznak, és a termék végső konzisztenciáját a hozzáadott módosított kukoricakeményítő, zselatin és/vagy egyéb sűrítő- és stabilizálószerek biztosítják. A tesztben szereplő termékek közül 4 mascarpone tartozott ebbe a csoportba.
Az, hogy előállítást tekintve melyik általunk tesztelt termék melyik csoportba tartozik, az összetevők jól mutatják. Érdekesség, hogy a kedveltségi vizsgálat eredményei alapján a nem sav hozzáadásával készült termékek a rangsor első felében végeztek, így ezek a termékek érzékszervi tulajdonságaik alapján kedveltnek bizonyultak.
Biztonsági és minőségi mutatók
Szakembereink ellenőrizték a termékekben esetlegesen jelen lévő kórokozó mikroorganizmusokat és azokat a paramétereket, amelyek termék hamisítás gyanúját vethetik fel. Továbbá a tartósítószer jelenlétét és a laktózmentesként jelölt termék esetében a laktóztartalmat is vizsgálták.
Jó hír, hogy a termékek mindegyike megfelelt az előírásoknak.
Jönnek a zsíros kérdések – Miért fontos ez?
A mascarpone, mint zsírdús termék egyik fő jellemzője a zsírtartalom. Ezért mind a zsír-, telített zsírsavtartalmat, mind a szárazanyagra vonatkoztatott zsírtartalmat laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőriztük, hogy a kapott eredményeket összevessük a jelölésen feltüntetett információkkal.
Zsírtartalom a szárazanyagban
A friss sajtok – így a mascarpone – esetében is fontos információ a termék szárazanyagra vonatkoztatott zsírtartalma, amit – noha a mascarpone esetében nem kötelező – szintén feltüntettek a csomagoláson. Az értékek 60 m/m % és 85 m/m % között mozogtak.
A mérési eredmények alapján ezt az értéket megfelelően tüntették fel a gyártók.
Az ún. zsírtartalom a szárazanyagban kifejezés és az ahhoz kapcsolódó érték a már vizet nem tartalmazó termék zsírtartalmát adja meg. Egyes tejtermékek víztartalma folyamatosan változhat – gondoljunk csak a kemény sajtok érésére – ezért a zsír a szárazanyagban történő zsírtartalom meghatározása a zsírtartalom egy biztos formája. Természetesen az eredmények összefüggést mutattak a termékek összetételével, miszerint a hagyományos módon előállított termékek szárazanyagra vonatkoztatott zsírtartalma magasabb volt, mint a tejszínen, tejen és étkezési savon kívül más összetevőket is tartalmazó termékeké.
A tápértékjelölés ellenőrzése
Minden termék esetében megvizsgáltuk a tápértékjelölésben szereplő zsír-, telített zsírsav és fehérjetartalmat is.
A vizsgálatok megfelelő eredménnyel zárultak, a mért értékek minden termék esetében egyeztek a jelölésen feltüntetettekkel!
A mascarpone fő jellemzője, hogy magas zsírtartalommal rendelkezik. A vizsgált termékek zsírtartalma a laboratóriumi eredmények alapján 21,6-50,2% között mozgott. A vizsgálatok során mért zsírtartalom értékeket az alábbi diagramban ábrázoltuk.
Az alacsonyabb zsírtartalmú termékek általában nem a hagyományos módon előállított termékek közül kerültek ki, hanem azok voltak, amelyek esetében a termék textúráját főként egyéb anyagok és adalékanyagok felhasználásával biztosították.
Terméktesztünk további eredményei
A tápértékjelölésen szereplő telített zsírsavtartalom kötelezően feltüntetendő jelölési elem, a tesztben szereplő termékek eredményei az alábbi diagramon megtekinthetőek.
Tudta?
A telített zsírsavakban gazdag táplálkozás növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, ezért fontos odafigyelni ezek mennyiségére. Naponta kb. maximum 20 g telített zsírsavnál nem javasolt többet fogyasztani, a fenti ábrán látszik, hogy ezt a mennyiséget néhány termék kivételével már 100 g termék fogyasztásával is elérjük.
Az általunk tesztelt összes terméket bemutató grafikát itt megtekintheti!
GMO-mentes
A termékek közül egy esetben tartalmazott a jelölés GMO-mentes termelésből származó alapanyag felhasználására utaló jelölési elemet és „GMO-mentes termelésből” védjegyet is.
A jelölés használatát szabályozó hazai rendeletben előírt feltételeknek való megfelelés esetén a vállalkozó a csomagoláson feltüntetheti önkéntesen a GMO-mentes termelésre utaló szöveget.
Az Agrárminisztérium jogelődje 2018-ban vezette be a géntechnológiai módosításoktól (GMO) mentes magyar élelmiszerek megkülönböztetésére a „GMO-mentes termelésből” védjegyet.
A GMO-mentes jelölésről bővebben a Nébih cikkében olvashat!
A tesztben szereplő terméknél ellenőriztük a felhasznált alapanyag nyomonkövetési dokumentumait, illetve a GMO-mentes termelést igazoló dokumentumokat, ami alapján a jelölés megfelelt az előírásoknak.
Allergének jelölés
A mascarpone fő összetevője a tej és/vagy a tejszín, amely az allergén anyagok közé tartozik.
A vizsgált termékek mindegyikén a jogszabálynak megfelelően jelölték.
Egyéb jelölési hibákkal azonban találkoztunk
A tápértékjelölés, az összetevők felsorolása és a mennyiségi jelölés tekintetében találtak hibákat szakembereink.
Kíváncsi, melyek voltak ezek a jelölési hibák pontosan? Kattintson!
A jelölési hibák miatt 4 termék esetében a forgalmazók ellen hatósági eljárás indult, a hatósági felügyelőink élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki, amelynek várható összege összesen kb. 150.000 forint lesz.
Szupermenta-tipp
A mascarpone egyik jellemzője a zsírtartalma, a teszten mért laboratóriumi eredmények azt mutatják, hogy a kínálatban ez igen széles skálán mozog, egészen 21,6%-tól 50,2%-ig. Érdemes a csomagoláson a zsírtartalmat vásárlás előtt elolvasni, és ez alapján az ízlésünknek megfelelőt választani.
A mascarponék kedveltségi vizsgálata sem maradt el. Ha kíváncsi, mely termékek állhattak dobogóra, kattintson!
Kapcsolódó tartalmaink
ÖSSZESÍTETT EREDMÉNYEK
A részletes eredményeket
bemutató táblázatot
itt letöltheti!
KEDVELTSÉGI VIZSGÁLAT
Itt megtudhatja, milyen
szempontok szerint pontozták
a termékeket.