Image default

Miből áll a mascarpone?

Sokak által kedvelt a mascarpone sajt, hiszen többféleképpen is felhasználható. De miből állhat egy doboz krémes mascarpone? Cikkünkben összegyűjtöttük, milyen összetevői lehetnek. Ismerkedjünk meg ezekkel!

A mascarpone főbb összetevői a tejszín és a tej. Ezeket az alapanyagokat az előállítók kiegészíthetik még más tejből származó összetevőkkel: ilyen pl. a tejpor, a vaj és a tejfehérje koncentrátum is. A termékben előforduló esetleges további összetevőket alábbiakban részletezzük.

Adalékanyagok

Élelmiszer-adalékanyag bármely olyan anyag, amelyet – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem – élelmiszerként önmagában általában nem fogyasztanak, nem használnak élelmiszerek jellemző összetevőjeként, továbbá amelynek az élelmiszer gyártása, feldolgozása, elkészítése, kezelése, csomagolása, szállítása vagy tárolása során az élelmiszerhez technológiai célból történő szándékos hozzáadása azt eredményezi vagy várhatóan azt eredményezheti, hogy önmaga vagy származékai közvetlenül vagy közvetve az élelmiszer összetevőjévé válnak.

A mascarpone terméktesztben vizsgált termékek előállításakor a gyártók többféle adalékanyagot alkalmaztak, amelyeknek egy részét az alvasztást elősegítő étkezési savak alkotják, másik részük pedig a termék állagának, konzisztenciájának kialakításában segít.

A mascarpone termékekben található adalékanyagok felhasználásához – a tartósítószerek kivételével – az adalékanyagokról szóló uniós jogszabály nem állapít meg felső határértéket, más néven „quantum satis” mennyiségben alkalmazhatók.

Tudta?

A Quantum satis jelentése: Nincs meghatározva a maximálisan megengedett mérték. Az adalékanyagokat azonban a jó gyártási gyakorlatnak megfelelően, a kívánt hatás eléréséhez szükséges mennyiségben kell alkalmazni, azzal a feltétellel, hogy használata nem vezeti félre a fogyasztót.

Stabilizálószerek

Stabilizálószerek azok az anyagok, amelyek lehetővé teszik az élelmiszer fizikai-kémiai állapotának megőrzését; amelyek képesek két vagy több nem elegyedő anyag homogén diszperziójának fenntartására az élelmiszerben, továbbá azok az anyagok, amelyek stabilizálják, megőrzik vagy erősítik az élelmiszer meglévő színét, valamint azok is, amelyek fokozzák az élelmiszer kötőképességét.

Módosított keményítő

Módosított keményítők azok az anyagok, amelyeket étkezési keményítő egy vagy több kémiai kezelésével nyertek, fizikai vagy enzimes úton, majd savas vagy lúgos kezeléssel folyósítottak vagy fehérítettek.

A vizsgált mascarpone termékek közül öt termék esetében módosított kukoricakeményítőt használtak a termék állagának javítása érdekében.

Sűrítő anyagok

A sűrítőanyagok az élelmiszer viszkozitását növelő anyagok, ilyen például a szentjánoskenyérmagliszt.

Étkezési savak

Az étkezési savak funkciójuk szerint az élelmiszer savasságát növelő, illetve annak savanyú ízét adó anyagok, a mascarpone esetében azonban a termék előállításához nélkülözhetetlenül szükségesek az alvadást elősegítő szerepük miatt.

Tartósítószerek

Az uniós rendelet szorbinsav és nizin tartósítószer felhasználását engedi meg a mascarpone termékek előállításához. A jelölésük szerint a tesztelt mascarponék közül kizárólag 3 termék tartalmazott nizint.

Kíváncsi a mascarpone termékteszt eredményeire? Kattintson!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk