Image default

A macska spot-onok hatóanyagai

A macskák számára kifejlesztett spot-onok védelmet nyújtanak számos parazita ellen. Fontos figyelmesen elolvasni a termék dobozán lévő leírást és a használati utasítást. Célszerű olyan spot-ont választani, amelynek hatóanyaga az emberre és állatra ártalmatlan, ami biztonságosan alkalmazható, és az állat testtömegének megfelelő hatóanyag-tartalmú.

Legújabb terméktesztünkben a macska spot-onkat vizsgáltuk. Az eredményekkel hamarosan jelentkezünk, de addig is sorra vesszük az általunk tesztelt termékek hatóanyagának funkcióit.

Dinotefurán

A rovarok idegrendszerére hatva azok pusztulását okozza. Kontakt hatású méreg, azaz nem szükséges, hogy a rovarok elfogyasszák.

Eprinomektin

A gyomor- bélcsatorna, valamint a bélcsatornán kívüli fonalférgek ellen is hatékony, továbbá szívférgesség megelőzésére is alkalmazható.

Etofenprox

Nem csak rovarölő készítményekben, hanem növényvédőszerekben is alkalmazzák. Az etofenproxra, mint növényvédőszer-maradékra az élelmiszerekkel biztonságosan elfogyaszthatónak tartott mennyiséget állapítottak meg a nemzetközi értékelő testületek. A rovarok kiirtását tekintve viszont méregként funkcionál.

Fipronil

Nem élelmiszer célú állatoknak engedélyezett állatgyógyászati készítményekben és növényvédőszerekben megtalálható hatóanyag.  Rovarok és atkák ellen hatásos, a paraziták központi idegrendszerében fejti ki aktivitását. Élelmiszer célú állatok kezelésére nem használható. A kezelt macska bőrére jutott hatóanyag nagy hányada a faggyúmirigyekben akkumulálódik és innen folyamatosan választódik ki a bőr viaszrétegébe. Zsírban jól oldódik, ezért a szervezetbe kerülve felhalmozódhat (elsősorban a zsírban gazdag szövetekben). A szervezetbe jutva hatása lehet a központi idegrendszerre (átmenetileg), a májra és a pajzsmirigyre.

Fluralaner

A vérrel táplálkozó élősködők (kullancsok, bolhák) idegrendszerét károsítja, így pusztítja azokat. Hatása 12 hétig is fennáll.

Gerániol

Rovarriasztó (repellens) hatóanyag, monoterpén alkohol, amely különböző növényekből, például a pálmarózsa olajból nyerhető ki. Széles körben alkalmazzák illatanyagként. Biztonságosabb, mint az ölő hatású hatóanyagok, de hatékonyságban is elmarad tőlük.

Imidakloprid

Rovarokra ható idegméreg, amit a kutya és macska spot-onok mellett növényvédőszerekben és a rovarölő permetezőszerekben is használnak.

Ez is érdekelheti

Indoxakarb

Elsősorban a táplálkozás útján jut be a rovarokba, de kisebb mértékben a rovar kültakaróján keresztül is felszívódik és azok bénulását, majd pusztulását okozza. Szintén megtalálható növényvédőszerekben és rovarirtókban is.

Moxidektin

A gyomor- bélcsatorna fonálférgei, valamint szívférgesség ellen is hatékony féregellenes hatóanyag.

Piriproxifen

Kontakt módon ható, a rovarok növekedését, életciklusát szabályozó szer, amelyet rovarölő permetezőszerekben is használnak.

Prazikvantel

Kifejezetten galandférgek ellen hatékony hatóanyag. A galandférgek azonnali bénulását, a kültakaró szétesését, a glükózfelvétel csökkenését és a féreg pusztulását okozza.

(S)-metoprén

Rovarnövekedés-szabályozó, amely a rovarok fejlődési alakjainak rendellenes fejlődését és pusztulását okozza. Poloskák, csótányok és hangyák ellen is használják különböző oldatokban és spray-kben.

Szelamektin

Ezen hatóanyagtartalmú spot-on készítmények a bolhák, fülatkák, szőrtetvek, orsóférgek és kampósférgek ellen hatásosak, valamint szívférgesség megelőzésére alkalmazhatók. A hatóanyag a paraziták idegsejtjeit károsítja, így azok bénulását, majd pusztulását okozza. A szelamektinnel kezelt kedvenc állatokról származó törmelékek elpusztítják a korábban szelamektinnel nem érintkezett bolhapetéket és lárvákat, ami segíthet a környezet bolhafertőzöttségének csökkentésében azokon a helyeken, amelyeket az állat fölkeres.

Macska spot-on terméktesztünk eredményeivel hamarosan jelentkezünk itt, a Szupermentán!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk