Image default

7+1 jó tanács állatgyógyászati készítmény vásárlásához

A készítményektől vásárlóként jogosan elvárható, hogy biztosítsák a vállalt hatást, azonban felelős állattartóként fordítsunk figyelmet a tudatos választásra is. A kullancsok elleni védekezés fontos, hiszen fertőző betegségeket terjesztenek, amelyek komoly veszélyt jelentenek a házi kedvencekre is. Azonban a megelőzés érdekében használt állatgyógyászati készítményeknek is megvan a maga kockázata. A Nébih szakemberei összefoglalták, mi mindenre érdemes figyelni ezek vásárlásakor.

1. Mindenekelőtt érdemes kikérni állatorvos tanácsát.
2. Kizárólag engedéllyel rendelkező állatgyógyászati készítményt vagy biocid terméket vásároljon!

A hatóság által engedélyezett termék csomagolásán minden esetben megtalálható a forgalomba hozatali engedély száma [például: 3216/1/12/ Nébih ÁTI (100 ml)] (Hivatkozási névként a Nébih ÁTI helyett még az ÁOGYTI vagy MgSzH betűsor is előfordulhat. Ennek a számnak a megléte a garancia arra, hogy a terméket a hatóság ellenőrzi, azaz, hogy azt engedélyezték, vizsgálták, és folyamatosan figyelemmel kísérik az előnyeit és kockázatait. Miért jelent veszélyt házi kedvenceinkre, ha valaki olyan nyakörvet vásárol, amelynek a csomagolásán ez a szám nem található meg? Akkor ugyanis a vásárló lemond arról a biztonságról, amit a hatósági felügyelet jelent. Probléma esetén, például allergiás reakció fellépésekor hiába fordul az ijedt állattartó és a kezelő állatorvos a hatósághoz. Ha nem áll rendelkezésére pontos információ a termékről, akkor a hatóság sem tud segíteni oly mértékben, mint egy engedélyezett termék esetében. Minden állatgyógyászati készítmény és termék használatának megvan a maga kockázata. Mivel kutyáink, macskáink, kedvenceink velünk egy térben élnek, így az általuk hordott nyakörv, vagy éppen a rájuk csepegtetett oldat és annak hatóanyagai bizony károsak lehetnek az emberi egészségre, különösen kisgyermekek esetében. Éppen ezért kiemelten fontos a körültekintő alkalmazás és a használati utasítás betartása!

cimke

Ez is érdekelheti

3. Tájékozódjon a készítmények hatásáról! Riasztó vagy irtó szert szeretne? Jó tudni, mi a cél, mivel a kettő nem ugyanazt a hatást váltja ki!

Fontos tudni, hogy a riasztó és az irtó készítmények, például nyakörvek, között hatásban komoly különbség van! A kullancsriasztó termékek hatóanyagai az ízeltlábúak távol tartására szolgálnak, tehát ideális esetben megakadályozzák, hogy a parazita kontaktusba kerüljön a kutyánkkal. Amennyiben a kullancs mégis az állat testfelületére kerül, a készítmény hatóanyaga nem pusztítja el.

Ezzel szemben a kullancsirtó készítmények olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek a parazitákba bejutva elpusztítják azokat.  Ha a nyakörv megfelelő hatóanyagot tartalmaz, és azt rendeltetésszerűen használták, ha a parazita  be is jutott kedvencünkbe, az esetek túlnyomó többségében annak megfertőzése nélkül elpusztul. A kullancsirtó és -riasztó nyakörvek, spot-onok egyébként az esetek többségében bolhák ellen is hatékonyak. Ez fordítva viszont már nem biztos, hogy igaz.

4. Figyeljen a csomagolásra! Tájékozódjon a készítmények hatásáról! A dobozon található leírás és használati utasítás sok hasznos információt tartalmazhat!

Elsőként bizonyosodjunk meg arról, hogy a nyakörv csomagolásán megtalálható a forgalomba hozatali engedély száma. Nézzük meg, hogy hány hónapos kortól használható, vízálló vagy sem, mennyi a hatás időtartama, kullancs és bolha ellen is alkalmazható-e. Ezen felül tüzetesen vegyük szemügyre a használati utasítást is és annak megfelelően alkalmazzuk a készítményt!

A felelősségteljes gazdi a csomagoláson feltüntetett lejárati időt is ellenőrzi! Ezt a dátumot követően ugyanis nem lehetünk biztosak abban, hogy a készítmény meg fog felelni a használati utasításában leírtaknak. A lejárati idő meghatározása úgynevezett stabilitási vizsgálatok alapján történik, azon túl sem a gyógyszer biztonságossága, sem a hatékonysága nem igazolt. A lejárati idő után felbontott terméknél tehát nem lehetünk biztosak abban, hogy megvédi kedvencünket.

5. Macskák részére olyan készítményeket válasszon, amelyek csomagolásán feltüntették, hogy kifejezetten macskák számára fejlesztették ki, vagy macskáknál és kutyáknál egyaránt alkalmazható! A csak kutyákra engedélyezett készítmények macskák számára életveszélyesek lehetnek!

Egyes piretroid tartalmú készítmények macskáknak egyáltalán nem adhatók, mivel fokozottan érzékenyek rá. Kutyák részére forgalmazott, permetrin-tartalmú rácsepegtető oldat macskán letális hatású lehet. Tünetei közül jellemző a nyálzás, hányás, izgatottság, remegés, görcsök, depresszió, súlyosabb esetben kóma és elhullás.

6. Legyen résen! A külföldi internetes oldalról rendelhető, engedéllyel nem rendelkező termékek komoly kockázatot jelentenek!

A külföldi internetes oldalakról rendelt állatgyógyászati termékekkel különösen óvatosnak kell lenni. Azon túlmenően, hogy Magyarországon nem engedélyezett termékekbe botolhatunk, egyáltalán nem biztos, hogy az a csomagoláson feltüntetett hatóanyagot tartalmazza. Internetes vásárlás esetén egyébként is fontos meggyőződni a kép alapján arról, hogy a nyakörv csomagolásán megtalálható-e a forgalomba hozatali engedély száma.

7. Vegye figyelembe az állat és a család tagjainak életvitelét is. Legyen szempont a választásnál, hogy a termék hatóanyaga milyen hatást gyakorol az állattal egy térben élőkre is. Ha kisgyermek is van a családban, akkor különösen óvatosan kell dönteni.

A nyakörvek sokféle hatóanyagot tartalmazhatnak és mindegyik más módon hat az emberre. A megvásárolt készítményt tárolja elzárva. Miután megfogta, alaposan mosson kezet szappannal. Ügyeljen a használati utasításban leírt figyelmeztetések betartására!

+ 1  Akármilyen készítmény alkalmazása mellett is dönt a felelős állattartó, nagyon fontos, hogy rendszeres időközönként, illetve kirándulások után mindenképp vizsgálja át kedvencét, és ha talál benne kullancsot, azt a lehető leghamarabb távolítsa el az állatból.

A kullancsot a lehető leggyorsabban, kullancs csipesszel, vagy ha az nincs kéznél, akkor körömcsipesszel vagy akár kézzel, kissé emelve és hátra húzva, folyamatos mozdulattal kell kihúzni.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk