Image default

Nem bolhányi hiba

29 különböző féle, többféle hatóanyag-tartalmú macska spot-ont vizsgáltunk. Állatgyógyászati termékekről lévén szó, a legfontosabb kérdés az volt, hogy valóban tartalmazzák-e a megfelelő mennyiségű hatóanyagot, ami megvédi kedvencünket a külső élősködőktől. Ezúttal sajnos problémás termékkel is találkoztunk.

Összesen 29 különböző féle, többféle hatóanyag-tartalmú, macskáknak szánt  külső élősködők elleni rácsepegtető oldatot, úgynevezett spot-ont vizsgáltunk. 23-at hazai kiskereskedelemben vettünk hatósági mintaként, míg 6 terméket hazai és külföldi internetes oldalról rendeltünk.

Miért spot-on?

A spot-on készítmények mellett egyéb gyógyszerformák is rendelkezésre állnak a külső élősködők távoltartására és elpusztítására. Ezek közül kell kiválasztani az állat egyéniségéhez és a család életviteléhez leginkább illőt.

A spot-on egy közkedvelt gyógyszerforma, az állat bőrére csepegtetendő, pipettás kiszerelésű oldat. A gerincvonal mentén a lapockák közötti területen szoktuk alkalmazni, annak érdekében, hogy a kezelt állat lehetőleg ne tudja lenyalni magáról.

A hatékonyság a bolhák ellen általában 4 hét, azaz egyetlen kezelés 4 hétig képes megelőzni az újrafertőződést.  A kezelés idején már az állaton lévő bolhák 24 órán belül elpusztulnak. A kullancsok elleni hatékonyság nem alakul ki olyan gyorsan, mint a bolhák elleni, és rövidebb idejű, többnyire csak 1-2 hétig tart. Van viszont olyan készítmény is, amelynek a hatékonysága bolhák és kullancsok ellen is 12 hét.

A spot-on készítmények többnyire külső élősködők elleni hatóanyagot vagy hatóanyagokat tartalmaznak, egyes esetekben féreghajtó hatású hatóanyagokkal kombinálva. Ezek a készítmények elsődlegesen kezelésre szolgálnak. Csak abban az esetben érdemes megelőzésre alkalmazni, ha az állat folyamatosan ki van téve a fertőzés veszélyének.

Laboratóriumban az oldatok

Az engedéllyel rendelkező minták közül 6 geraniol hatóanyagú készítménnyel akadt probléma, ami miatt a NÉBIH megteszi a szükséges intézkedéseket. Már meg is kezdődött a geraniol-tartalmú macska spot-onok, továbbá valamennyi, geraniolt tartalmazó állatgyógyászati biocid (riasztó hatású) termék felülvizsgálata. Ez a laboratóriumi vizsgálatokon túl a termékek hatékonyságát bizonyító dokumentációk felülvizsgálatát is jelenti.

Az interneten vásárolt, Magyarországon engedéllyel nem rendelkező 6 spot-on közül ezúttal valamennyi tartalmazta a termék csomagolásán feltüntetett hatóanyag-mennyiséget. Ennek ellenére ezen készítmények használata kockázatot jelent, hiszen nem tudhatjuk, van-e esetleg bennük a ráírtakon kívül más egyéb ható- vagy segédanyag is, és hogy az alkalmazás során milyen nem kívánatos hatások jelentkezhetnek. Magyar nyelvű termékismertető és címke hiányában nem biztos, hogy meg tudjuk fejteni, egyáltalán hogyan kell őket adagolni.

 

cimke

Ez is érdekelheti

Miért fontos, hogy csak engedélyezett terméket vásároljunk?

Minden állatgyógyászati készítmény és termék használatának megvan a maga kockázata. Mivel macskáink velünk egy térben élnek, a rajtuk alkalmazott készítmény, azok hatóanyagai bizony károsak lehetnek az emberi egészségre. Éppen ezért kiemelten fontos a körültekintő alkalmazás és a használati utasítás betartása!

Érdemes tudni, hogy a hatóság által engedélyezett termék csomagolásán minden esetben megtalálható a forgalomba hozatali engedély száma [például: 3216/1/12/ NÉBIH ÁTI (100 ml] (Hivatkozási névként a NÉBIH ÁTI helyett még az EU vagy ÁOGYTI vagy MgSzH betűsor is előfordulhat.)

Ennek a számnak a megléte a garancia arra, hogy a terméket a hatóság ellenőrzi, azaz, hogy azt engedélyezték, vizsgálták, és folyamatosan figyelemmel kísérik az előnyeit és kockázatait.

Miért jelent veszélyt házi kedvenceinkre, ha valaki olyan spot-ont vásárol, amelynek a csomagolásán ez a szám nem található meg? Akkor ugyanis a vásárló lemond arról a biztonságról, amit a hatósági felügyelet jelent. Probléma esetén, például allergiás reakció fellépésekor hiába fordul az ijedt állattartó és a segíteni akaró állatorvos a hatósághoz. Ha nem áll rendelkezésére pontos információ a termékről, akkor a hatóság sem tud segíteni oly mértékben, mint egy engedélyezett és mellékhatásairól ismert termék esetében.

A macska spot-onok rangsora

A teszten „indult” 29 termék közül végül összesen 17 kapott helyet a Szupermenta rangsorában. 12 spot-ont kellett kizárni, hatot a nem megfelelő hatóanyag-tartalom miatt, további hat internetes terméket pedig azért, mert nem engedélyezett készítmények.

Valamennyi engedélyezett rácsepegtető oldat, amely átment a laboratóriumi vizsgán, a kedveltségi rangsorban is helyet kapott. Valójában az a termék, amely engedéllyel rendelkező és hatóanyag-tartalma megfelelő, lényegében már maximális osztályzatot érdemel. Terméktesztről lévén szó, különböző laikus vásárlói szempontok alapján pontozóink mégis felállították a macska spot-onok rangsorát.

Az értékelés kiterjedt a dobozon feltüntetett információra, a használati utasításra, a fizikai jellemzőkre, illetve a termékek illatára.

A dobozon feltüntetett információ megfelelő, ha az magyarul és könnyedén olvasható, érthető, valamint a piktogramok minősége is kielégítő. A használati utasítás szempontjából fontos, hogy a csomagoláson szerepeljen az engedélyszám, lejárati idő, tárolási előírások, célállatfaj, javallat, adagolás és alkalmazási mód, hatástartam megléte, ellenjavallatok, mellékhatások, figyelmeztetések és tárolási előírások minősége is.

A készítmény akkor megfelelő, ha könnyen felbontható, jó minőségű a csomagolása és könnyű a használata. Kellemes illata szintén előny lehet a vásárló szempontjából.

A laikus és szakértő tesztelők összesített pontszámai alapján első lett a Vectra Felis elnevezésű készítmény. Másodikként végzett az Advocate rácsepegtető oldat, harmadikként pedig az Effipro Duo termék zárt.

 

eredmény

A részletes eredmények és a teljes sorrend megtalálható letölthető táblázatunkban!

7+1 jó tanács, amire minden felelős állattartónak érdemes figyelnie
  1. Mindenekelőtt kérje ki állatorvosa tanácsát.
  2. Kizárólag engedéllyel rendelkező állatgyógyászati készítményt vagy biocid terméket vásároljon!
  3. Figyeljen a csomagolásra! Tájékozódjon a készítmények hatásáról! A dobozon található leírás sok hasznos információt tartalmazhat.
  4. Macskák részére olyan készítményeket válasszon, amelyek csomagolásán feltüntették, hogy kifejezetten macskák számára fejlesztették ki, vagy macskáknál és kutyáknál egyaránt alkalmazható! A csak kutyákra engedélyezett készítmények macskák számára életveszélyesek lehetnek!
  5. Legyen résen! A külföldi internetes oldalról rendelhető, engedéllyel nem rendelkező termékek komoly kockázatot jelentenek!
  6. Vegye figyelembe az állat és a család tagjainak életvitelét is. Legyen szempont a választásnál, hogy a termék hatóanyaga milyen hatást gyakorol az állattal egy térben élőkre. Ha kisgyermek is van a családban, akkor különösen óvatosan kell dönteni. A már megvásárolt készítményt tárolja elzárva. Miután megfogta, alaposan mosson kezet szappannal.
  7. Akármilyen készítmény alkalmazása mellett is dönt a felelős állattartó, nagyon fontos, hogy szabadban is tartózkodó macskák esetében rendszeres időközönként mindenképp vizsgálja át kedvencét, és ha talál benne kullancsot, azt a lehető leghamarabb távolítsa el az állatból.
  8. A felelősségteljes gazdi mindemellett a csomagoláson feltüntetett lejárati időt is ellenőrzi: ezt a dátumot követően ugyanis nem lehetünk biztosak abban, hogy a készítmény meg fog felelni a használati utasításában leírtaknak. A lejárati idő meghatározása úgynevezett stabilitási vizsgálatok alapján történik, azon túl sem a gyógyszer biztonságossága, sem a hatékonysága nem igazolt.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk