Image default

Próbára tettük a nyakörveket

Jól vizsgáztak a kutyanyakörvek tavaly szeptemberi tesztünk során, amikor is a legfőbb kérdés az volt, hogy valóban tartalmazzák-e a feltüntetett hatóanyagot. A teszt második fejezeteként egy egyedi kísérlet keretében azt akartuk megtudni, hogy a vállalt hetek-hónapok után is megtalálhatóak-e a hatóanyagok az ellenőrzött mintákban, illetve hogy megvédi-e a kutyákat a hordott nyakörv, azaz hatásosak-e.

Tavaly ősszel kutyáknak szánt kullancsirtó- és kullancsriasztó nyakörveket és azok hatóanyag-tartalmát ellenőriztük. A hazánkban engedélyezett, törzskönyvszámmal rendelkező termékek akkor megfeleltek, de a külföldi internetes oldalról rendelt készítmények közül – amelyek egyébként nem is rendelkeznek Magyarországon engedéllyel – kettő hatóanyag tartalmával komoly problémák adódtak.

Ha kíváncsi, melyik termék végzett az élen a tavalyi teszt során,
olvassa el korábbi összefoglalónkat!

A tesztelés azonban ezzel még nem ért véget! Idén áprilisig folytattuk, ami alatt összesen 14 terméken kísérleteztünk, 9 irtó és 5 riasztó hatásún, amelyek a korábbi teszten már megfeleltek. Az engedéllyel nem rendelkező, külföldi internetes oldalról rendelt termékeket hatóanyag tartalom hiánya miatt nem lett volna célszerű újabb próbának kitenni.

A 14 tesztelt termék engedélyeztetői eltérő hatáshosszt vállalnak. A vizsgált mintáknál terméktől függően ez 38 nap és 8 hónap között mozgott.

A nyakörveket négylábú kedvencekre adtuk, hogy valódi használati körülményeket teremtsünk a nyakörveknek, hiszen korántsem mindegy, hogy a zacskó felbontása után egy szekrényben tároljuk a mintákat, vagy kutyákra adjuk és megnézzük, hogyan reagálnak az állatok, valamint az sem utolsó szempont, hogy éppen a nyakörvek mennyire stabilan hordhatóak hosszú heteken keresztül.

Ha kíváncsi a tapasztalatokra, összefoglaló táblázatunkban valamennyit megtalálja!

Az időtartam letelte után laboratóriumba küldtük a mintákat, ahol a hivatal szakemberei megmérték a használat utáni hatóanyagtartalmat. Egy kivételtől eltekintve tartalmaztak hatóanyagot a nyakörvek a vállalt hetek-hónapok múltán is. Az az egy riasztó hatású termék is megfelelőnek tekinthető, amelyben nem mutatták ki levétel után hatóanyag jelenlétét, hiszen a használat során nem volt élősködő a kutyában.

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatták, hogy a gazdák – egyetlen kivétellel – a nyakörvek viselési ideje alatt nem találtak kullancsokat a kutyákon. Ennél az egy terméknél is csak a viselési időszak vége felé bukkantak fel az élősködök, és szerencsére fertőző betegséget nem közvetítettek. Ahogyan ez a vizsgálat is mutatja, a jól megválasztott termékek nagy valószínűséggel megvédik a kutyákat a külső élősködőktől, de egy-egy kullancs megtelepedése nem zárható ki száz százalékos biztonsággal, hiszen a biológiában mindig van kivétel.

Mivel ez a tartóssági kísérlet egy darab terméken történt, így a használati tapasztalatokat tekintve nem mondható reprezentatív felmérőnek. A hatóanyag-tartalom kérdésében viszont jó eredményt hozott a teszt.

A készítményektől vásárlóként jogosan elvárható, hogy biztosítsák a vállalt hatást, azonban felelős állattartóként fordítsunk figyelmet a tudatos választásra is.

A kullancsok elleni védekezés fontos, hiszen fertőző betegségeket terjesztenek, amelyek komoly veszélyt jelentenek a házi kedvencekre is. Azonban a megelőzés érdekében használt állatgyógyászati készítményeknek is megvan a maga kockázata. A Nébih szakemberei összefoglalták, mi mindenre érdemes figyelni ezek vásárlásakor.

Ez is érdekelheti

foresto

 

Kizárólag engedéllyel rendelkező állatgyógyászati készítményt vásároljon!

Minden állatgyógyászati készítmény és termék használatának megvan a maga kockázata. Mivel kutyáink velünk egy térben élnek, így az általuk hordott kutyanyakörv és annak hatóanyagai bizony károsak lehetnek az emberi egészségre, különösen kisgyermekek esetében. Éppen ezért kiemelten fontos a körültekintő alkalmazás és a használati utasítás betartása!
A hatóság által engedélyezett termék csomagolásán minden esetben megtalálható a forgalomba hozatali engedély száma [például: 3216/1/12/ NÉBIH ÁTI (100 ml)] (Hivatkozási névként a NÉBIH ÁTI helyett még az ÁOGYTI vagy MgSzH betűsor is előfordulhat.)

Ennek a számnak a megléte a garancia arra, hogy a terméket a hatóság ellenőrzi, azaz, hogy azt engedélyezték, vizsgálták, és folyamatosan figyelemmel kísérik az előnyeit és kockázatait.
Miért jelent veszélyt házi kedvenceinkre, ha valaki olyan nyakörvet vásárol, amelynek a csomagolásán ez a szám nem található meg? Akkor ugyanis a vásárló lemond arról a biztonságról, amit a hatósági felügyelet jelent. Probléma esetén, például allergiás reakció fellépésekor hiába fordul az ijedt állattartó és a kezelő állatorvos a hatósághoz. Ha nem áll rendelkezésére pontos információ a termékről, akkor a hatóság sem tud segíteni oly mértékben, mint egy engedélyezett és mellékhatásairól ismert termék esetében.

Tájékozódjon a készítmények hatásáról! Riasztó vagy irtó szert szeretne? Jó tudni, mi a cél, mivel a kettő nem ugyanazt a hatást váltja ki!

Fontos tudni, hogy a riasztó és az irtó nyakörvek között hatásban komoly különbség van! A kullancsriasztó nyakörvek hatóanyagai az ízeltlábúak távoltartására szolgálnak, tehát ideális esetben megakadályozzák, hogy a parazita kontaktusba kerüljön a kutyánkkal. Amennyiben a kullancs mégis az állat testfelületére kerül, a készítmény hatóanyaga nem pusztítja el.
Ezzel szemben a kullancsirtó nyakörvek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek a parazitákba bejutva elpusztítják azokat. Ha a nyakörv megfelelő hatóanyagot tartalmaz, és azt rendeltetésszerűen használták, ha a parazita be is jutott kedvencünkbe, az esetek túlnyomó többségében annak megfertőzése nélkül elpusztul. A kullancsirtó és -riasztó nyakörvek egyébként az esetek többségében bolhák ellen is hatékonyak. Ez fordítva viszont már nem biztos, hogy igaz.

Figyeljen a csomagolásra! A dobozon található leírás sok hasznos információt tartalmazhat!

Elsőként bizonyosodjunk meg arról, hogy a nyakörv csomagolásán megtalálható a forgalomba hozatali engedély száma. Nézzük meg, hogy hány hónapos kortól használható, vízálló vagy sem, mennyi a hatás időtartama, kullancs és bolha ellen is alkalmazható-e. Ezen felül tüzetesen vegyük szemügyre a használati utasítást is.
A felelős gazdi a csomagoláson feltüntetett lejárati időt is ellenőrzi! A lejárati idő meghatározása úgynevezett stabilitási vizsgálatok alapján történik, azon túl nem igazolt sem a gyógyszer biztonságossága, sem a hatékonysága. A lejárati idő után felbontott terméknél tehát nem lehetünk biztosak abban, hogy megvédi kedvencünket.

Macskák részére olyan készítményeket válasszon, amelyek csomagolásán feltüntették, hogy kifejezetten macskák számára fejlesztették ki, vagy macskáknál és kutyáknál egyaránt alkalmazható! A csak kutyákra engedélyezett készítmények macskák számára életveszélyesek lehetnek!

Egyes piretroid tartalmú készítmények macskáknak egyáltalán nem adhatók, mivel fokozottan érzékenyek rá.
Kutyák részére forgalmazott, permetrin-tartalmú rácsepegtető oldat macskán letális hatású lehet. Tünetei közül jellemző a nyálzás, hányás, izgatottság, remegés, görcsök, depresszió, súlyosabb esetben kóma és elhullás.
A permetrint tartalmazó Bobi Star nyakörv és a deltametrint tartalmazó Scalibor nyakörv nem adható macskáknak.

Legyen résen! A külföldi internetes oldalról rendelhető, engedéllyel nem rendelkező termékek komoly kockázatot jelentenek!

A külföldi internetes oldalakról rendelt kutyanyakörvekkel különösen óvatosnak kell lenni. Azon túlmenően, hogy Magyarországon nem engedélyezett termékekbe botolhatunk, egyáltalán nem biztos, hogy az a csomagoláson feltüntetett hatóanyagot tartalmazza. Internetes vásárlás esetén egyébként is fontos meggyőződni a kép alapján arról, hogy a nyakörv csomagolásán megtalálható-e a forgalomba hozatali engedély száma.

Vegye figyelembe az állat és a család tagjainak életvitelét is. Legyen szempont a választásnál, hogy a termék hatóanyaga milyen hatást gyakorol az állattal egy térben élőkre is. Ha kisgyermek is van a családban, akkor különösen óvatosan kell dönteni.

A nyakörvek sokféle hatóanyagot tartalmazhatnak és mindegyik más módon hat az emberre. A megvásárolt készítményt tárolja elzárva. Miután megfogta, alaposan mosson kezet szappannal.

Akármilyen készítmény alkalmazása mellett is dönt a felelős állattartó, nagyon fontos, hogy rendszeres időközönként, illetve kirándulások után mindenképp vizsgálja át kedvencét, és ha talál benne kullancsot, azt a lehető leghamarabb távolítsa el az állatból.

A kullancsot a lehető leggyorsabban, kullancs csipesszel, vagy ha az nincs kéznél, akkor körömcsipesszel, kissé emelve és hátra húzva, folyamatos mozdulattal kell kihúzni.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk