Image default

Hogyan óvjuk meg cicánkat a parazitáktól?

Számos gyógyszerforma segíthet megóvni kedvencünket a parazitáktól például a rácsepegtető oldat (spot-on) vagy a nyakörv. A jó állatgyógyászati készítmények, hosszú ideig hatásosak és könnyen használhatóak, de ne felejtsük el a macska szőrzetének rendszeres ellenőrzését sem.

A spot-on alkalmazási módja közismert. Különbséget tehetünk a termékek között a szerint, hogy milyen paraziták ellen védenek és mennyi ideig tart a bennük lévő aktív hatóanyagok hatása. A spot-on készítményt a gerincvonal mentén, a lapockák között kedvencünk szőrét széthajtva kell rácsepegtetnünk az állat bőrére, az előírt mennyiségben. A nyakörv szintén védelmet nyújthat cicánknak a bolhák és a kullancsok ellen is, és a rágótabletták is kezdenek megjelenni a piacon. Akármelyik formáját is válasszuk a paraziták elleni védekezésnek, általános érvényű szabály, hogy vásárláskor győződjünk meg arról, kifejezetten macskák számára használható terméket vásárolunk, továbbá a felhasználás előtt figyelmesen olvassuk el terméken található felhasználási útmutatót és tájékoztatót.

Macska spot-on tesztünk eredményeit hamarosan olvashatják a Szupermentán!

Ez is érdekelheti

Kullancs és bolha

Manapság kullanccsal szinte bárhol lehet találkozni, ahol legalább egy fűcsomó megterem. Kedvencünk könnyen áldozattá válhat a kertben, ezért fontos, hogy tartsunk otthon kullancskiszedő csipeszt vagy kullancskanalat. Ezekkel könnyedén eltávolíthatjuk a nemkívánatos betolakodókat. Érdemes többször ellenőrizni macskánkat, hiszen minél hamarabb távolítjuk el kullancsokat annál kisebb a kullancs közvetítette fertőzés valószínűsége. Ezek közül macskában a vérszegénységgel járó hemobartonellózis a legjelentősebb.

A rendszeres és hatékony bolhairtás a sikeres féregtelenítéshez is elengedhetetlen. Hiszen az emberre is veszélyes galandféregnek a bolha is hordozója. Addig tartózkodik a macskán a bolha, amíg vért szív, így előfordulhat, hogy csupán a szőrök között lévő, apró fekete színű bolhaürülék utal a nem kívánt „albérlők” jelenlétére. Idejük nagy részét az állat környezetében valahol megbújva töltik, ahová petéjüket is rakják a nőstények, így nagyon fontos a cicák környezetének megtisztítása is, a hatékony kezelés érdekében.

A különböző védelmet nyújtó készítmények használata mellett, macskánk rendszeres ellenőrzése is lényeges, hiszen az őszi napsugarakat kihasználva ő is szívesen indul el egy kirándulásra a szabadban.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk