A nyári melegben igazán jól tud esni egy hűsítő meggysör. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány tudnivalót erről az egyre népszerűbb italról. Ha kíváncsi, olvasson tovább!
Érdekességek a meggysörről:
- Eredetileg a belga Kriek elnevezésű sörökhöz használtak meggyet, ezzel ellensúlyozták az alkoholt és a keserűséget.
- Az első magyar ízesített sör elkészítése a Szent András Sörfőzdéhez köthető. A 3,7 térfogatszázalékos meggysörrel 17 hónapig kísérleteztek. Nem aromával vagy szörppel, hanem valódi gyümölcs, illetve sűrítmény felhasználásával készítették.
- Az ízesített sörök – így a meggysör is – a kevert típusú sörök közé tartozik. Ezek nem sorolhatók egyértelműen a lagerek, ale-ek vagy búzasörök kategóriájába, bár bizonyos tulajdonságaikban vagy sörfőzési technológiáikban osztozhatnak.
- A meggysört vörös, bordó szín jellemzi. A meggyes íz ellensúlyozza a komló keserűségét, a gyümölcsös jelleget pedig az enyhe komló- és a malátaillat egészíti ki.
- A sör meggyes jellege származhat friss gyümölcsből, meggysűrítményből, -püréből, -velőből vagy aromából is.
Forrás: Greg Hughes: Házi sörfőzde; Faragó József: Kézműves sör kalauz