Avagy a lisztgyártás folyamata
Az aratástól a búzafinomlisztig vezető út a lisztgyártás folyamatát mutatja be. A gyártástechnológia során 7 fő lépés vezet el addig, hogy leemeljük a boltok polcairól, a háztartások egyik alapélelmiszerét, a búzafinomlisztet. Lássuk, hogy is készül pontosan!
A búza a betakarítást, az aratást követően gabonatárolókba, silókba kerül. Itt történik a tárolása addig, ameddig a malmokba szállítják.
A malomba érkezéskor a búzát előkészítik az őrlésre, vagyis a búzát megtisztítják a szennyeződésektől.
Ezt követően a búza aprítására, őrlésére kerül sor, amikor a búza két fő alkotójának – a héjnak és a magbelsőnek – a szétválasztása történik. Az őrlés során lisztet, darát és korpát állítanak elő. A liszt a búza magjának az őrleménye, a korpa a liszt szitálásából visszamaradt rész, a dara pedig a búza durva őrleménye.
A búzaőrlemény szemcseméret szerinti osztályozása, vagyis a szitálás a malmi műveletek utolsó előtti lépése, ezt már csak a búzaőrlemények adagolása, zsákokba, papírtasakba történő csomagolása követi.
Ez is érdekelheti
Lisztgyártás technológiája
- ARATÁS
- SZAKSZERŰ TÁROLÁS (siló)
- MALOMBA ÉRKEZÉS
- ELŐKÉSZÍTÉS
-felülettisztítás (intenzív szárazkoptatás)
-kondícionálás (optimális nedvességtartalom-beállítás)
-pihentetés - ŐRLÉS (héj és magbelső szétválasztása -> liszt, dara, korpa)
- SZITÁLÁS (osztályozás termékfajta és szemcseméret szerint)
- LISZT ADAGOLÁSA ÉS CSOMAGOLÁSA