A Magyar Élelmiszerkönyv a közkedvelt babapiskótát is szabályozza. Cikkünkben bemutatjuk, milyen minőségi követelményeknek kell megfelelnie.
A Magyar Élelmiszerkönyv 2-84 számú irányelvének meghatározása szerint a babapiskóta búzalisztet, cukrot, tojást tartalmazó, lazított tésztából készített, tartós édesipari lisztes készítmény. Az említett összetevőkön kívül tartalmazhat glükózt, glükózszörpöt, keményítőport, vaníliát, valamint az adalékanyagok közül nátrium-hidrogén-karbonátot, szalalkálit, illetve kristályvanillint. A tojás tyúktojás vagy tartósítószer nélküli, fagyasztott tojáslé lehet.
Minőségi követelmények
Fizikai és kémiai jellemzők:
Szárítási veszteség | legfeljebb | 10,0% (m/m) |
Zsírtartalom, szárazanyagra számítva | 4,0 – 8,0% (m/m) | |
Cukortartalom, szacharózban kifejezve, szárazanyagra számítva | legalább | 35% (m/m) |
Érzékszervi jellemzők:
Alak: Hosszúkás, keskeny, középen karcsúsított, két végén legömbölyített, egyenlő nagyságú és vastagságú, teljes alakú.
Szín, külső: A halvány sárgától a világosbarnáig terjedő, egyenletes színű.
Állag: Törékeny, jellegzetesen száraz, jól lazított, csomómentes.
Íz, illat: Kellemesen édes, friss tojásra emlékezetető illatú és ízű.
A jelenleg hatályos Magyar Élelmiszerkönyv szerint a termékek csomagolásán szerepelnie kell a „6 hónapos kortól fogyasztható” feliratnak.
A terméktesztben nemcsak a „babapiskóta”, hanem az ahhoz hasonló összetételű és kinézetű „piskóta” elnevezésű termékeket is vizsgáltuk.
Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv