A babapiskóta népszerű termék, hiszen sokféle módon felhasználható. Egyszerűen készíthetünk belőle finom desszerteket, vagy akár önmagában is fogyaszthatjuk, ha egy kis édességre vágyunk. Legújabb terméktesztünkön ezeket a termékeket szedtük morzsáira. Ha kíváncsi, mi sült ki belőle, olvasson tovább!
Babapiskóta terméktesztünk polcfelmérése során a nagyobb áruházláncok és kereskedelmi egységek kínálatát térképeztük fel. Találkoztunk glutén-, tej- és laktózmentes termékekkel is. Végül összesen 24 terméket vontunk be a vizsgálatba: 8 babapiskóta megnevezésű, köztük 1 gluténmentes, és 16 piskóta megnevezésű termék szerepelt, melyek között szintén volt 1 gluténmentes. Származásukat tekintve 17 külföldi (hét olasz, hét szlovák, egy-egy osztrák, francia és német), valamint 7 magyar előállítású termék vett részt a tesztben.
Íme, 5 érdekesség a babapiskótáról
Laboratóriumi vizsgálatok
- Mikotoxinok [fumonizin B1, ochratoxin A, aflatoxin B1, DON, T-2, F-2 (zearalenon)],
- szárazanyag tartalom,
- zsírtartalom szárazanyagra,
- cukortartalom,
- fehérjetartalom,
- só (sóegyenérték)-tartalom,
- akrilamid-tartalom,
- tartósítószerek (benzoesav, szorbinsav),
- tejfehérje-tartalom (6 termék esetében),
- laktóztartalom (3 termék esetén),
- gluténtartalom (2 termék esetén).
Babapiskóta vagy piskóta?
A babapiskóta név kifejezetten a magyar nyelvterületen terjedt el. A „baba” tag a piskóta alakjára, formájára utal, máshol azonban nem használják a termék megnevezésében.
Tudta?
Külföldön a babapiskóták, illetve a babapiskóta jellegű termékek az alábbi néven/az alábbi elnevezésekkel kaphatók (a teljesség igénye nélkül):
• Csehországban: dlouhé piškoty ("long sponge biscuits") vagy cukrářské piškoty ("confectioner's biscuits")
• Franciaországban: boudoirs vagy biscuits à la cuillère ("spoon cookies/biscuits") vagy biscuits champagne
• Németországban: Löffelbiskuits ("spoon cookies/biscuits")
• Egyesült Királyságban: "sponge-fingers", "boudoir biscuits", "savoy biscuits" or "boudoir fingers"
• Egyesült Államokban: "ladyfingers".
A babapiskóta és a piskóta megnevezésű termékeket egyaránt használhatjuk sütemények, desszertek alapanyagaként, illetve önmagukban is fogyaszthatók. Vásárlói szempontból, felhasználásukat tekintve tehát nem állapítható meg lényeges különbség. Az élelmiszer-adalékanyagokról szóló uniós rendelet szerint a „Finompékáruk” közé soroljuk őket, összetételük azonban különböző lehet, mivel a Magyar Élelmiszerkönyvben megfogalmazott minőségi követelmények pontosan szabályozzák, hogy mit nevezhetnek a gyártók, forgalmazók babapiskótának.
A babapiskóta búzalisztet, cukrot, tojást tartalmazó, lazított tésztából készített, tartós édesipari lisztes készítmény. Formája hosszúkás, a két végén kiszélesedő, nyújtott ovális vagy hosszúkás, egyenletesen vastag, a két végén legömbölyített.
Próbálja ki házi babapiskóta receptünket!
Minőségi követelmények
A termékek jelölésén feltüntetett összetevőket és a laboratóriumi vizsgálatok eredményét összevetettük az irányelvben foglaltakkal.
A babapiskóta megnevezésű termékek mindegyike megfelelt a szárítási veszteség, illetve a szárazanyagra vonatkoztatott zsírtartalom és a cukortartalom előírt paramétereinek.
Terméktesztünk további eredményei
Tudta?
Érdekesség, hogy a 16 piskóta megnevezésű termék közül 4 esetben használhatná a gyártó a babapiskóta megnevezést is, mivel az engedélyezett összetevőket tartalmazzák, továbbá a szárítási veszteség, a szárazanyagra vonatkoztatott zsírtartalmuk és cukortartalmuk is megfelel a Magyar Élelmiszerkönyv irányelvének.
Hogyan szabályozza a Magyar Élelmiszerkönyv a babapiskótákat? Kattintson!
A Magyar Élelmiszerkönyv irányelve szerint a babapiskóták jelölésén kötelező feltüntetni a „6 hónapos kortól fogyasztható” feliratot. A termékek jelentős cukortartalma miatt azonban rendszeres fogyasztásuk nem ajánlott csecsemők és kisgyermekek számára, mivel az egészséges táplálkozás alapjait célszerű már a korai gyermekévekben kialakítani. Épp ezért jelenleg folyamatban van az MÉ-irányelv módosítása, mely szerint ez a termék – a többi édességhez hasonlóan – csecsemők és kisgyermekek számára nem javasolt.
Mikotoxinok
Mivel a termékek nagy része búzalisztet tartalmazott, indokolt volt a mikotoxinok vizsgálata.
Tudta?
A mikotoxinok egyes penészgombák által termelt erős biológiai hatású anyagok, melyek az élelmiszerekben természetes módon képződő legveszélyesebb méreganyagok közé tartoznak.
Minden terméknél a kimutatási határérték alatt voltak a mért értékek.
Akrilamid
A babapiskóta megnevezésű és a babapiskóta jellegű termékeknél az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedések és referenciaszintek megállapításáról szóló uniós rendelet szerint az akrilamid-tartalomra vonatkozó referenciaszint 150 µg/kg. A vizsgálati eredmények szerint 16 termék akrilamid-tartalma a kimutatási határérték (25 µg/kg) alatt volt, a legmagasabb mért érték 78,7 µg/kg volt.
A vizsgálati eredmények alapján megállapítható, hogy minden termék akrilamid-tartalma a referenciaszint alatt volt.
Ha kíváncsi, hogyan vizsgáltuk a babapiskóták akrilamid-tartalmát, kattintson!
Tartósítószerek
A „Finompékáruk” élelmiszercsoportba tartozó, piskóta megnevezésű termékek esetében az élelmiszer-adalékanyagokról szóló uniós rendelet megengedi különböző tartósítószerek (például szorbinsav, kálium-szorbát) használatát. A babapiskóta nevű termékekhez azonban a jelenleg hatályban levő irányelv szerint semmilyen tartósítószer nem használható.
A terméktesztben résztvevő 24 termék közül egyik jelölésén sem szerepeltek tartósítószerek.
A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a termékek valóban nem tartalmaztak tartósítószereket.
A tápértékjelölésen feltüntetett zsír-, cukor-, fehérje- és sótartalom vizsgálata
Minden terméknél laboratóriumi vizsgálattal ellenőriztük a tápértékjelölésen szereplő zsír-, cukor-, fehérje- és sótartalmat. A vizsgálati eredmények értékeléséhez figyelembe vettük az élelmiszerek jelölésén feltüntetett tápértékek tűréshatárának megállapításához használandó uniós útmutatót, amely meghatározott toleranciát megenged.
A vizsgálati eredmények alapján elmondható, hogy a tápértékjelölésben szereplő cukor, fehérje és só mennyisége megfelelő volt.
A vizsgálati eredmények szerint a mért zsírtartalom mennyisége kis mértékben a felső tűréshatár felett volt több termék esetében is. Ez vélhetően azzal magyarázható, hogy a termékek előállítása során felhasznált egyes összetevők (pl. tojás) zsírtartalma tételtől függően eltérhet, amely befolyásolja a végtermék zsírtartalmát is.
Cikkünkből megtudhatja, mit miért vizsgáltunk a babapiskótákban!
Laktózmentes, tejmentes
Az élelmiszerek laktózmentességére vonatkozó jelölési és összetételi szabályok jelenleg uniós szinten nem harmonizáltak, ugyanakkor ezek a megjelölések nagyon fontosak a laktózintoleranciában szenvedők számára. Ezért Magyarországon kidolgozták az erre vonatkozó speciális szabályozást a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/19-1 számú előírásában, mely nemrég jelent meg és 2022. október 31-től kötelező alkalmazni: „Laktózmentes: az a tejtermék, amelynek maradék laktóztartalma kevesebb, mint 0,1 g laktóz/100 g tejtermék.”
A fenti előírás csak a tejtermékekre vonatkozik, de más élelmiszereknél is ezt a határértéket tartjuk irányadónak.
Három terméket jelöltek laktózmentesnek, egyet pedig tejmentesnek, melyek laborvizsgálati eredményei megfelelőek voltak: sem laktózt (tejcukrot), sem tejfehérjét (kazeint) nem tartalmaztak.
Gluténmentes
A búza, kedvező élettani hatásai mellett, az egyik leggyakoribb allergénforrás a cöliákiás és a gabonaallergiás betegek körében. A teszt során azt tapasztaltuk, hogy a gyártók már e fogyasztói csoportra is gondoltak, és gluténmentes babapiskótát, illetve piskótát is találhatunk a boltok polcain. A 828/2014/EU rendelet szerint a „gluténmentes” kijelentés csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer a végső fogyasztónak értékesített formájában legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz.
A két gluténmentes termék laborvizsgálati eredményei megfelelőnek bizonyultak, nem tartalmaztak glutént.
Jelölési hibák
A babapiskóták jelölésvizsgálata során számos problémával találkoztunk. Gond volt többek között az aromákkal bevitt színezék feltüntetésének hiányával, a tápértékjelöléssel, az összetevők felsorolásával és az allergének feltüntetésével (az allergének „kettőzése”) is.
A jelölésvizsgálat részletes eredményeiért kattintson ide!
Élelmiszer-biztonsági és –minőségi problémák nem merültek fel, azonban a 24 termékből összesen 8 esetében indult hatósági eljárás a jelölési hibák miatt. A felelős vállalkozókat élelmiszer-ellenőrzési bírság megfizetésére, illetve a jelölési hibák határidőre történő kijavítására köteleztük. A bírságok összege 550.800 forint.
Szupermenta-tipp
Elmondhatjuk, hogy a babapiskótáknak viszonylag magas a cukortartalma. Így, ha fontos számunkra a cukorbevitel szabályozása, vagy kisgyermekeknek adjuk, érdemes alaposan elolvasni a jelölést, és átgondolni, mennyit célszerű fogyasztani.
Kíváncsi, mely termékek kerültek fel a dobogóra? Kattintson!
Kapcsolódó tartalmaink
ÖSSZESÍTETT EREDMÉNYEK
A részletes eredményeket
bemutató táblázatot
itt letöltheti!
KEDVELTSÉGI VIZSGÁLAT
Itt megtudhatja, milyen
szempontok szerint pontozták
a termékeket.