Image default

Babapiskóta a Magyar Élelmiszerkönyv szerint

A Magyar Élelmiszerkönyv a közkedvelt babapiskótát is szabályozza. Cikkünkben bemutatjuk, milyen minőségi követelményeknek kell megfelelnie.

A Magyar Élelmiszerkönyv 2-84 számú irányelvének meghatározása szerint a babapiskóta búzalisztet, cukrot, tojást tartalmazó, lazított tésztából készített, tartós édesipari lisztes készítmény. Az említett összetevőkön kívül tartalmazhat glükózt, glükózszörpöt, keményítőport, vaníliát, valamint az adalékanyagok közül nátrium-hidrogén-karbonátot, szalalkálit, illetve kristályvanillint. A tojás tyúktojás vagy tartósítószer nélküli, fagyasztott tojáslé lehet.

Minőségi követelmények
Fizikai és kémiai jellemzők:
Szárítási veszteséglegfeljebb10,0% (m/m)
Zsírtartalom, szárazanyagra számítva4,0 – 8,0% (m/m)
Cukortartalom, szacharózban kifejezve, szárazanyagra számítvalegalább35% (m/m)
Érzékszervi jellemzők:

Alak: Hosszúkás, keskeny, középen karcsúsított, két végén legömbölyített, egyenlő nagyságú és vastagságú, teljes alakú.

Szín, külső: A halvány sárgától a világosbarnáig terjedő, egyenletes színű.

Állag: Törékeny, jellegzetesen száraz, jól lazított, csomómentes.

Íz, illat: Kellemesen édes, friss tojásra emlékezetető illatú és ízű.

A jelenleg hatályos Magyar Élelmiszerkönyv szerint a termékek csomagolásán szerepelnie kell a „6 hónapos kortól fogyasztható” feliratnak.

A terméktesztben nemcsak a „babapiskóta”, hanem az ahhoz hasonló összetételű és kinézetű „piskóta” elnevezésű termékeket is vizsgáltuk.

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk