Image default

Fűmag, gyeptégla vagy gyepszőnyeg?

Avagy az ár és az idő dilemmája

A kert gyepesítése nagy döntés, és rögtön az első felmerülő kérdés, hogy miként füvesítsünk. Már az alapanyag kiválasztásánál is több lehetőségünk van, de a fűmagon kívül választható a kertekbe is könnyen telepíthető gyeptégla vagy gyepszőnyeg is. Lássuk az érveket!

Nem árulunk el titkot azzal, hogy az egyik legnagyobb különbség az ár. Míg egy négyzetméter befüvesítésére nagyjából 30-100 forintot költünk, addig a gyeptéglázás 800 forint körül mozog, a gyepszőnyeg ára pedig még ennek is közel kétszerese. Ez az oka annak, hogy hazánkban ezt a gyeplétesítési módot magánszemélyek ritkán választják. Bár az ártényező nagyon fontos, azonban nem ez az egyetlen szempont, ami számíthat a döntésünkben.

Ez is érdekelheti

A gyeptégla és gyepszőnyeg előnyének mondható, hogy a hagyományos füvezéssel ellentétben nagyon gyorsan használható felületet kapunk velük. Ha vetőmagot használunk, legalább egy hónapig, azaz az első nyírásig várnunk kell a használható gyepre, és 2-3 hónap is szükséges ahhoz, hogy stabilan beálljon a felület. Ezzel szemben a másik két megoldással már a lerakáskor mutatós füvet kapunk, és egy-két hét múlva használatba is vehetjük a gyepet.

A gyeptégla és gyepszőnyeg közül az előbbi ma már nem gyakori kiskerti használatban, ugyanis hatalmas súlyt kell megmozgatni még egy kisebb felület befüvesítéséhez is. Emellett pedig az illesztéseknél könnyen gyomosodik a terület. Viszont egy-egy kisebb, kikopott folt kipótlására jó eszköznek számíthat a tégla.

A gyepszőnyeg további előnye a magvetéshez képest, hogy a kezdeti időszakban kevesebb munkával is karbantartható. A kiváló minőségű gyepszőnyegből nem fejlődnek gyomok, és felülvetésre sincs szükség. Ha a fű öntözését nehezen tudjuk megoldani, akkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy a gyepszőnyeg kezdetben kevesebb locsolással is beéri, mint a vetett magok. Azonban semmiképp nem hanyagolhatjuk a megfelelő ápolást. A jelentős árkülönbség miatt a gyepszőnyeg esetén sokkal nagyobb a veszteség, ha nem sikerül a füvesítés, tehát a gyepszőnyeg nem a „lusták gyepe”.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy otthon a kertben is számos előnyünk származhat a gyepszőnyeg telepítéséből, amennyiben ezt megengedhetjük magunknak. A megfelelő ápolás viszont itt sem kerülhető el a frissen zöldellő gyep érdekében.

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk