Image default

A hatékony gyomirtásért

A szép gyepet nem elég csupán felnevelni, ápolni is kell. Kikelés után gyakorta reménytelennek tűnő feladat gyommentesen tartani. A Nébih szakembereinek tanácsai talán megkönnyítik a gyomszabályozás helyzetét.

Füvesítés előtt

Erős gyomfertőzés esetén már a füvesítés megkezdése előtt célszerű kiirtani a területen lévő összes növényt. A gyommentesítésre érdemes totális hatású glifozát hatóanyagú készítményt használni. A kezelést azonban 5-10 cm magas növényzetnél kell elvégezni, mivel a hatékonyság feltétele a megfelelő méretű levélfelület, hiszen a növények a klorofillt tartalmazó zöld részeiken keresztül veszik fel a hatóanyagot. Egy-két hét után figyelhetjük meg a készítmény hatását. Fontos kiemelni, hogy a folyamat visszafordíthatatlan, az érintett növények biztosan elpusztulnak vagy jelentős mértékben károsodnak.

Kikelt fűállomány

A vetett fűvel együtt a magról kelő gyomnövények is ugyanúgy kelnek, így az első gyomirtó szeres kezelést az első fűnyírást követően 10-14 nappal lehet elvégezni.

Ez is érdekelheti

Beállt gyep

Rendszeres fűnyírás, megfelelő tápanyagellátás, szellőztetés, öntözés – mindez elengedhetetlen, ha szeretnénk gyommentesen tartani a már megfelelően beállt gyepünket. Ha mindezek ellenére elgyomosodna, engedélyezett gyomirtó szer kijuttatásával kell védekezni.

Egyszikű vagy kétszikű

A gyepek kétszikű gyomnövényei ellen több engedélyezett gyomirtó szer is kapható a védekezésre. Valamennyi engedélyezett készítmény hormonhatású hatóanyagot is tartalmaz, amelyek a kétszikű kultúrnövényeket (zöldségfélék, bokrok) egyaránt károsíthatják, ezért fokozottan figyelni kell, hogy azokra ne kerüljön permetlé.

Az egyszikű gyomfajok ellen, mint például muhar vagy kakaslábfű, kézi szedéssel tudunk védekezni. További megoldást csak a totális gyomirtás jelenthet, melyet követően újratelepítés szükséges. A gyepek egyszikű gyomnövényei ellen ugyanis jelenleg nincs engedélyezett készítmény.

Engedélyköteles

A növényvédő szereket kizárólag az engedélyükben szereplő előírásoknak megfelelően és a jóváhagyott kultúrákban használják. A NÉBIH növényvédő szer adatbázisában (ENIR) a termelők naprakészen tájékozódhatnak az egyes növénykultúrákban felhasználható szerekről.

A növényvédő szerek felhasználására vonatkozó információk megtalálhatók a szer csomagolásán, címkéjén. Ezen előírások betartása minden növényvédő szert felhasználó számára kötelező!

Ügyelni kell arra, hogy a kertben végzett permetezéskor a növényvédő szer nehogy átsodródjon a szomszéd területére. Ezért nem szabad szél esetén permetezni, vagy olyan permetezőgépet használni, amellyel nem pontosan a kívánt célpontra juttathatjuk a permetcseppeket.

A gyep telepítéséhez hasznos tanácsokat olvashatnak korábbi cikkünkben.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk