Image default

Gazdik, figyelem! Kutyapanziókban jártunk

Összesített teszteredmények hamarosan

Kíváncsi, mi jellemző a budapesti és Pest vármegyei kutyapanziókra? Rendhagyó eredményekkel jelentkezünk! Cikkünkből megtudhatja, milyen megállapításokra jutottunk 9 létesítmény visszajelzése alapján.

A kutyatartók körében egyre népszerűbbek a kutyapanziók, különösen a nyári vagy az ünnepi időszakokban. Felelős gazdiként azonban nem egyszerű kiválasztani a legmegfelelőbb helyet kedvencünk számára, ezért felmérést végeztünk annak érdekében, hogy bemutassuk, milyen lehetőségek vannak, és mire érdemes figyelni.

Összesen 12 kutyapanzióban jártunk Budapesten, Budakalászon és Dunakeszin. Kíváncsiak voltunk például a panziók nyitvatartására, a befogadás feltételeire, az ellátás lehetőségeire, az állatorvosi felügyeletre és az esetleges további szolgáltatásokra is. Bár a válaszadás nem volt kötelező, 9 visszajelzést összesítve az alább olvasható eredményekről számolhatunk be.

A panzió

A kérdőívre adott válaszokból kiderült, hogy az ellenőrzött kutyapanziókban tartózkodó állatokra éjjel-nappal szakképzett személyzet felügyel. Egy helyen a kutyák fogadására és elvitelére bármikor van lehetőség, viszont legtöbb esetben a kis kedvencek beadása, elvitele és látogatása 7 és 19 óra között zajlik. Szinte minden panzió nyitva tart ünnepnapokon, csupán néhány helyen vannak zárva karácsonykor vagy szilveszterkor.

Az általunk ellenőrzött panziókhoz tartozik udvar, ahol a kutyusok mozoghatnak és játszhatnak. Öt helyen kinti kenneleket is biztosítanak, de – egy kivétellel – mindenhol akadnak házban, lakásban elhelyezett kennelek is. A panzióban töltött napok rutinját tekintve elmondható, hogy reggeltől estig foglalkoznak az állatokkal, azaz játszanak velük, etetik őket, de a pihenésre is fordítanak időt, éjszaka pedig felügyelnek rájuk.

Az etetés igencsak eltérő módon történik. Mindenhol hozhatnak otthonról tápot a kutyák számára. Három helyen ez az egyetlen opció, ugyanis csak így megoldott az ellátás, továbbá négy helyen felárat szükséges fizetni, ha a panzió által kínált tápot szeretnék kérni.

Az állatorvosi ellátást illetően a tesztben résztvevőknek legalább egy állatorvossal van szerződésük. Tehát a panziók őket keresik sürgős esetekben, illetve hetente egyeztetnek velük az állatokról telefonon vagy személyesen. Hat helyen vállalnak – nem fertőző betegségben szenvedő – beteg kutyákat is: biztosítják az orvosi ellátásukat, és a többi állattól elzárva, megfelelő körülmények között tartják azokat. Amennyiben az ott tartózkodásuk ideje alatt sérülnének vagy betegednének meg az állatok, abban az esetben minden létesítményben elkülönítik a beteg vagy sérült ebeket.

A bekerülés feltételei

A kutyák befogadása előtt a panziók egyeztetnek a gazdikkal online, személyes, telefonos vagy kérdőíves formában. A napközi vagy próbanap csak két helyen kötelező, viszont próbanapra minden panzióban adnak lehetőséget. Négy panzió a kutyák háztól-házig szállítását is biztosítja.

Mind a 9 helyen az alapoltások után, vagyis többnyire 4 hónapos kor felett fogadják a kutyákat; felső korhatár általában nincs. A válaszadók elmondása szerint az évenkénti kötelező veszettség elleni oltást jellemzően ellenőrzik. Öt létesítménynél a kombinált oltás is elengedhetetlen ahhoz, hogy az állatot befogadják. A kutyák kennelköhögés elleni védőoltásának megléte három helyen a bekerülés feltétele, öt panzióban ajánlott, és egy helyen nincs rá külön előírás.

Jellemző, hogy az agresszív viselkedésű, az éppen tüzelő, a fertőző betegségben szenvedő, a nem szocializált, valamint a szökésre hajlamos kutyákat nem vállalják, ám találkoztunk olyan panzióval is, ahol nincsenek ilyen jellegű feltételek, a problémás ebek megfelelő módon történő gondozását is vállalják. A megkérdezettek közül hét helyen is meg tudják oldani az ivaros állatok elkülönítését, ezért azokat is fogadják. Minden panzióra igaz, hogy – amennyiben szükséges – a kis- és nagytestű kutyákat külön helyezik el.

Egyéb lehetőségek

Az ellenőrzött létesítmények közül hat hely kínál a panzióztatáson felül egyéb szolgáltatásokat is. A fürdetés és a kutyakozmetika a legjellemzőbb, de akad olyan hely is, ahol igényelhető kiképzés, nyírás vagy kutyasétáltatás is. Néhány panzióban akár képet és videót is küldenek a gazdiknak a kutyákról.

Teszteredmények hamarosan!

Kíváncsi, mely panziókat ellenőriztük, és azok milyen minősítést kaptak? Kövesse a Szupermentát, mert hamarosan a hatósági ellenőrzés eredményeiről is beszámolunk!

Ha első kézből szeretne értesülni a legfrissebb teszteredményekről, iratkozzon fel hírlevelünkre, a Mentalevélre!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk