Image default

Mit érdemes tudni a kutyapanziók szabályozásáról?

Legújabb tesztünkön a kutyapanziókat ellenőriztük. Minden felelős gazdinak, aki kutyapanzió igénybevételén gondolkodik, érdemes tisztában lenni azzal, milyen feltételekkel működhet egy ilyen létesítmény, milyen szabályoknak kell megfelelnie. Cikkünkben kiemeltünk néhány előírást, amelyeket mi is szem előtt tartottunk az ellenőrzések során!

A személyzet

Az első és az egyik legfontosabb kérdés mindig az, hogy az állatotthon vezetőjének/felelős személyének van-e szakirányú végzettsége (például állatgondozói, állat oktatói vagy kutyakiképző képesítés), hiszen nem mindegy, hogy kire bízzuk a kutyánkat. Lényeges szempont az is, hogy biztosított-e a rendszeres állatorvosi felügyelet.

A létesítmény

Alapfeltétel, hogy az adott hely nyilvántartásba vett létesítmény legyen, és rendelkezzen FELIR azonosítóval. Az állattartó helyiségnek megfelelően tisztíthatónak és fertőtleníthetőnek kell lennie, továbbá előírás a rendszeres rovar- és rágcsálóirtás is. A takarmányt minden esetben egy elkülönített helyiségben szükséges tárolni. Az állatok biztonsága érdekében az is nélkülözhetetlen, hogy a panzió megfelelően körülkerített, szökésbiztos legyen.

Nyilvántartások/dokumentációk

A szolgáltatás igénybevételekor nem feltétlenül tudunk meg minden információt arról, hogy az adott kutyapanzió milyen dokumentációkat vezet, de a hatósági ellenőrzés során mi ezekbe is betekintést nyertünk. Az állatokról naprakész nyilvántartást kell vezetni. Az aktuálisan ott lévő kutyák érvényes veszettség elleni védőoltását igazoló dokumentumnak is meg kell lennie. Szükséges a Működési Szabályzat megléte, valamint elengedhetetlen az állatorvosi beavatkozásokat tartalmazó munkanapló vezetése is.

Az állatok elhelyezése, gondozása

A panzióknak kötelezően eleget kell tenniük alapvető elvárásoknak: folyamatosan álljon a kutyák rendelkezésére ivóvíz, és kapjanak naponta megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot. Emellett a kutyák számára alkalmas és biztonságos elhelyezést kell biztosítani. Ehhez kapcsolódó előírás, hogy egy kennelben csak azonos ivarú, egymásra veszélyt nem jelentő állatokat lehet elhelyezni. Mindemellett fontos, hogy szabadtéri tartás esetén legyen fedett, védett terület, ahová a kedvezőtlen időjárási körülmények elől be tudnak húzódni.

A megfelelő kutyapanzió kiválasztásához ebben a cikkünkben adunk néhány tippet!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk