Image default

Kutyapanziókat minősítettünk

Ezúttal a kutyatartók körében egyre népszerűbb szolgáltatásról, a panziók ellenőrzéséről számolunk be. Hatósági ellenőreink 12 budapesti és Pest vármegyei létesítményben jártak. Lássuk, hogy zajlott az ellenőrzés, és milyen minősítést kaptak a kutyapanziók!

Már javában benne vagyunk a nyárban, ezért sok gazdi keres a kutyusának megbízható helyet, ha nem viheti el magával nyaralni. A kutyapanzió ideális megoldás lehet azoknak, akik szakképzett felügyeletre szeretnék bízni kis kedvencüket. Ugyanakkor felelős gazdiként érdemes alaposan utánanézni a lehetőségeknek, hogy a legmegfelelőbb helyet válasszák kutyájuk számára.

Tudta?

Az állatpanzió olyan intézmény, amely díjazás ellenében, meghatározott ideig megőrzi az állatot, és felelősséget vállal a jó gazda gondosságával történő tartásáért, egészségéért, valamint az állatok, a környezetükben levő emberek és a lakókörnyezet biztonságáért. (Forrás: 1998. évi XXVIII. törvény)

A Nébih hatósági ellenőrei összesen 12 létesítményt látogattak meg Budapesten, Budakalászon és Dunakeszin. A kutyapanzióknak több jogszabályi előírásnak is meg kell felelniük. A szakemberek ezek alapján ellenőrizték a helyszíneket. Lássuk, mit tapasztaltak!

Hogyan is működnek a kutyapanziók?

A kutyapanziók létesítésére és működésére vonatkozó előírásokat az 1998. évi XXVIII. törvény, a 3/2001. (II. 23.) KöM-FVM-NKÖM-BM együttes rendelet, valamint a 41/1997. (V.28.) FM rendelet vonatkozó részei tartalmazzák. Továbbá a kutyapanzióknak FELIR azonosítóval is rendelkezniük kell az 578/2020. (XII. 14.) Korm. rendelet szerint. Tehát a hatósági felügyelők azt ellenőrizték, hogy a létesítmények megfelelnek-e az imént említett jogszabályokban foglalt előírásoknak.

Szakembereink két olyan intézményben jártak, amelyek az ellenőrzés idején nem funkcionáltak kutyapanzióként, nem rendelkeztek működési engedéllyel vagy nyilvántartásba vételi határozattal.

Az egyik hely kutyakiképzőként üzemelt az ellenőrzéskor, de az állatok ott is tölthették az éjszakát, ezért kutyapanzió működtetésére vonatkozó dokumentációra is szükség lett volna. A másik hely a weboldalán panziós szolgáltatást kínált, azonban az ellenőrzés idején nem végzett ilyen tevékenységet.

Ebből kifolyólag a hatósági ellenőrök felszólították a létesítmények vezetőit, hogy amennyiben kutyapanziós tevékenységet szeretnének végezni, a területileg illetékes járási hivatalnál kell indítványozniuk a nyilvántartásba vételt.

A teszt végső értékelésébe így – 12 helyett – 10 kutyapanzióként működő létesítmény került be.

A panziókban biztosították a rendszeres állatorvosi felügyeletet, az állatotthon vezetője, illetve a felelős személy szakirányú végzettséggel rendelkezett, továbbá a működési engedélyek vagy a nyilvántartásba vételi határozatok is rendben voltak.

Egészség és biztonság

A vonatkozó jogszabályhelyek részletesen leírják, hogy milyen ‒ az állatok egészségére és jóllétére nézve biztonságos ‒ körülményeket kell nyújtania egy kutyapanziónak. Ennélfogva a hatósági felügyelőink ellenőrizték – többek között – a helyiségek takarításához szükséges fertőtlenítőszereket, megnézték a boxok, kennelek biztonságosságát, és arról is megbizonyosodtak, hogy a megbetegedett, sérült állatok elkülönítésére van-e lehetőség. Minden kutyapanzió megfelelt ezeknek az előírásoknak.

Néhány helyen azonban találtak hibákat, hiányosságokat. Kifogásolták például a helyiségek tisztíthatóságát, valamint a fertőtlenítőberendezések meglétének hiányát. Továbbá az oltási dokumentációval is akadt probléma, ugyanis azok nem mindenhol voltak megtalálhatóak, illetve több esetben hiányzott az érvényes veszettség elleni védőoltás.

Az érintetteknek a jövőben változtatniuk kell az oltások és az oltási kiskönyvek ellenőrzésének gyakorlatán, valamint a dokumentációs és egyéb hiányosságok miatt a létesítmények vezetőinek a megadott határidőig intézkedniük kell a javításokról és a pótlásokról.

 

A nyilvántartásba vételi határozattal nem rendelkező két létesítmény az ellenőrzés óta pótolta a hiányosságot, immár hivatalosan is kutyapanzióként üzemelhetnek.

Lássuk az eredményeket!

A kutyapanzió tesztben résztvevő intézmények értékelését illetően megnyugtató eredmények születtek.

Az ellenőrzések folyamán a hatóság nem talált olyan problémát, amely az állatok jóllétét kedvezőtlenül befolyásolta volna.

A panzióztatott kutyákat a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően tartották, és jellemzően kiemelt figyelmet fordítottak a szociális és egyéb igényeikre is. Az ellenőrzések során a panziók vezetői és dolgozói is együttműködőnek bizonyultak.

A tesztben résztvevő kutyapanziókat négy kategóriába soroltuk: kiválóan megfelelt, átlag feletti, átlagos és átlag alatti. A minősítések alapját elsősorban a hatósági ellenőrzés eredményei adták, de a fogyasztói szempontok szerint összeállított kérdőív válaszait is értékeltük, mellyel a panziók plusz pontokra tehettek szert.

A kérdőíves felmérésről itt olvashat!

kutyapanzió

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk