Image default

Gyúrjunk tésztát házilag!

Fölösleges vitatni, hogy a felgyorsult mindennapjaink, a folytonos időhiány nem igazán kedveznek a házilag gyúrt tésztának, de érdemes próbálkozni vele, mert páratlan élményt nyújt.

Munkából hazaesve egy porcikánk sem kívánja, hogy hosszú órákat töltsünk a tésztanyújtó géppel, a gyúrással – mégis, aki egyszer ráérez az ízére, az legközelebb már nem elégszik meg a bolti száraztészta-kínálattal! Ételkészítés előtt (és közben is) nagyon fontos az alapos kézmosás. Kezünk legyen tiszta és egészséges, ne legyen sérült a bőrfelület, az ékszereket, gyűrűket vegyük le! A főzéshez használt edényeket, eszközöket, élelmiszerrel érintkező felületeket alaposan tisztítsuk le, töröljük szárazra!

Érdemes teljes kiőrlésű rozs-, valamint finomliszttel dolgozni, és jó minőségű házi tojást beszerezni. Keressük a piacon azokat az árusokat, akik saját, háztáji tojásokat árulnak (olcsóbbak is, mint a boltiak). A lisztet felhasználás előtt mindig szitáljuk át! A tojást, ha felülete szennyezett, közvetlenül a felhasználás előtt folyó víz alatt mossuk meg és töröljük szárazra, hogy a lecsöpögő lé ne szennyezzen be semmit. Tíz-tizenöt dekánként számolhatunk egy tojással, ettől lesz szép színű a tésztánk. Addig gyúrjuk, amíg egynemű, rugalmas. lesz. A tésztát formázzuk cipóvá, majd konyharuhával letakarva pihentessük kb. fél órán keresztül.

Ez is érdekelheti

A tészta nyújtása történhet kézzel vagy géppel. A kézzel nyújtás nagy feladat, erre hosszabb időt ajánlott szánni, de készíthetünk nagyobb adagot is, mert természetesen a tészta fagyasztható és az így kiengedett alapanyag sokszor jobb a boltban kapható márkák termékeihez képest. A munkalap, a nyújtófelület legyen fertőtlenítve, szárazra törölve. Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát. Ha a manuális kivitelezés fáradságait nem vállaljuk, meg vagyunk mentve egy tésztanyújtó géppel. Készíthetünk szélesmetéltet, nagykockát, spagettit, cérnametéltet –csak a képzelet és a rendelkezésre álló idő és eszközök szabnak gátat az ötleteinknek.

Ha a friss főtt tésztát nem tudjuk azon nyomban elfogyasztani, azonnal hűtsük le és zárható edényben tegyük hűtőbe. Egy napig eláll, de a maradékot fogyasztás előtt kellően át kell forrósítani.

A friss tészta lobogó, sós-olajos vízben kifőzhető. A friss házi tészta átlagosan öt perc alatt fő meg, utána hideg vízzel öblítsük át. Fontos, hogy a tésztát mindig bő vízben főzzük: 100 g tésztához 1 liter vizet kell használni.  A friss, házilag gyúrt tészta például túrós csuszához vagy bazsalikomos pesto mellé – hmm, isteni ebéd vagy vacsora!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk