Image default

Hogyan szabályozza a Magyar Élelmiszerkönyv a tejeskávékat és a tejalapú italokat?

Mint ahogy több termékre is igaz, a tejeskávék és a tejalapú italok is csak akkor kerülhetnek forgalomba Magyarországon, ha megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásának. Alábbi cikkünkből megtudhatja, milyen követelményeknek kell eleget tenniük ezeknek a termékeknek, hogy végül a kosarunkba kerülhessenek.

A Magyar Élelmiszerkönyv az alábbiak szerint különbözteti meg az ízesített tejkészítményeket és a tejalapú italokat.

Ízesített tejkészítmények

Olyan készítmények, amelyeket tejből, ízesítőanyagok, továbbá színezékek és egyéb adalékanyagok hozzáadásával állítottak elő. Az ízesített késztermékben a tejhányad legalább 70% (m/m) legyen. Állományuk folyékony, zselírozott vagy szilárd lehet.

A termék nem tartalmazhat olyan összetevőt, amely a tej komponenseinek helyettesítésére szolgál.

Tejalapú italok

Olyan készítmények, amelyekben a tejhányad legalább 50% (m/m), de nem éri el a 70%-ot (m/m), és az előállításukhoz savót, írót, permeátumot, esetleg vizet vagy ezek keverékeit, ízesítőanyagot, továbbá szükség szerint színezékeket és egyéb adalékanyagokat is felhasználnak.

A napokban megjelenő terméktesztünk eredményeiből kiderül, hogy mely tejeskávék végeztek a Szupermenta dobogóján! Amennyiben még nem tette, iratkozzon fel a hírlevelünkre, hogy egyből értesüljön majd az eredményekről!
Milyen minőségi követelményei vannak a forgalomba hozott termékeknek?
Zsírtartalmi követelmények

Ezek a termékek a Magyar Élelmiszerkönyvben meghatározott zsírfokozat szerint csoportosíthatók. A szabályozás összesen négy csoportot különböztet meg: a sovány (maximum 0,5% (m/m) zsírtartalom), a zsírszegény (0,6-1,8% (m/m) közötti zsírtartalom), a félzsíros (1,9-3,4% (m/m) közötti zsírtartalom) és a zsíros (minimum 3,5% (m/m) zsírtartalom) kategóriát. Ha dobozos tejeskávé, illetve tejalapú ital árusításba kezdenénk, akkor termékünknek ezen kategóriák valamelyikébe kell esnie.

Érzékszervi követelmények

Az ízesített tejkészítményekkel szemben elvárás, hogy külső megjelenésük jellegzetes, ízesítésre jellemző színű. Állományuk üledéktől, pelyhes kicsapódástól, felfölöződéstől mentes. Az ízesítésükre jellemző illattal rendelkeznek, kellemesen aromásak és nem utolsó sorban tiszta illatjegyekkel bírnak. Ízük az ízesítőanyagra vagy az aromára jellemző, zamatos és tiszta.

A tejalapú ital külső megjelenése egyenletes, az alapanyagra jellemző színű, ízesített termék esetén az ízesítés- és/vagy a színezőanyagra jellemző. Az állományukat tekintve egynemű és kiválástól mentes. Ízük és szaguk tiszta és jellegzetes, valamint idegen szagtól és íztől mentes.

Amennyiben az Ön számára is fontos a tudatos vásárlás, kövessen minket Facebook és Instagram felületeinken is, hogy naprakész lehessen!

Forrás: MAGYAR–ÉLELMISZERKÖNYV (kormany.hu)

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk