Image default

Kávéz(z)unk: 10 ismert kávéspecialitás

Cappuccino, Café au lait, Macchiato… A kávézókban ma már sokféle ízű, típusú kávékülönlegességgel találkozhatunk. A széles kínálatból sokszor alig tudunk választani. Cikkünkben bemutatunk 10 ismert kávéspecialitást, hogy könnyebb legyen eligazodni a kávék világában!

Eszpresszó

Minden kávé alapja. A sötét, erős feketekávét kis csészében szolgálják fel, melyet ízlés szerint egy kis cukorral, tejjel vagy tejszínnel ízesíthetünk. Egy adag kb. 50 ml a cremaval együtt.

Tudta?

A crema az eszpresszó tetején képződő vékony habréteg, mely aranybarna színű, nagy buborékoktól mentes, egybefüggő, nincsenek benne lyukak, és nem szabad gyorsan feloldódnia.

Ristretto

A haladó eszpresszófogyasztók itala. Olyan kávéeszencia, amely erős, hosszan tartó kávéízt hagy a szájban. Elkészítéséhez elkezdenek lefőzni egy adag kávét, amit kb. 15-20 ml-nél leállítanak, így egy kortynyi sűrű, koncentrált és intenzív ízű kávét kapunk.

Lungo

Az eszpresszó lágyabb változata, megnövelt vízmennyiséggel készül. Készítése egy adag kávét lefőzésével indul, de hagyják, hogy akár 50-90 ml főzet is készüljön belőle.

Cappuccino

Eredetileg olasz reggeli ital volt, mára azonban már a világ minden táján, a nap bármely szakában szívesen fogyasztják. „Felépítése”: 1/3 rész eszpresszó, 1/3 rész gőzölt tejjel és 1/3 rész tejszínhabbal megbolondítva. A tetejét jellemzően kakaóval, reszelt csokoládéval vagy fahéjjal szórják meg.

Café au lait

A klasszikus francia tejeskávé ½ rész normál erősségű kávéból és ½ rész melegített tejből készül. Hagyományosan fülek nélküli kis tálkában szolgálják fel, hogy bagettet mártogathassanak bele.

Americano

Az úgynevezett hosszú kávé. Egy adag eszpresszóhoz négyszer annyi forró vizet öntenek. A víz mennyisége ízlés szerint növelhető.

Tudta?

A II. világháború idején Európában állomásozó katonák túl erősnek találták a helyi eszpresszót, ezért forró vízzel hígították.

Macchiato

Az autentikus olasz macchiato neve egy szokásra vezethető vissza: az eszpresszót úgymond „megjelöljük” egy kis tejhabbal, így édesítve a rövid kávéitalt, tehát egy adag eszpresszóhoz csupán egy-két evőkanál tejhabot kanalaznak. Caffé macchiato és espresso macchiato néven is ismert.

Caffé latte

Ízében nagyon lágy, hiszen több tejet tartalmaz, mint bármely másik eszpresszóalapú recept. Egy adag eszpresszóhoz kb. 2 dl felgőzölt tejet adnak. A tetejét egy kevés hab díszíti.

Breve

A klasszikus latte amerikai megfelelője. A tej felét tejszínnel helyettesítik, így gőzölik, majd az eszpresszóra öntik. Akár desszertként is fogyaszthatjuk ezt a krémes kávékülönlegességet!

Ír kávé

Joe Sheridan alkotta meg 1942-ben. Az erős kávéhoz cukrot, majd ír whiskeyt adnak, végül pedig lazán felvert tejszínt tesznek a tetejére.

Forrás: Anette Moldvaer: Kávészenvedély

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk