Image default

Koffein és kalcium – avagy mit miért vizsgáltunk a tejeskávékban?

Legutóbbi terméktesztünkön a tejeskávék kapták a főszerepet. Cikkünkben bemutatjuk, hogy a szakembereink – többek között – mit miért vizsgáltak ezekben a termékekben.

Koffein

A koffein egy olyan alkaloid, amelyik természetesen megtalálható a kávé, a tea és a kakaóbab gyümölcsében, magjában vagy levelében. Amikor a koffein bejut a szervezetünkbe, a test energiaszintje rövid idő alatt megemelkedik, ébren tartja a testet, örömöt és komfortérzetet ad. Emellett a koffein növeli a vérnyomást, felgyorsítja a pulzust, megkönnyíti a légzést és lassítja az izommozgásokat. Hosszú távon függőséget okozó anyag, ha folyamatosan és rendszeresen fogyasztják.

Az élelmiszeripari termékekben lévő koffein mennyisége a készítmény előkészítésétől, gyártási módjától és természetesen fogyasztásától függően változik. A koffein számos termék – mint például energiaitalok, dobozos tejeskávék – fontos összetevője.

A koffein mennyiségi meghatározása, nagyhatékonyságú folyadékkromatográffal (HPLC) történik. A méréstechnikával a mintában található koffeint elválasztjuk a többi alkotóelemtől, majd fotodiódasoros detektor segítségével meghatározzuk a pontos mennyiségét.

Kalcium

Élelmiszereink közül a tej és a különböző tejtermékek a leggazdagabb kalciumforrások. Szervezetünk számára rendkívül fontos ez az ásványi anyag, hiszen olyan élettanilag jelentős folyamatok szabályozásában vesz részt, mint például a véralvadás és az energiatermelő folyamatok segítése, a B12-vitamin felszívódása, az izom-ideg kapcsolat szabályozása, illetve a hasnyálmirigy működésének fokozása.

Tudta?

Az emberi test kilogrammonként 15–20 g kalciumot tartalmaz, vagyis egy felnőtt emberben 1200–1500 g kalcium található. Ennek nagy része (98%) a csontokban és a fogakban halmozódik fel. A kalcium-anyagcsere dinamikus voltát mutatja, hogy az újraképződő csontokba felnőtt embernél napi 600–700 mg kalcium épül be.

Kalcium meghatározásánál a mintákat zárt edényben, mikrohullámú készülékben tárjuk fel salétromsav és hidrogén-peroxid keverékével. A kapott oldatot vízzel hígítjuk, majd a kalciumtartalmat lángatomabszorpciós spektroszkópiás módszerrel határozzuk meg.

Forrás: Eurolab: Koffein; Csapó János, Csapóné Kiss Zsuzsanna: Élelmiszer-kémia; Magyar Szabványügyi Testület: Élelmiszerek. Nyomelemek meghatározása. A nátrium és magnézium meghatározása mikrohullámú feltárást követő atomabszorpciós lángspektrometriával (AAS)

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk