Image default

Hogyan szabályozza a „túrórudakat” a Magyar Élelmiszerkönyv?

A „túrórúd” nemcsak a gyerekek egyik kedvenc édessége, hanem sok felnőtté is. Cikkünkben bemutatjuk, milyen minőségi követelményeknek kell megfelelnie a Magyar Élelmiszerkönyv szerint.

Meglepő lehet, de a Magyar Élelmiszerkönyv a sajtkészítmények kategórián belül a desszert jellegű élelmiszerek közé sorolja a jól ismert „túrórudakat”, hivatalos nevükön a bevonatos túródesszerteket. Emellett ide tartoznak még a natúr és ízesített termékek is.

Általánosan a sajtkészítmény kategóriáról

A sajtkészítmények általában kenhető állományú termékek, melyeket technológiai folyamatok során (mint például darálás, simítás, kutterozás) állítják elő. Készülhetnek friss, rövidebb minőségmegőrzési idejű, esetenként élőflórás és tartós, hőkezelt változatban.

A felhasználható összetevők alapvetően savas és/vagy oltós alvasztású sajtok, továbbá tejszín, vaj, vízmentes tejzsír, tejsűrítmény, tejpor, savópor, írópor, tejfehérje-koncentrátum, savófehérje-koncentrátum, étkezési kazeinátok, egyéb tejszármazékok, étkezési só, inert gázok, illetve víz.

Desszertjellegű sajtkészítmények

Ahogy a nevéből is adódik, ezeket a termékeket desszertként fogyasztják. A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a túródesszertek desszert jellegét az ízesítőanyag használata vagy bevonatként való alkalmazása (például csokoládé- vagy kakaóbevonatos túródesszert) adja. A termékek sajttöltetében a tejeredetű termékhányadnak legalább 50% (m/m)-nak kell lennie.

Tudta?

A sajtkészítmény kategória ellenére a túróból készült termékek, így a túródesszertek esetében sem kötelező a sajt elnevezés használata. Ez nem szabad, hogy félrevezessen bárkit, ugyanis a túró valójában egy friss sajt.

Érzékszervi követelmények

Külső: Bevonatos termékek esetén a bevonat egyenletesen fedi a terméket.

Állomány: Az alapanyagréteg, -töltet finoman szemcsés, a bevonat ép, könnyen harapható.

Illat: Kellemes, tiszta, az alapanyagsajtra, illetve az ízesítőanyagra vagy a bevonatra emlékeztető.

Íz: Kellemesen édes, illetve az ízesítőanyagra vagy a bevonatra jellemző.

Forrás: Magyar Élelmiszerkönyv 2021

Mit érdemes tudni a túrókról? Cikkünkből kiderül!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk