Image default

Mennyi cukrot tartalmaz egy adag zabkása?

Azoknak, akik tudatosan táplálkoznak, nem idegen a tápértékadatok számolgatása, azonban az, hogy mennyi cukrot fogyasztunk el észrevétlenül, mindenkinek érdekes lehet. Zabkása terméktesztünk során alaposan megvizsgáltuk a termékek cukortartalmát.

Ez is érdekelheti

A cukrok szerkezetük alapján két nagy csoportra oszthatóak:

  • monoszacharid
  • diszacharid

A monoszacharidok a szénhidrátok legkisebb egységeinek képviselői. Ide tartozik a gyümölcscukor (fruktóz) és a szőlőcukor (glükóz).

A diszacharidok két monoszacharid egység összekapcsolódásával jönnek létre. Ebbe a csoportba sorolható a malátacukor (maltóz), a tejcukor (laktóz) és a szacharóz.

Tudtad -e?

Az édesítőszerek nem cukrok! Számos változatuk létezik, azt viszont mindegyikről biztonsággal kijelenthetjük, hogy a cukroktól teljesen eltérő szerkezetű vegyületek.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy hova sorolandók a hétköznapokban leginkább ismert cukrok, mint például a kristálycukor, a kockacukor? Nos, mindkettő szacharóz, ami cukornádból (nádcukor) vagy cukorrépából (répacukor) állítható elő. Talán kevesen tudják, de a nád- és a répacukor kémiailag teljesen azonos szerkezetű, csupán az a növény különbözteti meg őket, amiből származnak.

Amikor egy termék cukortartalmáról beszélünk, akkor a mono- és diszacharidok együttes értéke adja az összes cukortartalmat. Tehát egy tápértéktáblázatban megjelenített cukortartalom nem kizárólag a hozzáadott cukrokat jelenti, hanem a termékben természetes módon előforduló cukrok mennyiségét is mutatja.

Vegyük példaként a zabkását! Egy zabkása tápértéktáblázatában látható pl. 10g/100g-os cukortartalom magában foglalja az édes íz elérése érdekében hozzáadott cukrot, valamint az egyéb összetevők cukortartalmát is (például a tejpor laktóztartalmát, ami szintén a cukrok egyik csoportjához tartozik, nem véletlenül szokták tejcukorként is említeni a laktózt).

A zabkásák cukortartalma

Hogy adatból se legyen hiány, hoztunk néhány érdekes számot a zabkása terméktesztünk során vizsgált termékek cukortartalmáról.

  • A tesztelt termékek összes cukortartalma 1,9g/100g – 29,9g/100g közötti tartományban mozgott.
  • 17 tesztelt termék között 4 olyan volt, ami nem tartalmazott hozzáadott cukrot. Ezek összes cukortartalma 1,9 g/100g – 14,9 g/100 g közötti tartományba esett.
  • 2 zabkása készült édesítőszerekkel és 1 termék pedig cukrokkal és édesítőszerrel.
  • A natúr zabkásáknál a legcukrosabb termék összes cukortartalma 18,4g/100g, míg a csokoládés és csokoládés ízű zabkásáknál ez az érték 29,9g/100g volt.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk