Image default

Zabkásákat teszteltünk

Legújabb Szupermenta tesztünkön az utóbbi időben egyre népszerűbb zabkásákat, azon belül is a csokoládés és csokoládé ízű valamint a natúr változatokat ellenőriztük. Összesen 17 terméket vizsgáltunk.

A zabkása napjainkban egyre népszerűbb élelmiszer. Előszeretettel fogyasztják gyorsan elkészíthető, tápláló napindítóként. A Szupermentában kíváncsiak voltunk, mennyire megbízhatóak ezek a termékek.

Ez is érdekelheti

Polcfelmérésünk során felmértük a különböző ízesítésű zabkásák kínálatát a hazai áruházláncokban, kereskedelmi egységekben valamint webshopokban. Több mint 80 terméket találtunk, melyek között különböző kiszerelésű tételek, továbbá bio, glutén- és laktózmentes, illetve hozzáadott cukor nélkül készült változatokat is találtunk.

Végül 12 csokoládés és csokoládé ízű, valamint 5 natúr zabkását ellenőriztünk, melyek között hazai és külföldi gyártók termékei is szerepeltek. A vizsgált termékek közé 2 bio termék is bekerült.

Kíváncsi milyen összetevőket tartalmazhat a zabkása? Olvassa el korábbi cikkünket! 

Laboratóriumban ezúttal is számos vizsgálatot végeztünk:

 • mikrobiológiai vizsgálatok (Salmonella spp., Listeria Monocytogenes, Penészgomba)
 • mikotoxinok [Aflatoxinok, DON (deoxinivalenol), F2-toxin (Zearalenon), Fumonizin (B1+B2), Ochratoxin-A, T-2 toxin]
 • növényvédőszer-maradék (2 termék esetében)
 • gluténtartalom
 • nedvességtartalom
 • hamutartalom
 • zsírtartalom
 • szénhidráttartalom
 • cukortartalom (fruktóz, glükóz, laktóz, maltóz, szacharóz)
 • fehérjetartalom
 • szója allergén-tartalom (3 termék esetében)
 • tejfehérje allergén tartalom (2 termék esetében)
 • szukralóz édesítőszer tartalom tartalom (3 termék esetében)
 • aceszulfám-K édesítőszer tartalom (1 termék esetében)
 • eritrit édesítőszer tartalom (1 termék esetében)
 • szteviol-glikozidok édesítőszer tartalom (1 termék esetében)
 • keményítő tartalom (1 termék esetében)
 • magnézium ásványi anyag tartalom (1 termék esetében)
 • vas ásványi anyag tartalom (1 termék esetében)

Természetesen a termékek jelölésének jogszabályi megfelelését is ellenőriztük.

Biztonsági vizsgálatok

Minden terméktesztünk alapja, hogy megvizsgáljuk, élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek-e a termékek. A zabkásák esetében is így tettünk, ezért minden terméknél mikrobiológiai és mikotoxin vizsgálatokat végeztünk, illetve szúrópróbaszerűen növényvédőszer jelenlétét is ellenőriztük.

Mikrobiológiai vizsgálatok

Minden termékben vizsgáltuk a Salmonella és a Listeria monocytogenes jelenlétét.

A laboratóriumi vizsgálatok során Salmonella és Listeria monocytogenes fajok jelenléte nem volt kimutatható a termékekből.

A mikrobiológiai vizsgálatok között technológiai higiéniai kritériumként szerepel a penészgomba vizsgálata. A laboratóriumi eredmények alapján minden termék megfelelt az előírtaknak.

Mikotoxinok

Laboratóriumban mind a 17 terméknél ellenőriztük a mikotoxin szennyezettséget [Aflatoxinok, DON, F2-toxin, (Zearalenon), Fumonizin (B1+B2), Ochratoxin-A, T-2 toxin].

Ahogyan tavaly decemberben hírül adtuk két terméknél probléma merült fel a DON mikotoxin laboratóriumi vizsgálatok eredményei alapján. Hivatalunk szakemberei azonnal intézkedtek a gyártók együttműködése mellett. A biztonsági probléma miatt a teszt kedveltségi vizsgálatából viszont kizártuk a két érintett terméket.

Hogy is volt?
Két zabkása DON mikotoxin vizsgálati eredménye alapján merült fel a gyanú, hogy a felhasznált alapanyagok DON mikotoxin tartalma meghaladja az előírt uniós határértéket. Az érintett gyártóknál mintát vettünk – többek között – a gluténmentes zabpehely, zabtöret és zabliszt alapanyagokból. A laboratóriumi vizsgálat több tételben is határérték feletti DON mikotoxint mutatott ki. Azonnali hatállyal elrendeltük az érintett alapanyagok és az azokból készült termékek forgalomból való kivonását és fogyasztóktól való visszahívását.
A megtett intézkedésekről tájékoztattuk a fogyasztókat, amely információk a Nébih hivatalos weboldalán elérhetők.
Toxinos zab alapú termékeket vont ki a forgalomból a Nébih
Frissített hír aktuális terméklistával: További DON toxinos zab alapú termékeket vontak ki a forgalmazók
Növényvédőszerek

A „bio” jelöléssel ellátott két termék esetében biztonsági paraméterként vizsgáltuk a növényvédőszer-maradékok jelenlétét.

A két termék megnyugtató módon nem tartalmazott kimutatható mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

Minőségi paraméterek
A feltüntetett zsír-, szénhidrát-, cukor- és fehérjetartalom vizsgálata

Minden terméknél laboratóriumi vizsgálattal ellenőriztük a tápértékjelölésen szereplő zsír-, szénhidrát,- cukor- és fehérjetartalmat.

A cukor a mono- és diszacharidokat jelenti, azaz a fruktóz (gyümölcscukor), a glükóz (dextróz; szőlőcukor), a laktóz (tejcukor), a maltóz (malátacukor) és a szacharóz (cukor, répacukor vagy nádcukor) összmennyiségét értjük alatta.

A vizsgálat során mért zsír, szénhidrát, cukor és fehérje mennyiségeket összevetettük a tápértékjelölésen szereplő értékekkel. A vizsgálati eredmények értékeléséhez figyelembe vettük az élelmiszerek jelölésén feltüntetett tápértékek tűréshatárának megállapításához használandó uniós útmutatót, amely meghatározott toleranciát megenged.

A vizsgálati eredmények alapján a zsír, szénhidrát és fehérje mennyisége megfelelő volt. A mért cukor mennyisége három termék esetében kismértékben az alsó tűréshatár alatt volt, tehát ténylegesen kevesebb cukrot tartalmazott a feltüntetettnél.

Ásványi anyagok

A magnézium- és a vastartalmat egy terméken tüntették fel a tápértéktáblázatban. A laboratóriumban elvégzett vizsgálati eredmények alapján megállapítható, hogy a termék jelölésén feltüntetett két ásványi anyag mennyisége – a megengedett toleranciákat figyelembe véve – megfelelő eredményt mutatott.

Gluténmentes?

A zab avenin nevű fehérjéje a gluténérzékenyek nagy részénél nem okoz egészségügyi problémát, de fontos kiemelni, hogy az előállítás során búzával, árpával illetve rozzsal könnyen szennyeződhet, amit a nem gluténmentesként jelölt termékeknél a laboratóriumi vizsgálataink is igazoltak.

Három termék csomagolásán hirdették a gluténmentességet, amelyek a laboratóriumi eredmények alapján valóban mentesek voltak, így a gluténérzékeny vásárlóknak az ilyen vállaltan mentes zabkásákat kell keresniük.

Egyéb „mentesség”

Két terméket jelöltek tejmentesnek, melyek laborvizsgálati eredményei megfelelőek voltak, sem laktózt, sem tejfehérjét nem tartalmaztak.

Édesítőszer vizsgálata

Néhány zabkását szukralóz, aceszulfám-K, eritrit vagy szteviol-glikozidok hozzáadásával készítettek. Míg az eritritnek nincsen, addig a szukralóz, az aceszulfám-K és a szteviol-glikozidoknak van uniós rendeletben meghatározott felső határértéke. Utóbbi három ráadásul kizárólag csökkentett energiatartalmú vagy hozzáadott cukor nélküli termékek esetén használható fel. Itt nagyon fontos megjegyezni, hogy a felső határérték a fogyasztásra kész, a gyártó utasításainak megfelelően elkészített élelmiszerre vonatkozik, tehát ebben az esetben a vízzel vagy esetleg tejjel elkészített zabkására vonatkozik.

A vizsgálatok alapján elmondható, hogy az édesítőszer-tartalom tekintetében a zabkásák megfeleltek az előírásoknak.

Az eritrit az egyetlen cukoralkohol, aminek nincs energiatartalma, továbbá az adalékanyagokról szóló uniós rendeletben nincs felső határértéke. A helyes gyártási gyakorlat alapján a felhasznált mennyiséget – a megfelelő édes íz kialakításához szükséges mennyiségben – a gyártó által elvégzett előzetes próbagyártások eredményei alapján határozzák meg.
Amivel a vásárló is találkozik, avagy a zabkásák jelölésének vizsgálata

A zabkásáknál számos probléma akadt a jelölések ellenőrzésekor. Több terméken is hibásan tüntették fel a tápérték adatokat, ahogyan az összetevők hibás és megtévesztő valamint az allergének pontatlan jelölése is hiba volt.

A zabkásák jelölési hibáinak részleteiért kattintson tovább! 
Állítások a termékeken

Hét terméken jelölték, hogy a termék élelmirostforrás vagy élelmi rostban gazdag, továbbá két zabkása jelölésén feltüntették, hogy a termék fehérjét tartalmaz, tehát hogy fehérjeforrás, illetve két terméken, hogy fehérjében gazdag. A számított értékek alapján megállapítható, hogy e tekintetben mindegyik termék megfelel a szigorú feltételeknek.

Egy termék jelölésén a „light” kifejezést tüntették fel, viszont a termék az uniós rendelet előírásainak nem felelt meg. Néhány terméken szerepelt olyan állítás, ami általános, nem részletezett egészségre vonatkozó állításként értelmezhető (pl.: superfood, fit). Ezen állításhoz azonban nem kapcsolódott az egészségre vonatkozó állítások engedélyezett listáján szereplő egyedi állítás vagy még az EFSA által értékelés alatt álló állítás és hiányoztak az egyéb kiegészítő kötelező feliratok (például, hogy mennyit kell fogyasztani a termékből illetve fel kell hívni a fogyasztók figyelmét a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságára). Ezekben az esetekben kifogást tettünk az állításokra vonatkozóan.

Tejmentes,  fehérjében gazdag, élelmirostforrás… Az állítások hátteréről és szabályozásáról még többet megtudhatnak összefoglalónkból! 

A hatósági vizsgálatok összefoglalásaként elmondható, hogy 17 termékből 14 esetében jelölési hibák miatt hatósági eljárás indult. Az élelmiszer-vállalkozókat hivatalunk figyelmeztetésben részesíti és – intézkedési terv benyújtása mellett – kötelezi a hibák javítására. A súlyosabb jelölési problémák miatt hat terméknél élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki a szakemberek.

Élelmiszerbiztonsági hiba miatt két termék esetén az érintett alapanyagokat és az azokból készült termékeket még tavaly decemberben visszahívták és a forgalomból kivonták.

Mely zabkásák végeztek az élen a Szupermenta kedveltségi vizsgálatán? Kattintson! 

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk