Image default

Gluténmentes, laktózmentes, élelmirostforrás vagy fehérjében gazdag

Milyen állításokkal találkoztunk a zabkásák vizsgálata során?

Zabkása terméktesztünkön a vizsgált 17 termék közül 14 nem felelt maradéktalanul a jelölési előírásoknak. A jelölési hibákat részletező cikkünkben számos hiányosságot feltártunk, de milyen egyéb állításokkal találkoztunk a termékek vizsgálata során? Mikor lesz gluténmentes vagy laktózmentes a zabkása? Cikkünkből kiderül!

Ez is érdekelheti

Kezdjük az elején, avagy mi az állítás az élelmiszerek jelölése szempontjából?

Olyan közlés, vagy ábrázolás – beleértve a képi, grafikus, vagy jelképes elemeket – amely kijelenti, sugallja, vagy sejteti, hogy az élelmiszer különleges jellemzőkkel rendelkezik.

Gluténmentes

Az Európai Uniós jelölési rendeletben foglaltak szerint allergiát vagy intoleranciát okozó termékek közé tartoznak a glutént tartalmazó gabonafélék, azaz a búza (például tönkölybúza vagy khorasan búza), a rozs, az árpa, a zab, illetve hibridizált fajtáik, valamint a belőlük készült termékek.

Tudtad -e?

A glutén kifejezés a latin gluten szóból ered, a magyar nyelvben sikérnek is nevezik. A glutén tulajdonképpen egy raktározó fehérje, mely a búzában található meg, illetve hasonló fehérje van a rozsban, az árpában vagy a zabban. A búzában a gliadin, az árpában a hordein, a rozsban a secalin okozza a panaszt, melyek mind a glutén alkotórészei. A zab avenin nevű fehérjéje a cöliákiások nagy részének nem okoz problémát, így például a búzával, az árpával és a rozzsal nem szennyeződött zabpehely fogyasztható az étrendben.

Komoly gondot jelent a gabona betakarítása, szállítása, raktározása vagy feldolgozása során a zab búzával, rozzsal vagy árpával szennyeződése, ezért a zabot tartalmazó termékek gluténszennyezettségének kockázatát figyelembe kell venni az érintett élelmiszerekre vonatkozó információk feltüntetése kapcsán.

A fogyasztóknak az élelmiszerek gluténmentessége vagy csökkentett gluténtartalma tekintetében nyújtott tájékoztatásra vonatkozó követelményekről szóló rendelete tartalmazza a zab gluténtartalmára vonatkozó speciális szabályokat.

A „gluténmentes” kijelentés csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer a végső fogyasztónak értékesített formában legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz. A „nagyon alacsony gluténtartalmú” kijelentés csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer a végső fogyasztó számára értékesített formában legfeljebb 100 mg/kg glutént tartalmaz.

Zabot a „gluténmentes” vagy „nagyon alacsony gluténtartalmú” élelmiszerek előállításához csak akkor lehet felhasználni, ha annak termesztése, előkészítése és/vagy feldolgozása során kifejezetten kerülték a búzával, rozzsal, árpával vagy ezek keresztezett változataival való szennyeződést, és amelynek gluténtartalma legfeljebb 20 mg/kg.

A vizsgált zabkásák közül három terméken találtunk gluténmentességre vonatkozó állítást, viszont minden termék esetében megnéztük kíváncsiságból a gluténtartalmat.

A laboratóriumban a gluténtartalom vizsgálatakor a gliadin, a hordein és a secalin fehérjék mérése történt. Az eredmények alapján mindhárom gluténmentes termék megfelelt az állításnak, illetve hét olyan termék gluténtartalma is kimutatási határ alatt volt, amelyen nem tüntették fel a gluténmentességre vonatkozó állítást.

Négy zabkása gluténtartalma azonban 41,8 mg/kg és >160 mg/kg között volt, amely bizonyítja, hogy ezekhez a termékekhez felhasznált zab búzával, árpával vagy rozzsal szennyeződött.

Tejmentes vagy laktózmentes?

A laktózmentességre vonatkozó állítás a specifikus anyagcsere-zavarban szenvedő fogyasztók csoportját célozza meg, a laktózmentességre vonatkozó állítás feltüntetési feltételét azonban sem közösségi, sem nemzeti szinten nem határozták meg. A szabályozás megszületéséig a tagállamok irányadó nemzeti intézkedéseket tarthatnak fent.

Magyarországon erre vonatkozó speciális szabályozás jelenleg nincs érvényben, azonban általánosan elfogadott, hogy egy termék laktózmentes, ha legfeljebb 0,1 g/100 g (vagy 100 ml) laktózt tartalmaz.

Két terméket jelöltek tejmentesnek, melyek laborvizsgálati eredményei megfelelőek voltak, sem laktózt, sem tejfehérjét nem tartalmaztak.

Egyéb állítások

Nagyon fontos leszögezni a tápanyag-összetételre és az egészségre vonatkozó állítások esetében is, hogy az állításoknak a gyártó utasításainak megfelelően a fogyasztásra elkészített élelmiszerre kell teljesülniük.

Tápanyag-összetételre vonatkozó állítás

Több termék jelölésén különböző tápanyag-összetételre vonatkozó állítások szerepelnek, ezek feltüntetése csak szigorú feltételek teljesülése mellett megengedett. Hibának számított, ha ezeket az állításokat nem az uniós rendeletnek megfelelő módon tüntették fel a csomagoláson.

A tápanyag-összetételre vonatkozó állítás kijelenti, sugallja, vagy sejteti, hogy az élelmiszer a táplálkozásra nézve kedvező tulajdonságokkal rendelkezik, azaz jelentős mértékben tartalmaz, vagy esetleg nem tartalmaz, csökkentett, vagy növelt mértékben tartalmaz tápanyagokat, élettanilag aktív anyagokat.
Az „élelmirostforrás” tápanyag-összetételre vonatkozó állítás csak akkor alkalmazható, ha a termék élelmirost-tartalma legalább 3 g/100 g vagy 1,5 g/100 kcal, az „élelmi rostban gazdag” állítás esetén a termék élelmirost-tartalma legalább 6 g/100 g vagy 3 g/100 kcal.
Az élelmiszerek esetében a „fehérjeforrás” állítás csak akkor alkalmazható, ha az élelmiszer energiaértékének legalább 12%-át fehérje biztosítja, a „fehérjében gazdag” állítás esetén ez az érték legalább 20%.

Hét terméken jelölték, hogy a termék élelmirostforrás vagy élelmi rostban gazdag, továbbá két zabkása jelölésén feltüntették, hogy a termék fehérjét tartalmaz, tehát hogy fehérjeforrás, illetve két terméken, hogy fehérjében gazdag. A számított értékek alapján megállapítható, hogy e tekintetben mindegyik termék megfelel a szigorú feltételeknek.

A light vagy lite direkt fordítása szerint a termék: könnyű. A light kifejezés általában arra utal, hogy legalább 30%-kal csökkentették a termék energiatartalmát illetve cukortartalmát. Az állítással együtt az élelmiszer csomagolásán a light, illetve lite jellegét adó jellemzőit is fel kell tüntetni.

Egy termék jelölésén a light kifejezést tüntették fel, viszont a termék az uniós rendelet előírásainak nem felelt meg, így ebben az esetben kifogást tettünk az állításra vonatkozóan.

Egészségre vonatkozó állítás
Az egészségre vonatkozó állítás kijelenti, sejteti, vagy sugallja, hogy az adott élelmiszer, élelmiszercsoport, vagy ezek alkotóeleme és az egészség között összefüggés van.

Néhány terméken szerepelt olyan állítás, ami általános, nem részletezett egészségre vonatkozó állításként értelmezhető (pl.: superfood, fit). Ezen állításhoz azonban nem kapcsolódott az egészségre vonatkozó állítások engedélyezett listáján szereplő egyedi állítás vagy még az EFSA által értékelés alatt álló állítás és hiányoztak az egyéb kiegészítő kötelező feliratok (például, hogy mennyit kell fogyasztani a termékből illetve fel kell hívni a fogyasztók figyelmét a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságára).

Itt fontos megjegyeznünk, hogy kivételt képez az az eset, amikor egy védjegyet vagy márkanevet valamely cég már 2005. január 1-je előtt is használta, mert ebben az esetben még 2022. január 19-ig kiegészítő, kapcsolódó állítás hiányában is feltüntetheti a jelölésen.

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk