Image default

A legkedveltebb zabkásák

Bírálóink szemügyre vették, illatozták és kóstolták a termékeket. Kíváncsi, hogyan alakult a natúr illetve a csokoládés és csokoládé ízű zabkásák Szupermenta rangsora? Olvassa el cikkünket!

A Szupermenta kedveltségi teszt célja, hogy a termékeket vizsgálva, ízlelve vásárlói döntést befolyásoló szempontokkal is kiegészítse a Nébih hatósági és laboratóriumi vizsgálatait. Számunkra kiemelkedően fontos, hogy szakértő bírálók és laikus kóstolók egyaránt pontozzák a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelenhet a végeredményben, amelynek köszönhetően egy általános képet kaphatunk. A résztvevők a megszokott módon „vak-kóstolásos” módszerrel pontozták a termékeket, azaz nem tudták, mely sorszám melyik márkát takarja valójában.

Ez is érdekelheti

Különböző vásárlói szempontok mentén ezúttal 15 különböző zabkását értékeltek, először a 3 natúr, majd a 12 csokoládés és csokoládé ízű került a kóstolói asztalra. Száraz állapotban vizsgálták a külső megjelenést, az állományt és az illatot, valamint a termékek receptúrájának megfelelően elkészített formában az ízt, valamint a külső megjelenést, állományt és az illatot. Fontos megjegyezni, hogy a terméktesztben 5 natúr zabkása indult, viszont élelmiszerbiztonsági okból kifolyólag 2 termék nem folytathatta a versenyt, így a kedveltségi vizsgálatra sem kerülhettek be ezek a termékek.

Milyen jellemzők kereshetőek egy zabkásában?
  • Száraz állapotban külső megjelenése zabpehelyre jellemző drapp színű, közel azonos méretű és formájú szemeket tartalmaz, törmeléktől mentes, jellegüknek megfelelően porszerű és/vagy darabos. Csokoládés terméknél jellemző, barna színű csokoládédarabokat tartalmaz. Az összetevők aránya megfelelő. Tetszetős megjelenésű.
  • Állománya termékre jellemző, törmeléktől és csomósodástól mentes. Termékre jellemző gabona illat dominál, édeskés, harmonikus, minden idegen illattól mentes. Csokoládés változatánál a termékre jellemző gabona illat mellett a csokoládé jellemző, karakteres édes illata is érezhető.
  • Külső megjelenése elkészített állapotban zabpehelyre jellemző, drappos színű. A csokoládés zabkása csokoládéra jellemző, megfelelően intenzív barna színű, nem fakó, nem túl sötét. Az összetevők aránya megfelelő, egyenletesen elkevertek. A jellemzően nyákos pépben a zabszemek felismerhetők. Étvágygerjesztő.
  • Az elkészítés során a porszerű összetevők feloldódtak, állományt tekintve a zabszemek megfelelő puhaságúak, jól rághatók, rágási maradékot nem adnak. Nem ragacsos, nem nyúlós, nem állt össze, csomóktól mentes. A főtt gabonára jellemző édeskés, harmonikus illat jellemzi, minden idegen illattól mentes. Íze termékre jellemző, édeskés főtt gabona ízű, harmonikus, teljes élvezeti értékű, minden idegen íztől mentes. A csokoládés változatnál a főtt gabonára jellemző édeskés illat mellett a csokoládé aromás, karakteres illata dominál, harmonikus, minden idegen illattól mentes. A termékre jellemző, édeskés főtt gabona íz mellett a csokoládé jellemző karakteres, édes íze dominál. Nem kesernyés, nem túlédesített. Harmonikus, teljes élvezeti értékű, minden idegen íztől mentes.
A kedveltségi vizsgálat eredményei

A csokoládés és csokoládé ízű zabkásák versenyében első helyen 65,2 ponttal a Tesco Instant étcsokoládés zabkása végzett. 63,8 ponttal második helyezést ért el a BonaVita Csokoládés zabkása, míg harmadikként 60,7 pontot elérve a Crownfield Étcsokoládés zabpehely zárt a Szupermenta rangsorában.

A pontszámokat összesítve, a natúr termékek között 72,8 ponttal a Tesco Instant zabkása érte el az első helyezést. Második lett a 64,2 pontot elérő Dr. Oetker Vitalis zabkása, míg harmadikként az Alnatura Basis reggeli zabkása 54,1 kedveltségi ponttal zárta a dobogót.

Kíváncsi a részletes laboreredményekre is? Összefoglaló táblázatunkban elérhetőek!

 

Összefoglaló cikkünkben még többet olvashat zabkása terméktesztünk hatósági és laboratóriumi vizsgálatairól!

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk