Előfordulhat, hogy egy finom süteményt vagy kenyeret szeretnénk otthon készíteni, de valahogy nem úgy sikerül a végeredmény, ahogy terveztük. A probléma forrásának több oka is lehet, a nem megfelelő elkészítési mód, de akár az alapanyag hibája is.
Új búza őrleménye
A gabonát megfelelő ideig kell tárolni, mielőtt feldolgozzák azt. Ha nem várják ki a szükséges időt, akkor az új búza őrleményéből készült liszt térfogatnövelő képessége csökkenhet, és rosszul keleszthető tészta készíthető belőle.
Csírázott gabona őrleménye
Esős időjárás esetén gondoskodni kell a gabona megfelelő tárolásáról, máskülönben csírázásnak indulhat. Az ilyen őrleményből készült tészta ragacsossá, kezelhetetlenné válhat.
Gyommagot tartalmazó őrlemény
A tészta elszíneződése (pl. lila pöttyözés) vagy kellemetlen illat (pl. fokhagymás vagy hal szagú liszt) esetén nem megfelelő gabona betakarításra is gyanakodhatunk.
Ez is érdekelheti
Idegen szagú, ízű liszt
A rossz tárolási körülményekből is adódhat az idegen szagú és ízű liszt. A magas páratartalmú helyiségben tartott liszt felveszi környezete nedvességét, amitől jelentős mennyiségben elszaporodhat benne bizonyos penészgomba faj, ami dohos szagot és ízt eredményez.
Keserű liszt
A háztartásokban előforduló másik gyakori romlási folyamat az avasodás, amikor a meleg helyiségben a lisztben lévő zsírok a levegő oxigénjét felvéve elbomlanak, ami a lisztek szúrós, karcos ízét és szagát eredményezi.