Image default

Mitől jó minőségű a sárgarépa?

A sárgarépa (Daucus carota subspecies sativus) az ernyősvirágzatúak rendjébe (Apiales), azon belül a zellerfélék családjába (Apiaceae) tartozik. Sokan nem gondolnák, de a zöldségnövények minőségi kritériumait uniós rendelet határozza meg.

Minőségre vonatkozó minimumkövetelmények

Általánosságban elmondható, hogy a sárgarépa legyen tiszta, ép és egészséges, amelyen nincs romlásra vagy más minőségcsökkenésre utaló jel. Az alap elvárások közé tartozik az is, hogy mentes legyen minden, szemmel látható idegen anyagtól, a nem természetes felületi nedvességtől, kártevőktől, az általuk okozott károktól, valamint idegen szagtól/íztől. Mindemellett a zöldségnövénynek olyan állapotúnak kell lennie, hogy jól bírja a szállítást, majd azt követő árumozgatást.

Ez is érdekelheti

Érzékszervi jellemzők

Külső megjelenését tekintve a jó minőségű répa alakja hosszú, megnyúlt, a csúcsa hegyes. Felülete ép, egészséges, tiszta, sima, nem repedt, nem torz, nem deformálódott.

Színe egyenletes, élénk, érett, fajtára jellemzően narancssárga, foltoktól, elszíneződéstől mentes. Friss, tiszta, édeskés illattal rendelkezik, idegen- és mellékszagtól mentes.

Kellemesen édeskés, kellően aromás, harmonikusan intenzív íze van. Keserű íztől, valamint minden idegen-és mellékíztől mentes.

Friss sárgarépára jellemző állománnyal bír, tapintásra kemény, harapáskor ropogós, harsogós.

Kövesse velünk a Szupermentát, mert hamarosan újabb érdekes cikkekkel, valamint a sárgarépák teszteredményével jelentkezünk!

Forrás: 543/2011/EU rendelet

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk