Image default

Nitrát – Mit kell tudnod róla?

A magas nitrát tartalmú zöldségek fogyasztása nagyfokú egészségügyi kockázatot jelent a csecsemők számára! Legújabb cikkünkben összegyűjtöttük a nitrátmérgezés leggyakoribb „okait” és tüneteit.

Mi okozza a nitrátmérgezést?

Felnőtteknél a nitrátmérgezés nagyon ritka, csecsemőknél azonban jellemzően a répából vagy céklából házilag készített pürék és zöldséglevek okoznak megbetegedést. A nitráttal szennyezett gyökérnövényekben az 1-2 napos tárolás alatt feldúsuló nitrát jelenlétét még a hűtés sem akadályozza meg. A nyolc hónaposnál fiatalabb csecsemők különösen veszélyeztetettek, mert szervezetükben még fejletlen a nitrátlebontó enzim, amely csak három éves korra fejlődik ki teljesen.

Milyen zöldségek képesek jelentős mennyiségben felhalmozni a nitrátot? Mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt? Cikkünkből kiderül!

Ez is érdekelheti

Mérgezéskor mi zajlik a szervezetben és mik a tünetek?

A mérgezés következtében a nitrát a vérben lévő vastartalmú festékanyaghoz, vagyis a hemoglobinhoz kötődik, amely így képtelen ellátni oxigénszállító feladatát és oxigénhiány lép fel. A tünetek jellegzetesek: a kisbaba bőre és szája kékeslila színűvé (cianotikussá) válik, amit légzési nehézség kísér. Súlyosabb esetben, azonnali orvosi beavatkozás nélkül a kórkép fulladásos halállal végződhet.

Más is veszélyforrás lehet!

A nitrát a csecsemők szervezetébe magas nitrát tartalmú – ásott kutas – ivóvízfogyasztással is bejuthat. Épp ezért van jelentős szerepe a csecsemők esetében a közüzemi vízellátásnak, mert a vezetékes víz (akárcsak a bébiételek) nitrát tartalma szigorúan és rendszeresen ellenőrzött.

Forrás: Nébih

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk