Image default

Nitrát

Mit kell tudnod róla?

A magas nitrát tartalmú zöldségek fogyasztása nagyfokú egészségügyi kockázatot jelent a csecsemők számára! Legújabb cikkünkben összegyűjtöttük a nitrátmérgezés leggyakoribb „okait” és tüneteit.

Mi okozza a nitrátmérgezést?

A nitrát mérgezést csecsemőknél okozhatja például a házi készítésű sárgarépa püré és a főtt cékla, amelyet sajnos sem a zöldségek, sem az elkészített ételek hűtve tárolása nem tud megakadályozni.  A nyolc hónaposnál fiatalabb csecsemők azért veszélyeztetettek, mert szervezetükben még fejletlen a problémát okozó vegyületeket átalakító enzimrendszer, amely csak három éves korra fejlődik ki teljesen. A nitrát mérgezés felnőtteknél nagyon ritka.

Ez is érdekelheti

Mérgezéskor mi zajlik a szervezetben és mik a tünetek?

A megbetegedést methaemoglobinémiának nevezi a szakirodalom. A mérgezés során a nitrátból az emésztés hatására kialakuló nitrit a vérben lévő haemoglobinhoz kötődik, amely így képtelen ellátni oxigén szállító feladatát, ezért oxigénhiány jön létre. A tünetek jellegzetesek: a kisbaba bőre és szája kékeslila színűvé (cianotikussá) válik, amit légzési nehézség kísér. Súlyosabb esetben, azonnali orvosi beavatkozás nélkül a kórkép fulladásos halállal végződhet.

Más is veszélyforrás lehet!

A nitrát a csecsemők szervezetébe magas nitrát tartalmú – ásott kutas – ivóvízfogyasztással is bejuthat. Épp ezért van jelentős szerepe a csecsemők esetében a közüzemi vízellátásnak, mert a vezetékes víz (akárcsak a bébiételek) nitrát tartalma szigorúan és rendszeresen ellenőrzött.

Forrás: Nébih

Kapcsolódó tartalmaink

Adatkezelési tájékoztatónkban megismerheti, hogyan gondoskodunk személyes adatai védelméről. Weboldalunk cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény érdekében, melynek biztosításához kérjük, kattintson az „Elfogadom” gombra. Elfogad További információk